Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje sankcija protiv više izraelskih jedinica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

21/04/2024

-

08:44

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje sankcija protiv više izraelskih jedinica
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje sankcija protiv više izraelskih jedinica - Copyright AP/Mahmoud Essa/Mohammed Dahman/Doaa AlBaz/Hatem Moussa

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se juče sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom u Istanbulu. Nakon dvoipočasnovnog razgovora iza zatvorenih vrata Erdogan je saopštio da će Turska nastaviti diplomatske napore da skrene pažnju međunarodne zajednice na ugnjetavanje Palestinaca i poručio da će Izrael platiti za svoje zločine, saopšteno je iz Kancelarije turskog predsednika. U međuvremenu, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nacrt zakona o paketu pomoći Izraelu u vrednosti od 26,4 milijarde dolara. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je odluku i rekao da je glasanje demokrata i republikanaca pokazalo "snažnu dvostranačku podršku Izraelu i odbranu zapadne civilizacije".

Ključni događaji:

  • SAD: Parlamentarni dom amerčkog kongresa usvojio nacrt zakona o pomoći Izraelu
  • Netanjahu: Glasanje u Kongresu je podrška Izraelu i odbrana zapadne civilizacije
  • Erdogan sa liderom Hamasa u Istanbulu: Izrael će platiti za svoje zločine

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.35 Tajms of Izrael: SAD razmatraju uvođenje sankcija protiv više izraelskih jedinica

SAD razmatraju uvođenje sankcija i prema drugim izraelskim vojnim i policijskim jedinicama za koje se tvrdi da kršile ljudska prava Palestinaca, pored sankcija IDF bataljonu ultraortodoksnih Jevreja Necah Jehuda, koje će administracija u Vašingtonu objaviti sledeće sedmice, rekla su dva neimenovana američka izvora za "Tajms of Izrael".

Američki zvaničnik je naveo da Stejt department istražuje bataljon Necah Jehuda i neke druge jedinice izraelskih bezbednosnih snaga duže od godinu dana zbog navodnih kršenja ljudskih prava Palestinaca.

Izvor ističe da je moguće da Stejt department otvori istrage i za izraelske jedinice koje deluju u Pojasu Gaze.

To bi bilo prvi put da vlada SAD uvodi sankcije nekoj izraelskoj vojnoj jedinici zbog njenih aktivnosti na Zapadnoj obali.

 

23.20 Hezbolah tvrdi da je oborio izraelski vojni dron iznad južnog Libana

Libanska militantna grupa Hezbolah tvrdi da je danas oborila izraelski vojni dron iznad južnog Libana.

U saopštenju se navodi da je oborena bespilotna letelica "hermes 450".

To je treći izraelski dron koji je oborio Hezbolah od početka rata u Pojasu Gaze kada su počeli i prekogranični napadi između Izraela i Hezbolaha.

Izraelske odbrambene snage (IDF) još nisu komentarisale današnji incident, preneo je Tajms of Izrael. 

18.54 Netanijahu: Uskoro ćemo zadati dodatne i bolne udarce Hamasu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas u obraćanju povodom jevrejskog praznika Pasha da će uskoro "zadati dodatne i bolne udarce" Hamasu da bi povećao pritisak na tu grupu da oslobodi izraelske taoce.

"Nažalost, hamas je do sada odbijao sve predloge za puštanje talaca", rekao je Netanijahu.

Dodao je da odsustvo talaca tokom predstojećeg praznika "samo jača našu odlučnost da ih vratimo", prenosi Tajms of Izrael.

"Umesto da se povuče sa svojih ekstremnih pozicija, Hamas se jača podelama među nama i ohrabruje se pritiscima koji su upereni na vladu Izraela. To sve rezultira zatezanjem uslova za puštanje talaca", ukazao je Netanijahu.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

16.40 Asad: SAD profitiraju od bilo kod sukoba, a onda se udalje i posmatrajuž

Sjedinjene Američke Države profitiraju od bilo kakvog sukoba, a onda se udaljavaju i posmatraju, rekao je danas sirijski predsednik Bašar al-Asad.

Kako je naglasio sirijski lider u intervjuu za emisiju "Globalna većina" na ruskom Prvom kanalu, SAD "pretvaraju svaki sukob u opasnu hroničnu bolest", prenele su RIA Novosti.

"Amerika profitira od bilo kakvog sukoba, a zatim se povlači i posmatra rastući haos, čekajući trenutak kada može zadati odlučujući udarac", rekao je Asad odgovarajući na pitanje o trenutnoj eskalaciji palestinsko-izraelskog sukoba.

Tanjug/AP/SANA

 

15.33 Izraelski državni tužilac podneo optužnicu protiv sestra vođe Hamasa za podršku toj grupi

Izraelski državni tužilac podneo je danas optužnicu protiv sestre vođe militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea zbog "podsticanja i pokazivanja solidarnosti sa terorističkom grupom" jer je navodno hvalila napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Sabah Al Salem Hanije, živi u južnom izraelskom gradu Tel Ševa, u pritvoru je od 1. aprila zbog optužbe da je navodno 7. oktobra slala poruke desetinama ljudi, uključujući i svom bratu, hvaleći napad Hamasa na Izrael i pozivajući na dalji "pokolj", saopštilo je ministarstvo pravde Izraela, prenosi Rojters.

15.13 Otkazani letovi za 50.000 Izraelaca uoči Pashe zbog Irana i rata sa Hamasom

Aviokompanije su proteklih dana letove za oko 50.000 državljana Izraela koji su planirali da putuju za predstojeći praznik Pasha, a mnogi zbog otkazivanja letova ne mogu da se iz inostranstva vrate u zemlju za praznik, javlja izraelski Kanal 12. Do otkazivanja letova je došlo zbog rata sa Hamasom i iranskih napada na Izrael, prenosi Trajms of Izrael.

profimedia

 

Kako navodi portal, brojne aviokompanije otkazale su letove iz Izraela, ali i ka Izraelu, ostavljajući tako hiljade Izraelaca van države tokom praznika. Aviokompanije poput "Swiss", "United", "KLM", "Air Canada", "Easyjet" i druge su otkazale svoje letove u kratkom roku. Tokom Pashe građani Izraela tradicionalno najviše putuju, a praznik zvanično počinje sutra uveče.

14.16 Fatah poziva na štrajk širom Zapadne obale i eskalaciju nasilja protiv Izraela

Palestinski pokret Fatah pozvao je danas palestinsko stanovništvo na Zapadnoj obali da stupi u generalni štrajk i da "eskalira nasilne akcije protiv Izraela", zbog nedavnih operacija Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Tulkarmu u toj palestinskoj enklavi, kao i u Pojasu Gaze, preneli su izraelski mediji.

Istovremeno, palestinski pokret Hamas je u znak odgovora na masakr u kampu Nur-al-Šamsu u Tulkarmu, na svom zvaničnom Telegram nalogu ponovio pozive na mobilizaciju palestinskog naroda i "jačanje nasilnog otrpora zločinačkoj cionističkoj okupaciji u svim oblastima konfrontacije na Zapadnoj obali i u Jerusalimu", prenosi Džeruzalem Post.

13.58 Hamnei zahvalio oružanim snagama Irana na operaciji protiv Izraela

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei zahvalio je danas oružanim snagama te zemlje na njihovoj operaciji protiv Izraela i pozvao ih da "neprestano streme kao vojnoj inovaciji i učenju taktika neprijatelja".

"Nije glavno pitanje koliko raketa je lansirano i koliko od njih je pogodilo svoju metu, već je važno to što je Iran pokazao svoju rešenost tokom te operacije", izjavio je Hamnei, prenosi Rojters. U petak je izveden napad na vojni aerodrom u blizini grada Isfahana u centralnom Iranu, a iranski mediji javili su da su iznad Isfahana oborena tri drona.

12.33 Raisi od sutra u poseti Pakistanu, cilj jačanje odnosa Islamabada i Teherana

Iranski predsednik Ebrahim Raisi boraviće u zvaničnoj poseti Pakistanu od ponedeljka do srede, saopštilo je danas pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova. Kako navodi Rojters, cilj posete je jačanje odnosa Islamabada i Teherana nakon što su dve zemlje razmenile raketne udare u januaru.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

Tokom posete, Raisi će se sastati sa najvišim pakistanskim zvaničnicima, uključujući predsednika Asif Alija Zardarija, premijera Šehbaza Šarifa, predsednika Senata i predsednika Narodne skupštine, navodi se u saopštenju ministarstva.

''Oni će takođe razgovarati o regionalnim i globalnim dešavanjima i bilateralnoj saradnji u borbi protiv zajedničke pretnje od terorizma“, dodalo je pakistansko ministarstvo.

12.15 Izrael poziva ambasadore zemalja koje su glasale za članstvo Palestine u UN

Izrael će danas pozvati ambasadore zemalja koje su u četvrtak glasale za nacrt rezolucije SB UN za punopravno članstvo Palestine u međunarodnoj organizaciji kako bi im uputio protestnu notu, saopštio je danas potparol Ministarstva spoljnih poslova Oren Marmorštajn. Marmorštajn je rekao da će ministarstvo u danas pozvati ambasadore Francuske, Japana, Južne Koreje, Malte, Slovenije i Ekvadora, "i da će im biti upućen snažan protest", prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug AP/John Minchillo

 

''Nedvosmislena poruka koja će biti dostavljena ambasadorima, politički gest ukazan Palestincima i poziv na priznavanje palestinske države, šest meseci nakon masakra 7. oktobra, je nagrada za terorizam“ poručio je potparol i dodao da će ista nota biti upućena i drugim zemljama.

11.07 Nepoznati napadači ubili dva carinika na zapadu Pakistana

Nepoznati naoružani napadači ubili su dva carinika na zapadu Pakistana, izjavili su danas zvaničnici. Pre tri dana, u tom području ubijeno je još petoro službenika, a nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost, preneo je Rojters. "Carinici su bili prisutni radi provere... kada su nepoznate osobe otvorile vatru", rekao je zamenik okružnog načelnika policije Muhamed Adnan, dodajući da su dve osobe povređene. Prema njegovim rečima, pre tri dana u pucnjavi u istoj oblasti ubijeno je pet službenika, među kojima i službenik Carinskog odeljenja, a napadači su pobegli.

09.45 Al Džazira: U Kan Junisu pronađena masovna grobnica sa 50 tela Palestinaca

Službe hitne pomoći u Gazi izvukle su tela 50 Palestinaca iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junis, dve nedelje nakon što su se izraelske snage povukle sa tog područja, prenosi Al Džazira.

Kako je navedeno, u najnovijem talasu izraelskih napada na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze poginulo je 16 Palestinaca, među njima i jedna trudnica i šestoro dece. Izraelske snage ubile su 14 ljudi tokom racije na izbeglički kamp Nur Šams na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja, dok su izraelski doseljenici ubili vozača hitne pomoći koji je pokušavao da dođe do Palestinaca povređenih u nasilju južno od grada Nablusa, navodi Al Džazira.

Prema podacima ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, koje je pod upravom Hamasa, najmanje 34.049 Palestinaca je ubijeno, a 76.901 je ranjen u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra prošle godine.

09.33 Satelitski snimci pokazuju štetu u iranskoj bazi nakon napada Izraela

Iranski opozicioni medij ''Iran International'' objavio je fotografije iranske vojne baze u Isfahanu pre i posle napada izvedenog u petak na tu bazu, a satelitski snimci ukazuju da je pogođen centralni deo sistema PVO, prenosi Tajms of Izrael. Dva iranska zvaničnika izjavila su da je u napadu pogođen sistem PVO ruske proizvodnje i istakla da Iran nije otkrio upade dronova, raketa ili aviona u vazdušni prostor zemlje. BBC Verify analizirao je dve fotografije koje takođe pokazuju da je oštećen deo sistema protivvazdušne odbrane na aerodromu u Isfahanu. Satelitska slika napravljena nakon napada pokazala je oštećenje i krhotine oko jedne komponente, verovatno radara, kome je pozicija malo pomerena, tvrdi BBC.

