Fokus

Federalni sud Floride odbacio tužbu Diznija protiv De Santisa: Prvi amandman nije prekršen

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

22:50

Federalni sud Floride odbacio tužbu Diznija protiv De Santisa: Prvi amandman nije prekršen
Federalni sud Floride odbacio tužbu Diznija protiv De Santisa: Prvi amandman nije prekršen - Copyright Tanjug/AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Federalni sud na Floridi odbacio je danas tužbu koju je kompanija Dizni podnela protiv guvernera te američke savezne države Rona De Santisa za navodnu zloupotrebu političke moći kako bi kaznio tu kompaniju zbog iznošenja stavova.

Dizni je tužio De Santisa u aprilu 2023, tvrdeći da je vlada Floride izvela odmazdu nakon što je kompanija kritikovala državna ograničenja u diskusiji o seksualnosti u školi. 

DeSantis i drugi optuženi tražili su da se slučaj odbaci, rekavši da Dizni ne može da ih tuži zbog ustavno donetih državnih zakona, prenosi Rojters.

Američki okružni sudija Alen Vinzor u Talahasiju naveo je u obrazloženju svoje odluke da kompanija Dizni nema pravo na tužbu za kršenje Prvog amandmana protiv republikanskog guvernera Floride i njegovih imenovanih zastupnika, preneo je AP.

Spor između De Santisa i kompanije Dizni je počeo 2022. godine nakon što se kompanija javno usprotivila zakonu nazvanom "ne reci gej" kojim su zabranjena predavanja o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u ranim godinama školovanja.

Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

 

Ova zakon je zastupao lično De Santis, istaknuti član Republikanske stranke koji je nedavno odustao od kampanje za predsedničku nominaciju svoje stranke na izborima 2024. godine.

U znak odmazde za Diznijev prigovor na zakon, De Santis i republikanski zakonodavci preuzeli su Diznijeve tematske zabavne parkove u Orlandu koje je kompanija Dizni kontrolisala više od pet decenija i postavili pet članova upravnog odbora lojalnih guverneru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet