Fokus

Bivši ambasador SAD u Boliviji osuđen na 15 godina zatvora zbog špijunaže za Kubu

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

10:00

Bivši ambasador SAD u Boliviji osuđen na 15 godina zatvora zbog špijunaže za Kubu
Bivši ambasador SAD u Boliviji osuđen na 15 godina zatvora zbog špijunaže za Kubu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki ambasador u Boliviji Viktor Manuel Roča osuđen je pred federalnim sudom u Majamiju u američkoj državi Floridi na 15 godina zatvora zbog toga što je špijunirao za Kubu. 

Roča (73) se pred sudom u petak izjasnio da je kriv, a tužioci tvrde da je prenosio poverljive informacije kubanskoj vladi više od 40 godina, prenosi "BBC".

Roča mora da plati i kaznu od 500.000 dolara i da sarađuje sa vlastima. Američki državni tužilac Merik Garland rekao je da je Roča jedan od stanih agenata koji su najduže špijunirali američku vladu.

Tajni agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) razotkrio je u novembru 2022. godine Ročine špijunske aktivnosti za Kubu tako što ga je kontaktirao preko Vocapa i tvrdio da radi u ime kubanske obaveštajne službe. 

Prema sudskim dokumentima, agent je tada naveo da isporučuje poruku od "prijatelja u Havani".
Tokom tri naredna sastanka, Roča je otkrio detalje svoje prethodne špijunaže za Kubu. 

Roča, koji je rođen u Kolumbiji i školovan na Jejlu i na Harvardu, služio je kao američki ambasador u Boliviji između 1999. i 2022. godine, a bio je i na raznim drugim diplomatskim funkcijama u Argentini, Hondurasu, Meksiku i Dominikanskoj Republici. 

Takođe je obavljao i druge funkcije u vladi, uključujući i onu u Savetu za nacionalnu bezbednost. SAD imaju zategnute odnose sa Kubom od kada je Fidel Kastro 1959. godine zbacio vladu koju je podržavao Vašington.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet