Fokus

Direktor TikToka pet sati saslušavan pred Kongresom: Optužbe da podatke američkih državljana prosleđuju vladi u Pekingu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2023

-

12:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor TikToka Šou Ži Ču saslušan je juče pred odborom američkog Kongresa, nakon optužbi da ta aplikacija čini dostupnim štetan sadržaj i nanosi ''emiconalnu uznemirenost'' mladim korisnicima. TikTok je pod pritiskom Kongresa i Bajdenove administracije, a sve zbog tvrdnji da se korisnički podaci američkih državljana prosleđuju vladi u Pekingu.

Pet sati je trajalo saslušanje prvog čoveka TikToka, a jedna od njegovih glavnih poruka je bila da Kina nema nikakve veze sa "Bajtdensom", kompanijom koja je vlasnik TikToka, i da "Bajtdens", kako je naveo, "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje".

Izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču je proveo veći deo saslušanja pred američkim Kongresom tako što je pokušao da distancira TikTok od Kine, i da uveri odbor da je aplikacija bezbedna za decu.

On je, pritom, govorio i o "Projektu Teksas", što je nastojanje da se, do kraja godine, svi podaci o korisnicima iz SAD prebace na servere u toj zemlji. Ovo bi podrazumevalo da američka firma "Orakl" ispita i izvorni kod TikToka.

Neki kongresmeni, međutim, upitali su da li je to zaista moguće odraditi do kraja ove godine, zbog toga što bi bilo neophodno pregledati milione linija izvornog koda u relativno kratkom vremenskom periodu.

"Zabrinut sam da 'Projekat Teksas' o kom govorite jednostavno nema tehničke sposobnosti da nam pruži garancije koje su nam potrebne", rekao je republikanski kongresmen i softverski inženjer Džej Obernolti. 

profimedia

 

Još jedna stvar koja je bila u fokusu jeste bezbednost mladih TikTok korisnika, s obzirom na to da je, prema istraživačkom centru "Pju", 67 odsto ljudi između 13 i 17 godina reklo da koriste aplikaciju, a od toga 16 odsto da je koriste "gotovo stalno", prenosi britanski Gardijan.

Kongresmeni su upitali Čua o sadržaju koji navodno povezan sa drogom koji se širi aplikacijom, i na osnovu kog mladi mogu da kupe nedozvoljene supstance. Prvi čovek TikToka rekao je da ovakav sadržaj nije dozvoljen na aplikaciji, kao i da se uklanja čim je identifikovan.

"Ove stvari shvatamo ozbiljno. To je izazov za čitavu industriju, i radimo sve što možemo. Ne mislimo da ovakvo iskustvo ima veći broj korisnika, ali se ipak dešava", rekao je Ču.

U delu saslušanja u kom je tvrdio da Kina nema nikakve veze sa kompanijom koja stoji iza TikToka, Ču je naveo da je ova aplikacija "po svojoj prirodni globalna, nije dostupna u kopnenom delu Kine, a njena sedišta nalaze se u Singapuru i Los Anđelesu".

Njegove tvrdnje, međutim, delom su pokopane istog dana, jer dok je on svedočio pred Kongresom, kineske vlasti saopštile su da će se snažno protiviti bilo kakvoj ideji o nasilnoj prodaji TikToka.

Na jučerašnjem saslušanju bilo je i emotivnih trenutaka, pa je jedan republikanski kongresmen podelio priču i o tinejdžeru koji je pre godinu dana izvršio samoubistvo skočivši pod voz. Njegovi roditelji prisustvovali su svedočenju juče, a ranije su tužili "Bajtdens" tvrdeći da je njihov sin bio podvrgnut neželjenim sadržajima koji su ga doveli do samoubistva. 

Reakcije različite, ima i kritika upućenih Kongresu

Takođe, tokom saslušanja je republikanka Ket Kamak pokazala TikTok video koji podstiče nasilje prema članovima Odbora, a koji je postavljen na platformu pre 41 dan. Izvršnom direktoru TikToka uskraćena je šansa da odgovori na ove optužbe, a video je uklonjen sa TikToka tokom saslušanja.

Reakcije nakon saslušanja su različite, ali mnogi kritikuju američki Kongres jer smatraju da i kompanija Meta, isto kao i ono za šta je optužen TikTok, prodaje podatke svojih korisnika. Uglavnom su američki zakonodavci pod kritikama u kojima se govori da nemaju smislene zakone o privatnosti podataka.

Korisnici TikToka koji su uživo pratili saslušanje, podsmevali su se kongresmenima nazivajući ih "bumerima", i rekavši da verovatno ne bi umeli ni da pokrenu aplikaciju. Prenosi uživo na TikToku bili su puni komentara u kojima se za američke političare kaže da su "izvan dodira sa realnošću".

Jedan od video snimaka sa najviše pregleda bio je onaj u kom kongresmen pita izvršnog direktora TikToka da li aplikacija koristi kameru za praćenje širenja zenica, na šta je zbunjeni Ču odgovorio da "TikTok ne koristi nikakve delove tela kako bi identifikovao korisnike". 

Može li da dođe do promene poslovne politike TikTok-a?

Euronews

Filip Milošević iz Šer fondacije je juče za Euronews Srbija rekao da je malo verovatno da će Amerikanci ostati bez jedne od najpopularnijih društvenih mreža jer 15 miliona Amerikanaca koristi TikTok.

"Mislim da oni baš ne bi bili srećni da ostanu bez te društvene mreže, mada prema nekim istraživanjima više od 40 odsto Amerikanaca podržava zabranu TikTok-a. To su verovatno oni koji ga ne koriste pa nisu već navučeni na tu društvenu mrežu", rekao je on.

Kako je dodao, biznis modeli društvenih mreža su zasnovani na  žetvi ogromnih količina naših podataka i onda monetizaciji tih podataka.

"Ovde se ništa ne razlikuje osim naravno što je kompanija iz Kine. U američkom Kongresu su danas rekli da su iz Pekinga, dok se direktor danas pravdao da su iz Singapura, ali mislim da to ne pravi mnogo razliku. Definitivno se ovde radi o politici ni o čemu drugom", istakao je Milošević.

Upitan može li posle svega da dođe do promene poslovne politike TikTika, rekao je da ovo može da bude dobro u kontekstu pritiska na velike kompanije koje obrađuju naše podatke.

"Ali da li će se nešto konkretno promeniti - ne dok se regulativa ne dovede na taj nivo da te kompanije budu primorane da potpuno promene svoje biznis modele Državne institucije sa pravom mogu da zabrane korišćenje jedne takve aplikacije na svojim telefonima, bez obzira da li je kineska ili američka, jer su to službeni telefoni i na njima postoje različiti podaci koji su poverljivi", rekao je Milošević. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet