Fokus

Guverner Floride i Dizni se nagodili u vezi sa sporom oko kontrole parkova

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

22:22

Guverner Floride i Dizni se nagodili u vezi sa sporom oko kontrole parkova
Guverner Floride i Dizni se nagodili u vezi sa sporom oko kontrole parkova - Copyright Tanjug/AP Photo/John Raoux, File

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Floride Ron Desantis i kompanija Volt Dizni postigli su sporazum o nagodbi u slučaju koji je pokrenut oko toga ko kontroliše Diznijeve tematske zabavne parkove, saopštila je danas američka kompanija.

Nagodbom su završene sve parnice koje su u toku na sudu te američke države između Diznija i okruga za nadzor turizma Centralne Floride, preneo je Rojters.

"Ovaj sporazum otvara poglavlje konstruktivnog angažmana sa novim rukovodstvom okruga", rekao je predsednik sveta Volt Dizni Džef Vale.

Prema agenciji, Desantis i republikanski zakonodavci ranije su preuzeli Diznijeve tematske zabavne parkove u Orlandu koje je kompanija Dizni kontrolisala više od pet decenija i postavili pet članova upravnog odbora lojalnih guverneru.

Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

 

Dizni je tužio Desantisa u aprilu 2023, tvrdeći da je vlada Floride pomenutim preuzimanjem izvela odmazdu nakon što je kompanija kritikovala državna ograničenja u diskusiji o seksualnosti u školi, protiveći se floridskom zakonu nazvanom ’Ne reci gej’ (Don’t Say Gay)".

Desantis i drugi optuženi tražili su da se slučaj odbaci, rekavši da Dizni ne može da ih tuži zbog ustavno donetih državnih zakona, naveo je Rojters.

Floridski zakon iz 2022. zabranio je časove o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u nižim razredima škole, a njegov glavni zagovornik je bio republikanski guverner, koji je često kritikovao firmu Dizni, preneo je AP.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet