Fokus

Borba protiv zločina iz mržnje: Bajden potpisao zakon koji je ujedinio demokrate i republikance

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2021

-

09:41

Borba protiv zločina iz mržnje: Bajden potpisao zakon koji je ujedinio demokrate i republikance
Borba protiv zločina iz mržnje: Bajden potpisao zakon koji je ujedinio demokrate i republikance - Copyright EPA/Yuri Gripas

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je zakon kojim bi trebalo da se suzbije dramatičan porast zločina iz mržnje prema Amerikancima poreklom iz Azije i sa ostrva Tihog okeana, te je poručio da je zadovoljan što su se zakonodavci koji se, čini se, u malo čemu još saglasni, okupili protiv mržnje i rasizma.

Bajden je pohvalio demokrate i republikance za odobravanje ovog zakona i što su ga poslali u Belu kuću na potpisivanje. Nekoliko desetina zakonodavaca prisustvovalo je ceremoniji potpisivanja zakona, jednoj od najvećih grupa koja je posetila Belu kuću tokom pandemije.

EPA/TASOS KATOPODIS

 

Nakon glasanja Senata u aprilu, Bajden je odobrio zakon ove sedmice.

Bajden je naglasio da želi da radi na ujedinjenju zemlje, te dodao da borba protiv mržnje i rasizma treba da zbliži ljude.

"Ponosan sam danas na Sjedinjene Američke Države", poručio je Bajden.

Novi zakon će ubrzati preglede krivičnih dela koji su nastali iz mržnje u Ministarstvu pravde i to postavljanjem zvaničnika zaduženog za taj posao. Biće dostupni savezni grantovi koji će pomoći lokalnim agencijama za sprovođenje zakona da poboljšaju istragu, identifikaciju i izveštavanje o incidentima na osnovu pristrasnosti, koji se često ne prijavljuju.

Bajden i potpredsednica Kamala Haris, razgovarali su o slučajevima u kojima su napadi bili upereni protiv Amerikanaca poreklom iz Azije i sa pacifičkih ostrva. 

Haris: Rad na rešavanju nepravde

Haris je rekla da su se takvi incidenti povećali šest puta u poslednjih godinu dana.

Rekla je da, iako novi zakon približava SAD zaustavljanju mržnje, "rad na rešavanju nepravde, gde god da postoji, ostaje posao koji predstoji".

Organizacija "AAPI Victori Alliance", koja se bavi politikom i zastupanjem za azijske Amerikance i ljudi sa ostrva Tihog okeana, pohvalila je Bajdena zbog brzog potpisivanja zakona. Mežutim, izvršni direktor te organizacije, Varun Nikor rekao je da je zakon "samo jedan deo u dugoj borbi" za pravičnost i mogućnosti za te zajednice.

Nikore je rekao da će Amerikanci poreklom iz Azije i sa ostrva Tihog okeana iskoristiti "izbornu moć" koju su demonstrirali prošle godine da biraju lidere koji će se zalagati za njihovu zajednicu.

"Ukidanje azijske mržnje nikada ne bi trebalo da bude stranačko pitanje", poručio je Nikor.

Scena potpisivanja zakona u Beloj kući podsećala je na vreme pre pandemijska vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet