Fokus

Tramp u Nju Hempširu: Ne zanima me da li će Hejli ostati ili odustati od trke

Komentari

Autor: Gardijan, Glas Amerike

23/01/2024

-

23:32

Tramp u Nju Hempširu: Ne zanima me da li će Hejli ostati ili odustati od trke
Tramp u Nju Hempširu: Ne zanima me da li će Hejli ostati ili odustati od trke - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Bivši presdednik SAD Donald Tramp rekao je da Niki Hejli nije pretnja njegovoj kampanji i predvideo je "veliki gubitak" za svog rivala na republikanskim izborima u Nju Hemširu. 

"Mislim da je jako naporno radila, ali nije me briga, ako odustane, to je u redu", rekao je Tramp.

Tramp nije želeo da komentariše da li je razgovarao sa Ronom Desantisom otkako je guverner Floride u nedelju ispao iz trke i podržao ga, prenosi Gardijan.

U utorak se u državi Nju Hempšir glasa na republikanskim stranačkim izborima, na kojima su jedini kandidati Tramp i Hejli, pošto su svi ostali kandidati odustali od dalje trke. Prema anketama Tramp ima dvocifrenu prednost u odnosu na Hejli.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Glasanje na primarnim izborima, za razliku od kokusa, je tajno i odvija se kao i klasično glasanje. Na republikanskim primarnim izborima u Nju Hempširu mogu da glasaju registrovani republikanci ali i birači koji nisu registrovani ni u jednoj stranci. Takav sistem glasanja pogoduje kandidatima koji su bliži centru, prenosi Glas Amerike.

Zbog velikog broja nezavisnih birača Nju Hempšir je povoljniji za Hejli od konzervativnije Ajove. Kandidati, koje je podržavao Tramp, nisu dobro prolazili u Nju Hempširu proteklih godina.

Ako Hejli pobedi, stranački izbori - kojima Tramp trenutno dominira - mogli bi da budu kompetitivniji. Pobeda bi joj dala i zamah uoči stranačkih izbora u Južnoj Karolini - državi čiji je bila guverner - 24. februara.

Međutim, ako Tramp pobedi, to bi moglo da stvori osećaj neminovnosti da će on biti republikanski predsednički kandidat, treći put uzastopno.

Protiv Trampa su podignute četiri optužnice što mu za sada nije ozbiljnije uzdrmalo rejting. Oko 15 odsto njegovih glasača je ipak reklo da ne bi glasalo za njega ako bude proglašen krivim po bilo kojoj tački optužnice.

Hejli pobednica u Diksvil Noču

Šest registrovanih birača malenog Diksvil Noča u Nju Hempširu glasali su u utorak u ponoć za Niki Hejli, dajući joj čistu pobedu nad bivšim predsednikom Donaldom Trampom i svim ostalim kandidatima.

Odmaralište je bilo prvo mesto u zemlji na kojem se glasalo na primarnim izborima 2024. Novinari iz svih delova sveta su došli da isprate ovaj događaj, a bilo ih je više od birača u odnosu 10:1.

Diksvil Noč ima tradiciju prvog biračkog mesta u državi, koja datira još od 1960, a rezultati su objavljeni samo nekoliko minuta posle ponoći.

Tanjug AP/Steven Senne

 

Demokrate u Nju Hempširu takođe glasaju na stranačkim izborima u utorak, ali Bajdena nema na glasačkom listiću.

Demokratska partija je želela da prvi stranački izbori umesto u Nju Hempširu budu u Južnoj Karolini. Ali, demokrate na nivou države Nju Hempšir tvrde da ih zakon obavezuje da prvu glasaju tu, pa su izbore ipak organizovali - i oni koji žele da podrže Bajdena moraće da dopišu njegovo ime.

U Južnoj Karolini demokrate će glasati 3. februara, a republikanci tri nedelje kasnije.

Formalno, kandidati obe stranke će biti poznati na završnim konvencijama - kod republikanaca u julu, a kod demokrata u avgustu.

Suđenje Trampu za klevetu nastavlja se u četvrtak

Suđenje bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu u
slučaju za klevetu koji je pokrenula spisateljica I. Džin Kerol pomereno je sa srede na četvrtak, objavio je danas Federalni sud na Menhetnu.

Drugo odlaganje suđenja ove nedelje takođe odlaže potencijalni susret Kerol i Trampa u sudnici, piše Rojters.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Njujorški sudija Luis Kaplan otkazao je već u ponedeljak suđenje u slučaju Kerol protiv Trampa zbog "izloženosti korona virusu", nakon što je advokat bivšeg predsednika SAD Alina Haliba rekla da je pre nekoliko dana večerala sa roditeljima koji su pozitivni na koronu.

Komentari (0)

Svet