Fokus

Rastu tenzije između dve latinoameričke zemlje: Meksiko najavio prekid diplomatskih odnosa sa Ekvadorom

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

13:36

Rastu tenzije između dve latinoameričke zemlje: Meksiko najavio prekid diplomatskih odnosa sa Ekvadorom
Rastu tenzije između dve latinoameričke zemlje: Meksiko najavio prekid diplomatskih odnosa sa Ekvadorom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da će njegova zemlja prekinuti diplomatske odnose sa Ekvadorom nakon što je policija upala u meksičku ambasadu u Kitu.

Lopez Obrador je u petak istakao da taj čin predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika, prenosi "AP".

Predsednik Meksika je napisao na platformi X da će meksička vlada postupiti po zakonu i odmah proglasiti suspenziju diplomatskih odnosa sa Ekvadorom.

Ekvadorski policajci u petak su nasilno ušli u ambasadu Meksika u Kitu i priveli bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa, koji je tamo tražio politički azil.

Upad se dogodio nekoliko sati nakon što je meksička vlada dala Glasu politički azil.

Glas je možda najtraženiji čovek u Ekvadoru i suočava se sa istragama o korupciji, navodi "AP".

Predsedništvo Ekvadora saopštilo je u petak uveče da je Ekvador suverena država i da neće dozvoliti nijednom kriminalcu da ostane na slobodi.

Tenzije između dve zemlje eskalirale su u četvrtak, nakon što je predsednik Meksika rekao da Ekvador smatra "veoma nesrećnim" zbog poslednjih izbora na kojima je pobedio ekvadorski predsednik Danijel Noboa.

Ekvadorska vlada je, kao odgovor na tu izjavu, proglasila meksičkog ambasadora personom non grata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet