Fokus

Da li će Tiktok biti zabranjen u SAD: Američka adminstracija na korak od donošenja zakona koji bi ukinuo popularnu mrežu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

22/04/2024

-

17:21

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američki Kongres usvojio je zakon kojim će se zabraniti aplikacija Tiktok u SAD. Kongres traži od kineske kompanije ByteDance", koja je vlasnik Tiktoka, da proda svoj udeo i imovinu u SAD, ili da se, u suprotnom, suoči sa zabranom.

Poslednjih meseci u američkoj javnosti sve češće se govori o zabrani popularne kineske platforme u toj zemlji.

U jeku predizborne kampanje, oba predsednička kandidata, i Bajden i Tramp, nisu bili blagonakloni prema najpopularnijoj društvenoj mreži, što je potpuna retkost oko koje su usaglašeni stavovi dvoji političkih rivala. 

Pa je tako, aktuelni predsednik SAD nedavno podržao zakon koji bi mogao da dovede do zabrane Tiktoka u toj zemlji i dodao da će potpisati predloženi zakon ako ga Kongres usvoji.

U međuvremenu, dvostranačka većina u Predstavničkom domu Kongresa SAD glasala je u korist zakona po kom bi popularna plaforma bila zabranjena u SAD.

Ono što američka administracija zamera kineskoj platformi jeste da kompanija zlouporebljava korisničke podatke građana SAD, te da je Tiktok "produžena obaveštajna ruka" kineske komunističke partije. 

Šta se zamera Tiktoku?

Najpre je zanimljivo da je reč o istom zakonu koji najavljuje novu pomoć Ukrajini, zakon se takođe odnosi i na podršku Tajvanu.

Zakon nalaže da ukoliko vlasnik Tiktoka, kineske kompanija "ByteDance", ne proda u narednih godinu dana svoju imovinu u SAD, aplikacija će biti zabranjena. 

Usledila je i reakcija kompanije u kojoj su zabrinuti zbog odluke američkog zakonodavca, navodeći da je ovo u suprotnosti sa pravom na slobodu govora u SAD.

"Žalosno je što Kongres koristi zakone o važnoj inostranoj i humanitarnoj pomoći kako bi pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca", saopštili su u prvoj reakciji iz kompanije. 

Tanjug/AP/Damian Dovarganes

 

Predstavnički dom je prvo glasao o budućnosti Tiktoka, nakon čega su usvojene izmene zakona prema kojima Tiktok treba da bude prodat ili će u suprotnom zabranjen.

Da li će Tiktok zaista biti zabranjen?

Ipak, dug je put do zabrane ove aplikacije, jer zakon prvo treba da stupi na snagu. Najpre je neophodno da ga usvoji Senat, a potom i da ga potpiše sam predsedik SAD Džozef Bajden. 

Zakon bi mogao biti usvojen već ove nedelje, jer kako piše BBC, očekuje se da će Senat glasati o zakonu ove nedelje, a već smo spomenuli da je Bajden prethodno saopštio da će ga potpisati ako ga usvoje oba doma Kongresa. 

Zanimljivo je da je izborni štab predsednika Bajdena nedavno otvorio zvanični nalog štaba Bajden-Haris na Tiktoku kako bi se približio mlađim glasačima, uprkos Bajdenovom višemesečnom negativnom tonu o poslovanju ove platforme.

Ipak, "CBS News" piše kako bi po stupanju na snagu zakona, kompanija imala devet meseci da pronađe kupca, a za to vreme može da se žali američkom pravosuđu, a sudski procesi bi, kako se očekuje, u značajnoj meri mogli da uspore čitavu proceduru. 

Podrška TikToku neočekivano je stigla od jednog od najvećih konkurenata - Ilona Maska, koji kaže da iako bi takva zabrana koristila njegovoj platformi X, to je suprotno sa slobodom govora i nije ono za šta se Amerika zalaže. 

Ipak, pojedini krugovi u Americi, pre svega konzervativni, tvrde da je pravi razlog za zabranu Tiktoka taj što se na njemu širi propalestinska propaganda.

U isto vreme dok je Kongres donosio zakon, magazin "Forbes" je objavio tekst, pozivajući se na neimenovane izvore, u kome se tvrdi da su osetljive poslovne informacije oglašivača kao što su "Amazon", "Disney", "The New York Times" bile široko dostupne osoblju "ByteDance"-a širom SAD i Kine. 

Tiktok, koji se bori protiv zabrane rukovanja podacima, odbio je da komentariše ove tvrdnje. 

Gde se skladište podaci Amerikanaca?

Kineski preduzetnici osnovali su 2012. godine kompaniju "Bytedance", godinu dana kasnije lansiran je Tiktok.                       

Kako piše BBC, platformu sada vodi društvo sa ograničenom odgovornošću sa sedištem u Los Anđelesu i Singapuru, ali je u suštini u vlasništvu Bajtdensa.

Dok njegovi osnivači poseduju samo 20 odsto Bajtdensa, njegov je kontrolni udeo u kompaniji.

Britanski medij takođe navodi da je oko 60 odsto firme u vlasništvu institucionalnih investitora, među kojima su i velike američke investicione firme. 

Tanjug/AP/Damian Dovarganes

 

Preostalih 20 odsto je u vlasništvu zaposlenih širom sveta, a tri od pet članova odbora su Amerikanci, piše BBC navodeći da od 2022. Tiktok usmerava sve podatke američkih korisnika preko tehnološkog giganta "Oracle" sa sedištem u Teksasu kako bi rešio bezbednosne probleme.

Kako bi razuverili američku administraciju, iz kompanije su naglasili da će američki podaci biti zaštićeni i uskladišteni na "Oracle" serverima u SAD.

Pet sati saslušanja u Kongresu 

Pre okruglo godinu, izvršni direktor Tiktoka Šou Ži Ču saslušan je pred odborom američkog Kongresa, nakon optužbi da ta aplikacija čini dostupnim štetan sadržaj i nanosi ''emiconalnu uznemirenost'' mladim korisnicima. 

Pet sati je trajalo saslušanje prvog čoveka TikToka, a jedna od njegovih glavnih poruka je bila da Kina nema nikakve veze sa "Bajtdensom", i da "Bajtdens", kako je naveo, "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje".

Šou Ži Ču je tada veći deo saslušanja proveo tako što je pokušao da distancira TikTok od Kine, i da uveri odbor da je aplikacija bezbedna za decu.

profimedia

 

On se takođe početkom godine našao pred američkim Senatom, zajedno sa direktorima drugih najvećih društvenih mreža, a tema saslušanja bila je bezbednost dece i negativan uticaj njihovih mreža na mlade. 

Iako je glavni fokus trebalo da bude na zaštiti dece od ovakvih pojava, senatori su iskoristili priliku da postavljaju pitanja o kineskoj vladi.

Međutim, Šou Zi Ču je istakao da njegova kompanija nikada nije davala podatke američkih korisnika kineskoj vladi, niti je to ikada od kompanije traženo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet