Fokus

Predsednik Meksika: Zakon Teksasa je drakonski, nećemo prihvatati deportovane migrante

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

22:30

Predsednik Meksika: Zakon Teksasa je drakonski, nećemo prihvatati deportovane migrante
Andres Manuel Lopez Obrador - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador kritikovao je danas zakon američke savezne države Teksas kojim bi državni organi za sprovođenje zakona dobili ovlašćenje da hapse osobe osumnjičene da su ilegalno prešle američko-meksičku granicu, dodavši da Meksiko neće prihvatiti migrante koje teksaške vlasti budu deportovale.

"Dozvolite mi da ovom kažem jednom zauvek: Nećemo prihvatiti deportacije teksaške vlade", poručio je Lopez Obrador na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Dodao je da je zakon Teksasa "drakonski zakon" kojem se Meksiko protivi.

"U potpunosti je u suprotnosti sa ljudskim pravima. Dehumanizujući je, antihrišćanski, nepravedan i krši norme ljudskog suživota. Krši, ne samo međunarodno pravo, već čak i Bibliju", naveo je meksički predsednik.

Guverner Teksasa: Jedina smo savezna država u SAD koja je izgradila svoj zid

Guverner Teksasa Greg Abot izjavio je danas da je Teksas jedina američka savezna država koja je izgradila zid na svojoj granici.

"Gradimo potpuno isti zid koji je podigao predsednik Tramp - sa jednom razlikom. Kada pogledate kilometre koje Teksas već pokrio i broj kilometara koji su trenutno u izgradnji, Teksas je izgradio više Trampovog graničnog zida u Teksasu, nego sam Tramp", rekao je Abot, prenosi Njuzvik.

AP Photo/Eric Gay

 

On je dodao da aktuelni predsednik Džo Bajden, kako je naveo, "jednostavno ne poštuje zakon Sjedinjenih Američkih Država".

"Pre samo nekoliko nedelja, on je govorio da mu je potreban Kongres kako bi doneo neke zakone koji bi trebalo da obezbede granicu. Ili je samo otvoreno lagao, ili nije imao pojma o čemu priča, ili sve od navedenog", rekao je guverner Teksasa iz redova republikanaca.

Apelacioni sud blokirao zakon Teksasa o migracijama

Prethodno je Apelacioni federalni sud SAD blokirao zakon američke države Teksas o migracijama samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud SAD saopštio da bi mera, poznata kao SB4, mogla da stupi na snagu dok se parnica nastavlja. 

Federalni Apelacioni sud sa sedištem u Nju Orleansu naložio je u utorak uveče da se sporni novi zakon o migracijama u Teksasu pauzira samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud SAD rekao da bi zakon mogao da stupi na snagu, objavio je NBC njuz.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay

 

Taj apelacioni sud jutros sluša argumente o tom pitanju. Prema zakonu Teksasa o migracijama, policiji bi bilo dozvoljeno da hapsi migrante koji ilegalno pređu granicu iz Meksika i izriče krivične kazne. 

Zakon bi takođe ovlastio sudije Teksasa da naređuju da se ilegalni migranti deportuju u Meksiko.

Zakon, koji je u decembru potpisao republikanski guverner Teksasa Greg Abot, tretira ilegalni ulazak u Teksas kao krivično delo i dozvoljava teksaškim sudovima da nalože deportaciju imigranata, iako je sprovođenje imigracionih zakona u nadležnosti savezne vlade.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet