Fokus

Predizbori u Nju Hempširu: Na listi Republikanaca 24 kandidata, a Demokrata 21 - među njima nema Bajdenovog imena

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

13:42

Predizbori u Nju Hempširu: Na listi Republikanaca 24 kandidata, a Demokrata 21 - među njima nema Bajdenovog imena
Predizbori u Nju Hempširu: Na listi Republikanaca 24 kandidata, a Demokrata 21 - među njima nema Bajdenovog imena - Copyright Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

U američkoj saveznoj državi Nju Hempšir danas su, i u Republikanskoj, i u Demokratskoj stranci, počeli predizbori za kandidate na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Na listiću Republikanske stranke su imena 24 kandidata, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa i Niki Hejli, dok su na listiću Demokratske stranke imena 21 kandidata, uključujući Dina Filipsa i Merijen Vilijamson, ali ne i predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Inače, demokratske predizbore u Nju Hempširu obeležio je spor između zvaničnika stranke u toj državi i Demokratskog nacionalnog komiteta u Vašingtonu. Nju Hempšir je obično prvi u američkom predizbornom kalendaru, ali je DNC promenio redosled da bi Južna Karolina bila prva, tvrdeći da se time bolje odražava raznolikost zemlje.

Lokalni partijski zvaničnici u Nju Hempširu, međutim, odlučili su da ipak organizuju predizbore, zbog čega su iz DNC saopštili da neće priznati njihove rezultate, i da Bajden ne bude na glasačkom listiću.

Južna Karolina se pre četiri godine za Bajdena pokazala kao talična, pošto je u toj državi uspeo da kampanju preokrene u svoju korist.

Takozvani "zatvoreni predizbori"

Iako Bajden nije na glasačkom listiću u Nju Hempširu, njegovi saradnici vodili su snažnu kampanju da birači masovno dopišu njegovo ime na listićima.

U Nju Hempširu se održavaju tzv. zatvoreni predizbori, što znači da demokrate i republikanci mogu da glasaju samo na izborima svoje stranke, dok takozvani nezavisni birači, to jest oni koji nisu povezani ni sa jednom stranom, mogu da se opredele za jednu od njih, s tim što oni čine skoro 40 odsto biračkog tela te američke države, prenosi "Njujork Tajms".

Predizbori se razlikuju od kokusa, kakve je u Ajovi 15. januara održala Republikska stranka, po tome što kokusi traju obično oko sat vremena i birači za to vreme sede u istoj prostoriji i slušaju kratke govore pristalica kandidata, pre nego što im se podele listići, koje odmah zaokruže i koji se nakon toga broje na licu mesta.

Na predizborima, s druge strane, birači se lično prijavljuju izbornim radnicima kada stignu na mesto za glasanje, nakon čega na glasačkom listiću u kabini tajno glasaju zaokruživanjem ili dopisivanjem imena kandidata. Predizbore organizuju vlasti u pojedinim državama, dok kokuse organizuju stranke.

Nakon predizbora u Nju Hempširu, Republikanci će proglasiti 11 delegata za predsedničke izbore, dok demokrate neće moći da proglase nijednog, zbog čega se njihovi predizbori u Nju Hempširu smatraju simboličnim.

Birališta se na većini mesta u Nju Hempširu zatvaraju u 19 sati po lokalnom vremenu, a prvi rezultati će verovatno postati dostupni ubrzo nakon toga.

Komentari (0)

Svet