Fokus

Robert Kenedi Mlađi: Bajden je veća pretnja američkoj demokratiji od Donalda Trampa

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2024

-

19:05

Robert Kenedi Mlađi: Bajden je veća pretnja američkoj demokratiji od Donalda Trampa
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi izjavio je danas da aktuelni predsednik Džozef Bajden predstavlja veću pretnju po američku demokratiju od njegovog prethodnika i ponovnog kandidata republikanaca Donalda Trampa.

"Mogao bih da iznesem argument da predsednik Bajden predstavlja mnogo veću pretnju demokratiji zbog toga što je Bajden prvi predsednik u istoriji koji je koristio federalne agencije kako bi cenzurisao politički govor i svoje političke protivnike", rekao je Kenedi za CNN.

On je naveo da ni Bajden, ni Tramp ne treba da budu izabrani za predsednika SAD na novembarskim izborima, ali je istakao da nijedan od dvojice kandidata ne bi "uništio demokratiju".

"Ako bih morao da označim jednog od njih dvojice kao veću pretnju po demokratiju, izabrao bih Bajdena jer je on zloupotrebio federalne agencije protiv svojih političkih protivnika", poručio je Kenedi.

On je dodao da Trampov pokušaj da obori rezultate predsedničkih izbora 2020. godine "jasno predstavlja pretnju demokratiji", ali je ponovio da Bajden predstavlja veću pretnju.

"Mislim da je to pretnja demokratiji. Pokušaj da se obore rezultati izbora očigledno predstavlja pretnju demokratiju. Ali pitanje je bilo ko je veća pretnja demokratiji? Neću direktno da odgovorim na to pitanje, ali mogu da tvrdim da je predsednik Bajden veća pretnja zato što je Prvi amandman najvažniji", rekao je Kenedi.

Prvi amandman američkog Ustava, između ostalog, garantuje građanima SAD pravo na slobodu govora.

Izbori za predsednika SAD zakazani su za 5. novembar, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi za Kenedija glasalo 9,5 odsto, za Bajdena 39,2 odsto Amerikanaca, dok bi Tramp imao podršku 41,5 odsto birača.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet