Fokus

Zvaničnici Severne Koreje u poseti Pekingu: "Bilateralni odnosi dve zemllje nepokolebljivo će napredovati"

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

23:49

Zvaničnici Severne Koreje u poseti Pekingu: "Bilateralni odnosi dve zemllje nepokolebljivo će napredovati"
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor međunarodnog odeljenja Radničke partije Severne Koreje Kim Song Nam sastao se tokom posete Pekingu sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem i pozvao na jačanje veza dve države.

Vang je izrazio uverenje da će prijateljski bilateralni odnosi "nepokolebljivo napredovati" pod kineskim predsednikom Si Đipingom i liderom Severne Koreje Kim Džon Unom, prenosi Rojters.

Do posete Kim Song Nama Pekingu došlo je nakon što su se početkom godine Si i severnokorejski lider obavezali na bliže odnose dve zemlje.

Kim Song Nam predvodi delegaciju Radničke partije Severne Koreje u posetama Kini, Vijetnamu i Laosu, u naporu da proširi diplomatski angažman Severne Koreje, navodi Rojters. 

Prethondo su se kineski i severnokorejski zvaničnici sastali su u Pekingu, kada su se obavezali na dalje razvijanje odnosa dve zemlje, javili su danas severnokorejski mediji.

KCNA je navela da je predsedavajući Kineske narodne političke konsultativne konferencije Vang Huning rekao na sastanku u četvrtak da, bez obzira na situaciju na međunarodnoj sceni, prijateljstvo Kine i Severne Koreje nikada neće biti narušeno, preneo je Rojters. 

Godina prijateljstva Kine i S.Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong-un i kineski predsednik Si Đinping sastali su se početkom ove godine i obećali dalje razvijanje saradnje dve zemlje. Si je tada u svojoj poruci istakao da su Kina i DNRK prijateljske, susedne zemlje povezane planinama i rekama. 

On je tada ukazao da je tradicionalno prijateljstvo Kine i Severne Koreje iskovala starija generacija lidera dve partije i dve zemlje kao i da je to prijateljstvo "zacementirano u revolucionarnoj borbi" i kontinuirano se produbljivalo u toku socijalističke izgradnje.

Tanjug/AP/Gianluigi Guercia

 

"Poslednjih godina, tradicionalna prijateljska saradnja Kine i DNRK je zajedničkim naporima ušla u novi istorijski period", rekao je predsednik Si i istakao da su dve strane održale blisku stratešku komunikaciju, produbile praktičnu saradnju, ojačale koordinaciju i saradnju u multilateralnim međunarodnim poslovima, podstakle kontinuirani razvoj odnosa Kine i Severne Koreje, zaštitile zajedničke interese dve zemlje i održale regionalni mir i stabilnost.

Sa druge strane, Severnokorejski lider Kim Džong Un je u svojoj poruci naveo da je 2024. godina značajna zbog obeležavanja 75 godina diplomatskih odnosa između DNRK i Kine, ukazavši da je socijalistička izgradnja u ove dve zemlje u ovom trenutku ušla u novu fazu napretka i to u trenutku složenih i promenljivih međunarodnih okolnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet