Fokus

Demokrate žele da se osvete za afere Hantera Bajdena: Da li se na Džareda Kušnera priprema napad u predizborne svrhe?

Komentari

Autor: Predrag Mijanović

28/03/2024

-

13:06

Demokrate žele da se osvete za afere Hantera Bajdena: Da li se na Džareda Kušnera priprema napad u predizborne svrhe?
Tanjug/AP/J. Scott Applewhite - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Demokrate sve više usmeravaju svoju pažnju na Džareda Kušnera, temeljno istražujući poslovanje zeta nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, jer su republikanci više puta isticali poslove Hantera Bajdena i poslovne aranžmane članova porodice predsednika Bajdena, piše Politico o najnovijem sukobu Demokrata i Republikanaca u zauzimanju što bolje startne pozicije za novembarske izbore u SAD.

Poprilične glavobolje predsedniku Bajdenu od izbora 2020. godine je zadao njegov sin Hanter, čije su afere često dovodile do neprilika koje su mogle da dovedu i do impičmenta, zbog navodnih spornih poslova Hantera Bajdena i navodne umešanosti predsednika u njegove poslove, a za koje je navedeno da je u pitanju korupcija, a moguće i nepotizam, zbog čega se između ostalog sudilo mlađem Bajdenu.

Sporni poslovi u inostranstvu i neplaćanje poreza

Prva optužnica protiv sina predsednika Bajdena ticala se dokumenata podnetih američkom Okružnom sudu u Delaveru, prema kojima je Hanter Bajden optužen zbog neplaćanja saveznog poreza na dohodak. U dokumentima se navodi da u periodu od 2017. do 2018. godine Bajden mlađi nije platio više od 200.000 dolara saveznog poreza na prihod, pisao je Euronews.

Istraga protiv Hantera Bajdena, kako se saznalo kasnije, počela je još 2018. godine, dok je javnosti obznanjena u decembru 2020. godine, mesec dana nakon predsedničkih izbora, kada je sam Bajden otkrio da je dobio sudski poziv kao deo kontrole njegovih poreza od strane ministarstva pravde.

U ovoj optužnici su tražene informacije o poslovanju Hantera Bajdena sa brojnim subjektima, a što je uključivalo Burismu, ukrajinsku gasnu kompaniju čijem se odboru pridružio 2014. godine, a o čemu je predsednik Tramp u predizbornoj kampanji govorio kao o flagrantnom primeru nepotizma i kriminala. Afera "Burisma" je sporna s obzirom na to da je Džo Bajden učestvovao u kreiranju politike SAD prema Ukrajini, a o čemu je Euronews pisao kada je Bajden mlađi priznao krivicu.

Tanjug/AP/Julio Cortez

 

Potvrdu tvrdnji predsednika Trampa iz predizborne kampanje o odnosima porodice Bajden sa ukrajinskom Burismom, javnost je dobila kada je otkriven laptop Hantera Bajdena u kojem su pronađeni dokazi za tvrdnje predsednika Trampa, a u vezi sa sastancima Džoa Bajdena sa predstavnicima ukrajinske "Burisme", što je u predizbornoj kampanji Bajden stariji oštro demantovao.

Druga optužnica protiv Hantera Bajdena se ticala utaje najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza od 2016. do 2019. godine.

U optužnici je takođe navedeno da je Hanter Bajden novac trošio na "drogu, pratnju i devojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, luksuzne automobile, odeću i druge stvari, ukratko, na sve osim na plaćanje poreza", preneo je BBC.

Tako je prema tabelarnom prikazu iz optužnice mlađi Bajden od 2016. do 2019. godine potrošio više od 188.000 dolara za "zabavu za odrasle" i više od 683.000 dolara za "plaćanja raznih žena". Dok je 2018. godine potrošio više od 1,8 miliona dolara, od čega čak 383.000 za plaćanje ženama, stoji u optužnici, a prenosi BBC.

U isto vreme, prema optužnici, mlađi Bajden je bivšoj supruzi poslao poruku kako ne može da plati alimentaciju, jer "nema para".

Zavisnost od droge i alkoholizam

"Moj sin je, kao i mnogo ljudi, mnogo ljudi koje poznajete kod kuće, imao problema sa drogom", priznao je Džo Bajden na predizbornoj debati sa Donaldom Trampom 29. septembra 2020. godine, preneo je CNN.

Ovo priznanje predsednika Bajdena, koji je tada bio predsednički kandidat, stiglo je nakon serije optužbi na račun ekstravagantnog stila života njegovog sina, koji je obeležen zloupotrebom droge i alkohola, držanjem nelegalnog oružja, utajom poreza, plaćanjem seksualnih usluga i sličnim obrascima ponašanja Hantera Bajdena u periodu od najmanje 20 godina prema sopstvenom priznanju, koji su tada predsedničkog kandidata Džoa Bajdena stavili u prilično nezavidnu poziciju.

Svoju zavisnost od alkohola i droge Hanter Bajden je priznao u intervjuu 2021. godine nakon što su predsednički izbori završeni.

Džared Kušner, zet Donalda Trampa, meta Demokrata

Poslednje istraživanje Economist-a govori o tome da su izvesni predsednički kandidati, trenutni predsednik Bajden i nekadašnji predsednik Tramp izjednačeni u bici za mesto u Beloj kući. Prema istraživanju Economist-a, podrška obojici kandidata je na oko 44 odsto, dok je prema pisanju Inews.co.uk Tramp u prednosti u "swing" državama kombinovano sa 47 odsto u odnosu na Bajdenovu podršku od 43 odsto.

Ne prepuštajući ništa slučaju, Demokrate u Predstavničkom domu, u kojem nemaju većinu, pripremaju slučaj protiv Džareda Kušnera i njegovih poslova u inostranstvu, piše Politico.

Džejmi Raskin, predstavnik Merilenda, i Robert Garsija, predstavnik Kalifornije, u svom pismu članovima Nadzornog odbora iz redova Republikanaca, o poslovima Kušnera, su zatražili da se sasluša Džared Kušner po pitanju njegovih poslova u inostranstvu.

"Ovaj odbor ne može tvrditi da ‘istražuje pokušaje stranih državljana' da ciljaju i prisiljavaju članove porodica visokih američkih zvaničnika tako što će im pružiti novac ili druge koristi u zamenu za određene radnje, a istovremeno ignorisati ove stvari”, napisali su dvojica demokrata u pismu predsedniku Nadzornog odbora Džejmsu Komeru, republikancu iz Kentakija i kongresmenu Glenu Grotmanu, republikancu iz Viskonsina.

AP/Andrew Harnik

 

Ko je Džared Kušner?

Prema pisanju sajta Biography, Džared Kušner:

  • Rođen je 10. januara 1981. godine u Livingstonu, Nju Džerzi. Sin je milijardera i investitora Čarlsa Kušnera.
  • Pohađao je Harvard, gde je diplomirao 2003. godine.
  • Oženio se Ivankom Tramp oktobra 2009. godine u Bedminsteru, Nju Džerzi, sa kojom ima troje dece.
  • Tokom kampanje 2016. godine postao je glavni savetnik predsedničkog kandidata Donalda Trampa, a nakon pobede na izborima je postao i deo njegovog užeg tima.
  • Vođena je istraga protiv njega u odnosu na aferu "Rusko mešanje u izbore", ali je on odbacio sve optužbe na njegov račun.
  • Bio je predmet istrage sumnjivog poslovanja njegove firme Kushner Cos., za šta je takođe tvrdio da je u potpunosti legalno.

Predstavnici demokrata su nastavili pismo pozivom da se istraže prihodi Kušnera.

“Stoga vas molimo da sarađujete s nama kako bismo konačno istražili kako je gospodin Kušner primio milijarde dolara od stranih vlada u poslovima koji izgledaju kao quid pro quo (prim. aut. "nešto za nešto") za radnje koje je preduzeo kao stariji savetnik u Beloj kući pod upravom bivšeg predsednika Donalda Trampa", naveli su demokrate u pismu.

U odgovoru na ovo pismo demokrata, Komer je u izjavi za Politico naveo da Kušner ima legalne poslove i biznis karijeru koja traje pre nego što je Tramp postao predsednik SAD.

"Za razliku od Bajdenovih, Džared Kušner ima legitimno poslovanje i biznis karijeru kao izvršni direktor, koja je postojala pre političke karijere Donalda Trampa. Poslednje pismo demokrata je deo njihove strategije da zaštite predsednika Bajdena od nadzora. Nadzorni odbor Predstavničkog doma će nastaviti da istražuje zloupotrebu javne funkcije predsednika Bajdena i držati Bajdenove odgovornim za njihovu korupciju”, rekao je predsedavajući Džejms Komer za Politico.

Nekoliko puta do sada demokrate su pokušali da stave republikance u nezgodan položaj optužbama povezanim sa Kušnerom, a što su Republikanci u većini slučajeva ignorisali. Međutim, ukoliko u novembru dođe do promene i demokrate uzmu većinu u Predstavničkom domu, vrlo je verovatno da će istraga o poslovanju Kušnera biti sprovedena, navodi se u zaključku analize.

Komentari (0)

Svet