Fokus

Sestra Kim Džong Una: Sastanak sa Japanom nije u našem interesu, odbićemo pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

13:56

Sestra Kim Džong Una: Sastanak sa Japanom nije u našem interesu, odbićemo pregovore
Kim Jo Džong - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kim Jo-džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong-una, rekla je danas u zvaničnom saopštenju da sastanak sa Japanom nije u njenom interesu i da će odbiti bilo kakve buduće pregovore.

"Japan nema hrabrost da promeni istoriju, promoviše mir i stabilnost u regionu i napravi prvi korak prema novom odnosu", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kim je izjavila u ponedeljak 25. marta da je japanski premijer Fumio Kišida nedavno izrazio želju da se sastane sa liderom Severne Koreje.

Ona je tada kazala da dve države mogu da otvore novu budućnost, ako se Japan odluči za put međusobnog poštovanja.

Japan: Prerano je zaključivati da li S. Koreja može da izvede nuklearni raketni napad

Portparol vlade Japana Jošimasa Hajaši nedavno je izjavio da je prerano za iznošenje zaključka da Severna Koreja poseduje tehnološku sposobnost da pokrene napad krstarećim raketama opremljenim nuklearnim oružjem.

"Čini se da Severna Koreja želi da dođe do tehnologije koja bi joj omgućila da izvrši napad krstarećim raketama opremljenim nuklearnim oružjem", rekao je Hajaši na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Kyodo News

 

On je ukazao da je neophodna pažljiva analiza da bi se pouzdano moglo zaključiti da li je zvanični Pongjang u posedu takve tehnologije.

Severna Koreja testirala je 2. februara krstareće rakete, kao i nove rakete zemlja-vazduh u blizini svoje zapadne obale, javila je severnokorejska državna agencija KCNA.

Reč je o četvrtom severnokorejskom lansiranju raketa za nešto više od nedelju dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet