Fokus

Kongres usvojio zakon koji bi mogao da dovede do zabrane TikToka u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

10:29

Kongres usvojio zakon koji bi mogao da dovede do zabrane TikToka u SAD
Kongres usvojio zakon koji bi mogao da dovede do zabrane TikToka u SAD - Copyright Tanjug/AP/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

Kongres SAD usvojio je kontroverzni zakon zbog kog bi društvena mreža TikTok mogla da bude zabranjena u Americi. On daje kineskoj kompaniji "ByteDance"rok od devet meseci da proda svoj udeo u ovoj aplikaciji ili će biti blokirana u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Mera je usvojena u okviru paketa od četiri dokumenta, uključujući odluku o vojnoj pomoći Ukrajini, Izraelu Tajvanu i drugim američkim partnerima u indopacifičkom regionu. Za paket je glasalo čak 79 senatora, dok je 18 bilo protiv.

"Godinama smo dozvoljavali Kineskoj komunističkoj partiji da kontroliđe jednu od najpopularnijih aplikacija u Americi, a to je bilo opasno kratkovido", rekao je senator Marko Rubio.

"Novi zakon zahteva od kineskog vlasnika da proda aplikaciju. To je dobar potez za ameriku", dodao je on.

Zakonodavci i američki bezbednosni eksperti strahuju da bi "ByteDance" čije je sedište u Pekingu, mogao da podeli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom.

Kako navodi CBS, zakonodavci nameravaju da primoraju kompaniju da proda svoj vlasnički udeo, a ukoliko do toga ne dođe, ovim zakonom predviđena je zabrana TikToka u SAD.

Vlasnik kompanije dobio je rok od devet meseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri meseca.

Od zabrane TikToka profitirale bi američke kompanije

Klejton Alen, analitičar "Eurasia Group", kompanije za procenu političkih rizika, istakao je da se ovaj rok poklapa sa predsedničkom inauguracijom u januaru, a da bi ova politika prema TikToku mogla da se preokrene ukoliko bivši predsednik Donald Tramp osvoji drugi mandat u novembru.

"Ovo bi moglo postati pitanje za sledeću administraciju. Nisam siguran da bi Tramp bio toliko obavezan da sledi ono što bi administracija (predsednika Džozefa) Bajdena želela. Tramp bi ovo mogao da iskoristi za pregovore s Kinom", ocenio je Alen.

Tanjug/AP/Damian Dovarganes

 

Kompanije koje bi nameravale da otkupe udeo "ByteDance-a" u TikTok-u uključuju Microsoft, Oracle i privatne deoničke grupe, rekao je analitičar kompanije "Wedbush Securities" Den Ajvs. On, ipak, smatra da je malo verovatno da će "ByteDance" prodati TikTok sa osnovnim algoritmima, vitalnim softverom koji korisnicima pruža video preporuke na osnovu njihovih interesovanja i navika gledanja.

"Vrednost TikTok-a bi se dramatično promenila bez algoritama i čini konačnu prodaju ili ukidanje TikTok-a veoma složenim poduhvatom, sa mnogim potencijalnim strateškim i finansijskim ponuđačima koji sa nestrpljenjem čekaju da ovaj proces počne", primetio je Ajvs u svojoj analizi.

Rivali kao što je Meta mogli bi imati koristi ukoliko Bajden potpiše ovaj zakon, a "Wedbush" procenjuje da bi u tom slučaju otprilike 60 odsto korisnika TikTok-a prešlo na Metin Instagram i Facebook.

"Suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku

Kako bi novi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden. U istom paketu dokumenata, usvojena je i odluka o pružanju pomoći Ukrajini i to u iznosu od 61 milijardu dolara, kao i 26 milijardi za Izrael, i oko 8,12 milijardi za "suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku.

Četvrti deo paketa namenjen je merama koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, ali i tome da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini, kao i da se uvedu nove sankcije Iranu, prenosi "Reuters".

"Potpisaću ovaj zakonski predlog čim sutra stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom sveta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju", poručio je Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet