Evropa

Policija "češlja" nekoliko lokacija u Poljskoj: U toku istraga o navodnoj ruskoj špijunaži

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

14:36

Policija "češlja" nekoliko lokacija u Poljskoj: U toku istraga o navodnoj ruskoj špijunaži
Tanjug/AP/Petr David Josek - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Poljska agencija za unutrašnju bezbednost (ABW) izvršila je pretrese na više lokacija, u okviru istrage sa drugim evropskim bezbednosnim službama o navodnoj ruskoj špijunaži, saopštila je danas ta agencija.

Poljska tvrdi da je postala glavna meta ruskih špijuna od napada Rusije na Ukrajinu, preneo je Rojters. Poljska optužuje Moskvu i njenu saveznicu Belorusiju da pokušavaju da je destabilizuju.

"Dokumentovane su akcije usmerene na organizovanje proruskih inicijativa i medijskih kampanja u zemljama EU", naveo je ABW u saopštenju, pominjući sajt voice-of-europe.eu koji, kako tvrdi, objavljuje proruski materijal.

Pretresi su obavljeni u utorak na više lokacija u Varšavi i u Tihiju, gradu na jugozapadu Poljske. Konkretni detalji nisu navedeni.

Operacija je koordinisana sa drugim zemljama, posebno sa partnerima iz Češke, navodi se u saopštenju. Češka vlada je u sredu uvela sankcije dvema osobama među kojima i proruskom ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku i sajtu voiceofeurope.com zbog proruskog uticaja u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa