Fokus

"Napadi sa propagandnim efektom, bez izazivanja velike štete": Šta nakon međusobnih udara Izraela i Irana?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2024

-

21:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je kao odgovor na napad od prošle subote izveo napad na teritoriju Irana, potvrdili su američki zvaničnici. Meta je bio Isfahan, sedište nuklearnih i vojnih lokacija. Iran je aktivirao PVO iznad grada zbog čega su se čule eksplozije. Iranski zvaničnici tvrde da je situacija mirna i bezbedna i da Teheran nema plan za odmazdu u ovom trenutku. Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da na nuklearnim postrojenjima nema štete.

Iranski general rekao je državnoj televiziji da je napad dronovima osujećen i da nije prouzrokovana nikakva materijalna šteta. 

"Zvuk koji se čuo rano ujutru danas u Isfahanu nije bila eksplozija, to je bila naša moćna PVO koja je pucala na sumnjivi objekat. Vazdušna odbrana i njeno ponosno osoblje su u potpunosti spremni da se suoče sa svakim neprijateljem na nebu Islamske republike Iran", rekao je komandant iranskih snaga u Isfahanu Siavaš Mihandust.

Nakon ovog napada zvaničnici Izraela se nisu oglašavali. Na sastanku ministara spoljnih poslova Grupe 7 u Italiji potvrđeno je da je Izrael u poslednjem trenutku obavestio Sjedinjene Američke Države o napadu na Iran. 

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da njegova zemlja ni na koji način nije umešana i da ostaje posvećena bezbednosti Izraela. 

"Posvećeni smo bezbednosti Izraela, takođe smo posvećeni deeskalaciji, odnosno pokušaju da okončamo ovu napetost", rekao je Blinken. 

Ni Moskva nije prećutala najnovija dešavanja na Bliskom istoku. Kremlj tvrdi da Iran ne želi eskalaciju sukoba. 

"Bilo je telefonskih kontakata između rukovodstava Rusije, Irana i Izraela. I mi smo u ovim razgovorima vrlo jasno rekli i preneli Izraelcima da Iran ne želi eskalaciju. Teheran ne može da ne odgovori na grubo kršenje međunarodnog prava i napad na diplomatsko predstavništvo, ali ne želi eskalaciju", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija kaže da je krajnje vreme da se zaustavi opasan ciklus odmazde na Bliskom istoku. U trećem iranskom gradu po veličini nalaze se vitalni nuklearni objekti. 

"Na sreću jutros smo mogli da potvrdimo da nakon ovih napada nije bilo štete na nuklearnim lokacijama. Vi znate da postoje mnogo nuklearne lokacije u Islamskoj Republici Iran, posebno u Isfahanu. Naravno, veoma je zabrinjavajuća situacija i pozivam sve da budu maksimalno uzdržani u tom pogledu", rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

Zbog svoje lokacije u centralnom delu zemlje, Isfahan je strateški važna tačka i naučno-industrijski centar Irana, gde se proizvode dronovi i balistički projektili. U blizini grada nalazi se nuklearno postrojenje Natanz, ali i naučno-tehnološki park. 

Turudić: Nije ovo smirivanje situacije, nego obostrana reakcija

Za Euronews Srbija o napadu Izraela na iranski grad Isfahan, prirodi napada i načinu izvršenja je govorio Momir Turudić, urednik Oko portala na Radio Televiziji Srbije. Turudić je između ostalog rekao da kako god je napad izvršen, ostaje činjenica da se desio, te da je Izrael još jednom pokazao da može da izvrši napad na unutrašnjost Irana.

"Kako god ih zvali, napad ili infiltracija, napad se desio. Na neki način Izrael je ovim pokazao da može da izvrši napad na unutrašnjost Irana, što i ranije, doduše, nije bilo pitanje, ali ovo je bila praktična demonstracija toga. Kao što je Iran 13. aprila pokazao kako je moguće da se razvija scenario napada na Izrael, ali i jedan i drugi napad su bili sračunati na takav način da ostave više propagandni efekat, nego da izazovu veliku štetu koja bi vodila korak dalje u trenutnom otvorenom velikom sukobu", rekao je Turudić.

Euronews TV

Turudić je izrazio bojazan da neće doći od deeskalacije već da se radi o "čekanju na dalju eskalaciju".

"Ako govorimo o deeskalaciji, ja bih pre to nazvao čekanjem dalje eskalacije, nego putu ka deeskalaciji. Znači, nije ovo smirivanje situacije, nego jednostavno obostrana reakcija, koja je sigurno postignuta uz pregovore mnogobrojnih strana koje su uključene u ovaj sukob, da u ovom trenutku nikome nije potrebno da dođe do velike eskalacije", kazao je Turudić.

U odgovoru na pitanje da li je ovakvim "mlakim napadom" stavlja tačka na "pokazivanje mišića" obe strane, bez tendencije da se izazove veći sukob, Turudić je istakao to da je "linija pređena", jer je došlo do direktnog udara na teritorije obe zemlje od strane one druge, te da on smatra da se sada s pravom čeka odgovor Irana.

Do pre nekoliko dana iranski zvaničnici su najavljivali da će se iranski odgovor na eventualni napad Izraela desiti istog sekunda, da neće čekati ni dan, ni sat, dok je danas neimenovani iranski visoki zvaničnik medijima rekao da Iran nema u planu momentalni odgovor. Turudić smatra da je ovakav stav zvaničnog Irana u skladu sa "tajnim pregovorima" koji se vode.

"Mislim da je to mnogo više u skladu sa tajnim pregovorima o kojima ne znamo ništa, u koje su sigurno bile uključene i Sjedinjene Države i zemlje regiona, one najvažnije, poput Saudijske Arabije, Katara, Velike Britanije, da se u ovom trenutku ne eskalira dalje. A što se tiče tih teških reči koje su padale, ne treba uvek bukvalno uzimati u obzir sve ono što se izgovori. I Izrael je govorio o velikom i o masivnom odgovoru na napad Irana. Teške reči padaju sa obe strane, ali to je više namenjeno domaćoj javnosti i ostavljanju utiska da se ne pokazuju slabosti u jednom trenutku, a ono što se desi u realnosti, to je ono što, opet ponavljam, to je dogovor između, sad već možemo reći, otvoreno zaraćenih strana i mnogobrojnih posrednika koji su u tim dogovorima učestvovali", smatra Turudić.

Vujinović: Iranski napad prošle nedelje test i za izraelske saveznike

O ovoj temi za Euronews Srbija je govorio i istraživač studija bezbednosti Nikola Vujinović, koji kaže da je ovo bio samo jedan u nizu događaja u poslednjih meseci u decenijskom sukobu Irana i Izraela.

"Ono što su sada informacije jeste da imamo određene tačke kao što su napad izraelskih dronova, za koje nisu obavešteni njihovi saveznici do pred sam napad, izjave Iranaca da ništa nije bilo suštinski ugroženo, ali da je radila protivazdušna odbrana, čime se objašnjavaju eksplozije nad gradom Isfahanom. Imajući u vidu šta je Iran uradio prošle subote, napad Izraela je bio dosta blag, dakle, po mom mišljenju, neočekivano blag. Lično sam očekivao da će to biti nešto mnogo, mnogo rigidnije, ali u ovom trenutku možemo da kažemo da je to možda samo odgovor na tu subotu u političkom smislu", rekao je on.

Na pitanje koje se poruke šalju ovim napadima, Vujinović kaže da se šalju političke poruke, kao što je napad Irana prošle subote bio čista politička poruka da je Iran spreman da eskalira sukob i ovo je odgovor Izraela da je on spreman na tu eskalaciju.

"Ono što je moje uverenje jeste da nam sve ovo govori o nekom procesu iza zavese, dakle negde sed2 neke delegacija, sede na nekom mestu i razgovaraju, a ovo sve što se dešava u javnosti vrši pritisak na jednu ili na drugu stranu. Izrael i Iran su vojske visokog kapaciteta, to su po mom mišljenju među deset najboljih vojski u svetu. I one su više nego sposobne da reaguju mnogo bolje i jače nego što su reagovali u svojim napadima. Ono što bih rekao za iranski napad prošle subote jeste da je to i svojevrsni test kojim je Iran hteo da testira saveznike Izraela. I mi smo videli činjenicu da su svi saveznici stali iza države Izrael što je dobra poruka i što mislim da je suštinski uticalo na odgovor danas Irana da je za njih ova stvar završena i oni neće vršiti dalje odmazde", rekao je Vujinović.

Kako je dodao, nije siguran da saveznici nisu bili upoznati sa planovima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Legitimitet koji je njegova vlada imala u Izraelu je dosta uzdrman i mislim da ne bi rizikovao da nije rekao bar načelno svojim saveznicima da on mora prosto zbog te političke, unutrašnje političke situacije da reaguje. Ali da nisu znali sam konkretan trenutak, to bih rekao da je tako". rekao je on.

Celu emisiju Euronews Svet možete pogledati u videu ispod:

Euronews

Komentari (0)

Svet