Fokus

Poslednji dan ranog glasanja na izborima u Južnoj Koreji, zabeležena rekordna izlaznost

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

10:35

Poslednji dan ranog glasanja na izborima u Južnoj Koreji, zabeležena rekordna izlaznost
Poslednji dan ranog glasanja na izborima u Južnoj Koreji, zabeležena rekordna izlaznost - Copyright Tanjug AP/Lee Ju-hyung/Yonhap via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Južnoj Koreji danas je drugi i poslednji dan ranog glasanja na parlamentarnim izborima, a juče je zabeležena rekordna izlaznost. Državna izborna komisija saopštila je da je ukupna izlaznost jutros dostigla 17,78 odsto, odnosno da je do devet sati po lokalnom vremenu glasalo 7,87 miliona birača.

Građani danas mogu da glasaju na 3.565 biračkih mesta, a oni koji propuste ovu priliku moći će da glasaju na dan izbora u sredu, prenosi Jonhap.

Prema podacima Državne izborne komisije, 6,91 milion građana od ukupno 44,28 miliona birača sa pravom glasa glasalo je u petak, što je bila rekordna izlaznost od 15,61 odsto za prvi dan ranog glasanja na parlamentarnim izborima.

Tanjug AP/Yonhap via AP

 

Južna Koreja je uvela sistem ranog glasanja 2014. godine. Na izborima se bira 300 poslanika skupštine na mandat od četiri godine.

Izbori se održavaju gotovo dve godine nakon što je konzervativni predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol pobedio na predsedničkim izborima 2022. godine Li Džae Mjunga iz Demokratske partije za 0,73 odsto glasova, što je najmanja prednost u istoriji Južne Koreje, navodi Rojters.

Na izborima su glavni rivali Junova Partija snaga naroda i Demokratska partija, koja trenutno ima većinu u parlamentu, a treća po popularnosti je Reformistička korejska stranka koju je osnovao bivši ministar pravde Čo Kuk.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet