Fokus

Raste podrška Trampu u odnosu na Bajdena: Republikanac za šest procenata ispred aktuelnog predsednika SAD

Komentari

Autor: FoNet

25/01/2024

-

18:40

Raste podrška Trampu u odnosu na Bajdena: Republikanac za šest procenata ispred aktuelnog predsednika SAD
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki prdsednik Donald Tramp ima podršku 40 odsto birača, dok aktuelnog šefa države Džoa Bajdena podržava 34 odsto punoletnih Amerikanaca, pokazuju rezultati ankete koju su ove sedmice sproveli Rojters i Ipsos.

Preostalih 26 odsto ispitanika planiraju da glasaju za nekog drugog ili nemaju svog kandidata, a margina greške u anketi je tri procenta, objavio je Rojters.

Ovaj rezultat je veliki napredak za Trampa, jer su on i Bajden bili izjednačeni u anketi koju su Rojters i Ipsos sproveli posle Nove godine.

Zanimljivo je da je čak 67 odsto ispitanika, koji su podržali Trampa ili Bajdena, reklo da "ne žele na predsedničkim izborima ponovo da vide iste kandidate i da bi hteli nekog novog“, ali je samo 18 odsto navelo da ne bi glasalo ako izbor bude Bajden ili Tramp.

Trampova prednost od šest procenata zadržala se čak i kada su ispitanici dobili mogućnost da glasaju za nekog trećeg, uključujući aktivaksera Roberta Kenedija mlađeg.

Rezultat je tada bio - Tramp 36 odsto, Bajden 30, a Kenedi osam odsto. Nešto više od polovine ispitanika reklo je da nije zadovoljno dvopartijskim sistemom, a tek svaki četvrti je njime zadovoljan.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet