Fokus

Trka je daleko od kraja, ali je pobednik sve izvesniji: Ima li Hejli ikakve šanse protiv Trampa posle dva poraza?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, CNN, Gardijan

24/01/2024

-

18:00

Trka je daleko od kraja, ali je pobednik sve izvesniji: Ima li Hejli ikakve šanse protiv Trampa posle dva poraza?
Trka je daleko od kraja, ali je pobednik sve izvesniji: Ima li Hejli ikakve šanse protiv Trampa posle dva poraza? - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stiče se utisak da Tramp izvesno juri ka trećoj uzastopnoj republikanskoj nominaciji za predsedničke izbore koji se održavaju u novembru i to naročito posle druge po redu pobede na Republikanskim predizborima u Nju Hempširu. Nakon što su se vremenom brojni njegovi protivkandidati povlačili iz trke, Trampu je do predsedničkih izbora ostao samo još jedan "kamen spoticanja" - bivša guvernerka Južne Karoline, Niki Hejli, koja, za sada ima čvrst stav da ide do kraja.

Nakon što je u Ajovi odneo ubedljivu pobedu kada je osvojio 51 odsto glasova, i za sobom ostavio Rona Desantisa sa 21,2 odsto i Niki Hejli sa 9,1 odsto, nastavio je da niže uspehe - ovog puta u Nju Hempširu. Nakon Ajove, Desantis se povukao i svoju podršku dao Trampu, dok je Hejli odučila da nastavi sa predizornom trkom.

Tako su Tramp i Hejli nastavili da mere snage. Uspeh je i u Nju Hempširu i išao u korist Trampu. Naime, bivši američki predsednik je osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova i izborila je osam elektora i to na osnovu 90 odsto obrađenih glasačkih listića, prenosi "Gardijan".

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Tramp se nakon druge pobede ushićeno obratio svojim pristalicama gde je komentarisao poslednje rezultate.

"Ona nije pobedila, izgubila je. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još uvek se mota okolo'', rekao je tada Tramp i nastavo da je javno i pritvatno kritikuje. Ali tu nije kraj, pozvao je i svoje saradnike da pojačaju napade na nju, prenosi CNN. 

Sledeći poligon za odmeravanje snaga Južna Karolina

S druge strane, Hejli je poručila da će, uprkos porazu u Nju Hempširu, nastaviti sa kampanjom za naredne predizbore Republikanske stranke, koji se održavaju u Južnoj Karolini, državi gde je inače obavljala funkciju guvernerke.

''Predizbori u Nju Hempširu bili su prvi u zemlji, ali nisu bili poslednji. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još na desetine država, a sledeća na redu je moja Južna Karolina'', rekla je Hejli.

Međutim, ankete pokazuju da Tramp ima značajnu prednost u Južnoj Karolini. CNN navodi da ukoliko dođe do nominacije, on bi postao prvi republikanac koji je sada pobedio u prva dva predsednička takmičenja za nominaciju.

Kandiate 5. marta očekuje i "Super utorak", kada veliki broj važnih država glasa na unutarpartijskim izborima. Naime, Hejli će se tada suočiti sa Trampom i to u njegovim uporištima, pa su njene šanse da izbori pobede i delegate konvencije male.

Profimedia

 

Ipak, njena poruke iz njenog tabora su potpuno drugačije. Naime, oni tvrde da svaki put kada se suoči sa Trampom, Hejli se zapravo poboljšava. Njene pristalice su insistirale da njen put koji je svakako težak ne znači da treba da bude primorana da napusti trku.

Naprovtiv, Hejli postaje sve odlučnija. Nakon što se Desantis povukao ona je poručila: "Sada su ostali jedan momak i jedna dama. Neka najbolja žena pobedi".

Mnogo stvari ide u korist Trampu

I dok dve pobede Trampa predstavljaju zapanjujući čin njegovog političkog opstanka, on za sobom vuče i repove kojih nije lako da se otarasi. Pre tri godine Tramp je napustio Vašington pogođen svojim drugim opozivom nakon što je pokušao da poništi rezultat izbora. 

Postoji i bojazan da bi do izbora u novembru mogao da bude osuđen, s obziorm da se suočava sa 91 krivičnom prijavom i više suđenja - građanskih i krivičnih. 

Sa druge starne, kako CNN navodi, on je sve okolnosti u kojima se našao iskoristio da oslika svoj politički narativ kako bi svoju bazu još više ojačao. Ankete pokazuju da okvirno osam od 10 Trampovih glasača je negiralo legitimitet izbora na kojima je demokrata Džo Bajden odneo pobedu.

Takođe, ono što se Trampu takođe pripisuje nezavisno od toga da li je na funkciji ili nije je da je jedna vrsta političkog autsajdera. I dok Hejli pokušava da ga predstavi kao figuru "estambišmenta", Tramp to poništava i zaklinje se da bi se vratio u Vašington kako bi sve to srušio.

AP/Matt Rourke

 

Hejli u svojoj kampanji često koristi i činjenicu da niko ne želi da u finišu izbora bira između onoga što je već viđeno - Trampa i Bajdena. To je inače bio i ključni argument donedavnog kandidata i suprnika Desantisa, ali prema pisanju CNN-a dosadašnja trka pokazala je da republikanski glasači ne mare mnogo za ovu činjenicu. 

Naprotiv, Trampu u korist ide i pisanje pojedinih medija da je kod 81-godišnjeg aktuelniog predsednika SAD-a uočena mentalna slabost, što može biti jedan od ključnih argumenta Trampu u daljoj trci.

Takođe, Tramp dobija sve veću podršku i unutar svoje partije. U utorak su njemu na sceni pridružili nekadašnji rivali - sentaror Južne Karoline Tim Skot i preduzetnik Vivek Ramsvami. Pobedinčka partija dočekala je i još jednog gosta, bivšeg kongresmena Dordža Santosa koji je postao jedan od retkih ljudi koji su ikada izbačeni iz Predstavničkog doma zbog etičkih optužbi.

Na sopstvenom događaju u izbornoj noći, Hejli je čestitala Trampu na pobedi, ali je rekla da je trka daleko od kraja - iako je teško izabrati primarnu državu u kojoj bi ona mogla da pobedi.

"U naredna dva meseca milioni birača u preko 20 država će reći svoje. Trebali bismo im odati počast i dozvoliti im da glasaju", rekla je Hejli okupljenima na zabavi za posmatranje izbora.

Da li "maloprodajna politika" pije vodu?

Za razliu od Trampa, Helji sve vreme vodi posao "maloprodajne politike" koji birači inače očekuju od svojih kandidata, piše Gardijan. Poslednjih dana odgovarala je na pitanja u restoranu Meri En u Amherstu i pila Ginis u irskiom baru.

U jednom restoranu morske hrane Hejli je potpisala crtež koji je za nju napravila petogodišnja Kora. Majka devojčice, koja je za Gardijan dala samo svoje ime, Džesika, rekla je da je njenu ćerku privukla Hejli jer je bila jedina žena u gomili literature za kampanju koja je preplavila njihovo poštansko sanduče.

Što se nje tiče, nadala se da će podržati bivšeg guvernera Arkanzasa, Asu Hačinsona, koji je odustao od predsedničke trke nakon što njegova anti-Trampova kandidatura nije uspela da se probije. Sada je rekla da će slediti Hačinsonovo vođstvo i podržati Hejli.

Sa druge strane, Helji je mnogo investirala u Nju Hempšir i nije joj se isplatilo. Kartel Kramil (60), koji je identifkovan kao neodlučni građanin, rekao je za ovaj britanski list da Hejli ima "dosta sjajnih kvaliteta", ali da smatra da ona nema velike šanse da se useli u Belu kuću. Zbog toga, kaže, planira da glasa za Trampa.

"Ne želite samo da gubite glas zato što vam se neko sviđa. Želite da budu birani", rekao je on za britanski list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet