Evropa

Sankcije poslanici EP iz Letonije optuženoj za špijuniranje u korist Rusije, ona kaže da je samo "agent za mir"

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

19:08

Sankcije poslanici EP iz Letonije optuženoj za špijuniranje u korist Rusije, ona kaže da je samo "agent za mir"
Sankcije poslanici EP iz Letonije optuženoj za špijuniranje u korist Rusije, ona kaže da je samo "agent za mir" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola najavila je danas niz sankcija protiv poslanice u EP iz Letonije Tatjane Ždanoke, koju su mediji optužili ža špijuniranje u korist Rusije.

Mecola je rekla da je Ždanoka, koja je bila poslanica političke grupacije Zeleni-Evropski slobodni savez od 2004. do 2022, prekršila delove kodeksa koji se odnose na izjašnjavanje o privatnim interesima i primanju poklona.

Sankcije Ždanoki sastojaće se od novčane kazne u visini od pet dnevnica, u iznosu od ukupno 1.750 evra, a biće joj zabranjene i određene uloge predstavnika EP do kraja mandata u julu, nakon čega se ne očekuje da ponovo bude poslanica u EP. 

Ruski list Insajder, koji se bavi istraživačkim novinarstvom, objavio je u januaru ove godine da je Ždanoka godinama delovala u ime ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). 

Ždanoka je negirala te optužbe, rekavši poslanicima u EP da je ona samo "agent za mir", prenosi Politiko. 

Letonska tajna služba pokrenula je krivični postupak protiv Ždanoke, objavili su u martu lokalni mediji.

Evropski parlament pokrenuo je sopstvenu administrativnu istragu protiv nje, a Mecola je danas najavila niz sankcija protiv Ždanoke, pošto je utvrdila da krši kodeks ponašanja poslanika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa