Planeta

Demokrate saglasne sa Trampom: Kenedija zbog izbora "napala" i rođena sestra, svi u panici da ne uzme glasove Bajdenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2024

-

07:05

Demokrate saglasne sa Trampom: Kenedija zbog izbora "napala" i rođena sestra, svi u panici da ne uzme glasove Bajdenu
Demokrate saglasne sa Trampom: Kenedija zbog izbora "napala" i rođena sestra, svi u panici da ne uzme glasove Bajdenu - Copyright Tanjug AP/Stephanie Scarbrough, Wilfredo Lee, File, Morry Gash, File

veličina teksta

Aa Aa

Kandidatura Roberta Kenedija Mlađeg za predsednika SAD uzdrmala je američki dvopartijski status-kvo možda i više nego što se očekivalo, imajući u vidu da u raznim anketama dobija dvocifrenu ili skoro dvocifrenu podršku. Deluje da zbog njegovog rasta popularnosti više paniči Demokratska stranka, čiji je donedavno bio član, što je posebno vidljivo u poslednjih par dana, kada ga je i rođena sestra Rori Kenedi kritikovala jer ugrožava šanse predsednika Džozefa Bajdena.

Ona je otvoreno rekla da je kandidatura njenog brata "opasna" i da odvlači glasove od kandidata demokrata.

"Imam snažan osećaj da su ovo najvažniji izbori u našem životu. Toliko je toga u igri i mislim da će se svesti na šačicu glasova u šačici država. Brinem da bi Bobi uzimanjem samo nekog procenna glasova Bajdenu mogao da pomeri izbore u Trampovu korist", rekla je Rori Kenedi u ponedeljak za CNN.

Tanjug/AP/Josh Reynolds

 

Zanimljivo je da se mnoge demokrate u ovoj proceni slažu sa svojim "arhi-neprijateljem" i bivšim šefom Bele kuće Donaldom Trampom, koji je 27. marta izjavio da će Kenedi verovatno uzeti glasove Bajdenu i da obožava što on učestvuje u trci.

"On je veliki obožavalac nove zelene prevare i drugih katastrofa koje ubijaju ekonomiju. Pretpostavljam da bi to značilo da će uzeti glasove pokvarenom Džou Bajdenu, što bi bila velika usluga Americi", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

U prilog toga može se protumačiti i zbirna anketa koju je objavio The Hill, po kojoj je Tramp na 41,8 odsto glasova, Bajden na 39,5, a Kenedi na 9,6 procenata. U nekima od 104 ankete koje su korišćene u tom istraživanju, nezavisni kandidat ima podršku i do 20 odsto podrške ispitanika.

Za demokrate izgleda nema dileme da je Kenedi velika opasnost pred izbore u novembru i već dižu uzbunu, posebno otkako je on nedavno za potpredsednicu kandidovao bogatu i uticajnu advokaticu Nikol Šanahan. Kako piše ABC News njih dvoje predstavljaju opasnost za birače i mogli bi da budu remetilački faktor koji bi Trampa vratio u Belu kuću.

Ovde treba napomenuti i ozbiljne razlike Kenedija u odnosu na svoju bivšu stranku, ali i Trampa. Naime njegova glavna poruka je anti-korporativna i usmerena na raskidanje "korumpiranog spoja državne i korporativne moći, koji preti da uspostavi novu vrstu feudalizma". 

"Mislim da bi Amerikancima trebalo dozvoliti da biraju, da ne bi trebalo da budu primorani da izaberu najmanje od dva zla", rekao je Kenedi za NBC 

Najveća meta bio mu je farmaceutski sektor jer je strastveni protivnik kovid vakcina i anti-pandemijskih mera poput lokdauna. Demokrate su, nasuprot tome, deo korporativne mašinerije, što se vidi po podršci nekih od najvećih kompanija i hedž fondova. Slično je donedavno bilo i sa republikancima, ali je dolazak Trampa na scenu prodrmao taj status-kvo jer su mnoge velike kompanije pod medijskim pritiskom odbile da imaju bilo kakve veze sa njim.

To ipak ne znači da su Tramp i Kenedi preterano slični jer milijader iz Njujorka, kao što je i sam više puta napisao, ne obožava levičarske ideje poput zelene agende i svega što bi moglo da predstavlja prepreku za ekonomski rast.   

Mobilizacija demokrata protiv Kenedija

U utorak je nekoliko istaknutih demokrata oštro napalo Kenedija nazivajući njegovu kandidaturu "odvratnom". Neki su čak izneli teoriju zavere da je to šema kako bi se Trampu obezbedila pobeda.

"Sve što može da uradi je da oduzme glasove predsedniku Bajdenu i olakša Donaldu Trampu da pobedi. Jednostavno ne možemo dozvoliti da se to dogodi", rekao je guverner Pensilvanije Ostin Dejvis.

"Apsolutno ne postoji put Kenedija da postane predsednik i on to zna. Zato je odabrao potpredsednicu koja može da ga finansira, koja može da kupi put do glasova u više država. Pre svega, to je odvratno i zloupotreba je naše demokratije. Drugo, to znači da njegovo učešće u trci znači da postoji veća verovatnoća da će Donald Tramp ponovo postati predsednik", rekla je senatorka iz Mičigena Malori Mekmorou.

Inače Šanahan je bivša žena jednog od osnivača Gugla Sergeja Brina i donirala je već nekoliko miliona dolara kampanji, još pre nego što je postala kandidat za potpredsednika. Takođe je obezbedila i polovinu od sedam miliona dolara, koliko je koštao oglas na "Superbolu".

Neke demokrate svaku pohvalu koju Kenedi dobije na društvenim mrežama od strane republikanaca, posebno onih odanih Trampu, vide kao opravdanje za svoju zabrinutost i dokaz zavere. Pretnju toliko ozbiljno shvataju da je stranka čak formirala tim koji će se boriti protiv nezavisnih kandidata, u okviru kojeg je jedna od najvatrenijih govornica i stratega Liz Smit. Naravno glavna meta je Kenedi koji predstavlja drugačiji izazov od Zelene partije Džil Stajn i libertarijanaca predvođenih Garijem Džonsonom sa kojima ranije imali posla.

Kao portparola "anti-Kenedi" tima stranka je izabrala Meta Koridonija koji je takođe ubeđen da je u pitanju velika zavera republikanaca i da im takav kandidat treba samo da bi očistio put Trampu.

"Sa toliko toga na kocki, ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Potrudićemo se da glasači budu informisani i da svi kandidati igraju po pravilima", rekao je Koridoni.

Progresivno krilo demokrata napada Kenedija zbog vakcina i upozorava na izborni haos

Ekstremno levičarski progresivni portal Vox, koji podržava Bajdena, kao najveću kritiku Kenedijeve politike ističe njegov stav protiv kovid vakcina i pandemijskog lokdauna, što pruža uvid u način na koji ga deo tradicionalno demokratskih levičarskih birača vidi. Naime, Vox pretežno čita mlađa urbana populacija, koja pozitivno gleda na tzv. "woke" politiku i kulturu, a negativno na sve što smatraju "teorijama zavere", posebno kada su one usmerene protiv velikih vladinih projekata, kao što su socijalna davanja i zdravstvena zaštita.

To nije demografija na koju deluje anti-korporativna poruka Kenedija, jer oni kao najveću pretnju svom načinu života vide upravo Trampa i rušenje vlasti demokrata, a ne "pohlepu velikih kompanija i autoritarnu moć države", kao što je to tradicionalno bio slučaj sa levičarima.

Tanjug AP/Steve Helber

 

Bez obzira na sve to Vox-ova analiza faktora Kenedi nije toliko alarmantna i dramatična kao ona u Demokratskoj stranci, navodi se očigledan podatak da mnogi glasaju za njega zbog prezimena i slavnog strica i oca, ali u suštini ističu da svaki novi procenat koji Kenedi dobije povećava haos na izborima. 

To ipak ne znači automatski da će Tramp profitirati, smatra analitičar Ipsosa Kliford Jang, ali upozorava da nezavisni kandidat ovaj put ima ozbiljan potencijal da poremeti trku. On neobično veliku podršku za Kenedija u anketama objašnjava pre svega simboličnim otporom glasača prema obojici kandidata iz dve velike stranke, a ne iskrenim slaganjem sa njegovom politikom. U prilog tome ide i podatak da je teoretski neimenovani kandidat dobio skoro 10 odsto procenta glasova na Ipsosovoj anketi.

"To će uneti zabunu. Stvari će postati zamućene. Mislim da nije tako lako reći da li će to naškodidti jednom ili drugom kandidatu", kaže Jang i objašnjava kako Kenedijevi glasači dolaze sa svih strana, imaju razne političke poglede i nisu imali jaku lojalnost prema jednoj od dve glavne partije.

Kao glavna prepreka Kenedijevom "mešanju" u izbore se, po Vox-u, nameće njegova sposobnost da se kandiduje u svih 50 država. Naime to je jako skup i komplikovan logistički poduhvat, a njegovo ime je za sada upisano na listiće u samo četiri države. Vođenje kampanje u svim delovima SAD je do sada obično bilo rezervisano za dve vodeće stranke.

Tanjug/Joshua A. Bickel/The Columbus Dispatch via AP

 

Portal Mother Jones, iz istog političkog miljea kao Vox, u naslovu svoje opširne analize postavlja pitanje da li bi Kenedi i drugi nezavisni kandidati mogli da osude čitavu demokratiju na propast.

Iako je naslov bombastičan, a implikacija da pobeda Trampa znači kraj demokratije očigledna, navodi se da nije jasno kome će "X faktor" zvani Kenedi pomoći, odnosno odmoći. U suštini, navode se neki legitimni razlozi da levičarski i demokratama odani birači ne glasaju za Bajdena, poput njegove podrške Izraelu, ali ističe da su ovi izbori "referendum" na kojem se odlučuje da li će SAD ostati demokratska država, te da svaki minimalan poremećaj može može prevagnuti tas na vagi u Trampovu korist.

Mother Jones takođe navodi da bi bilo koja kampanja nezavisnih kandidata mogla da bude upotrebljena kao oružje protiv jednog od dvojice rivala. Čak ide i korak dalje, spekulišući o mogućnosti da ih Rusija upotrebi protiv Bajdena. U prilog tome navode teoriju zavere "Russiagate", o tome da je Hilari Klinton izgubila 2016. od Trampa baš zbog umešanosti Moskve.

Paralele između Sandersa i Kenedija

Iako se analizama demokratama bliskih medija često pojavljuje ime levičarke Džil Stajn iz Zelene partije, koja je pre osam godina osvojila svega 0,36 odsto glasova, a koje je tobože "ukrala" od Klintonove, Kenedi je ipak sličniji anti-korporativnom progresivnom demokratskom senatoru iz Vermonta Berniju Sandersu.

Naime, u pitanju je političar koji je uoči tih izbora bio veoma popularan baš kod mlade urbane populacije i manjina, a na unutarstranačkim izborima je za nijansu izgubio sa 46 prema 54 procenata od Klintonove. Njegovo političko opredeljenje veoma je slično Kenedijevom, ali su dijametralno surotsavljeni po pitanju vakcina.

Tanjug AP/Jose Luis Magana

 

Tokom kampanje 2016. Sanders je igrao na kartu čoveka iz naroda za razliku od "miljenice establišmenta i velikih korporacija" koja mu je bila rivalka u stranci i zalagao se za suzbijanje jaza između bogatih i siromašnih. Posle njegovog poraza procureli su mejlovi da je vrhuška Demokratske stranke snažno favorizovala Klintonovu i njenu kampanju zbog čega je pala i ostavka predsedavajuće Debi Vaserman Šulc.

Sanders je i pored dokaza prljave igre i izdaje među stranačkim kolegama javno podržao Klintonovu kako bi sačuvao jedinstvo u partiji. Posle poraza demokrata dugo se spekulisalo koliko su razočarani Sandersovi birači, prelaskom u Trampov tabor, uticali na izbore. 

Sada, za razliku od tada, progresivni levičarski "disident" nije deo partije i ne može biti istisnut poput Sandersa, što komplikuje posao demokratskim stratezima, čak i ako osvoji samo polovinu glasova koje dobija u anketama.  

Komentari (0)

Svet