 

 

09.25 Hamas: Bratske zemlje da spreče izraelski napad na Rafu, veliki rizik od masakra

Predsednik političkog biroa Hamasa Ismail Hanije pozvao je na blisokistočne i evropske zemlje da zaustave potencijalnu izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze i upozorio da bi napad mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom.

profimedia

 

''Pozivam sve bratske zemlje, našu braću u Egiptu, našu braću u Turskoj, našu braću u Kataru, kao posrednike, i evropske zemlje da preduzmu mere da obuzdaju (izraelsku) agresiju i spreče operaciju u Rafi, kao i na potpuno povlačenje (izraelske vojske) iz Pojasa Gaze i završetak napada na Gazu", rekao je on u intervjuu za agenciju Anadolija.

Hanije je naglasio da, ako dođe do izraelskog napada na Rafu, Palestinci neće ''mahati belom zastavom'', a da su ''pokreti otpora'' u enklavi spremni da se brane. Ističući da Izrael nije prihvatio prekid vatre u Gazi uprkos svim pregovorima, Hanije je rekao da je cilj Tel Aviva da povrati taoce, a potom ponovo pokrene rat u Gazi.

08.42 Izraelska policija rasterala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija danas je sa ulica Tel Aviva rasterala demonstrante koji su protestovali, skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca. Prethodnih nedelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali danas su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael. Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je za Tajms of Izrael da je svrha šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da "probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva".

08.30 Na Zapadnoj obali ubijeno najmanje 13 Palestinaca

Palestinac, vozač hitne pomoći, poginuo je danas tokom evakuacije osoba povređenih u napadu nasilnih jevrejskih doseljenika, a najmanje 12 Palestinaca je poginulo tokom odvojenog incidenta na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti u okupiranoj enklavi. Današnji incidenati su se dogodili u jeku nasilja širom Zapadne obale i oružanih sukoba u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 50-godišnji vozač hitne pomoći ubijen u izraelskoj vatri u blizini Al-Savija, južno od grada Nablusa, dok je transportovao ljude povređene tokom izraelskog napada na jedno obližnje selo. Međutim, za sada nije jasno da li su na njega pucali jevrejski doseljenici ili pripadnici izraelskig snaga. U odvojenom napadu u oblasti Nur Šams, u blizini palestinskog grada Tulkarm, ubijeno je najmanje 12 Palestinaca, saopštile su palestinske vlasti.

08.20 UNRWA: Na svakih 10 minuta pogine po jedno dete u Pojasu Gaze

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) objavila je sinoć da na svakih 10 minuta u Pojasu Gaze pogine po jedno dete. "Po jedno dete bude ubijeno svakih 10 minuta u Pojasu Gaze. Žalosno veliki broj dece je takođe povređen u intenzivnim i često neselektivnim izraelskim napadima. Trenutno primirje je poslednja preostala nada", navodi se objavi UNRWA na mreži X.

08.15 Netanjahu: Glasanje u Kongresu je podrška Izraelu i odbrana zapadne civilizacije

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravio je odluku Predstavničkog doma Kongresa SAD da se odobri paket inostrane vojne pomoći, od čega će Izraelu otići 26,38 milijardi dolara. Netanjahu je rekao da je današnje glasanje demokrata i republikanaca pokazalo "snažnu dvostranačku podršku Izraelu i odbranu zapadne civilizacije". "Hvala vam prijatelji, hvala Ameriko!", poručio je Netanjahu, preneo je "Times of Israel".

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

08.10 Usvojen nacrt zakona o pomoći Izraelu

Predstavnički dom SAD usvojio je sinoć paket finansiranja u vrednosti od 26,4 milijarde dolara za Izrael. To uključuje vojnu pomoć, uključujući dopunjavanje sistema protivvazdušne odbrane, kao i finansiranje humanitarnih mera.

08.00 Erdogan sa liderom Hamasa u Istanbulu: Izrael će platiti za svoje zločine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se juče sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom u Istanbulu. Nakon dvoipočasnovnog razgovora iza zatvorenih vrata Erdogan je saopštio da će Turska nastaviti diplomatske napore da skrene pažnju međunarodne zajednice na ugnjetavanje Palestinaca i poručio da će Izrael platiti za svoje zločine, saopšteno je iz Kancelarije turskog predsednika, prenela je televizija "NTV Haber". Opširnije u posebnoj vesti.

Turkish Presidency via AP

 

Komentari (0)

Svet