Fokus

Suspenzije, zabrane, i "snažne preporuke": Sve duži red zemalja u kojima aplikacija TikTok dolazi na crnu listu

Komentari

Autor: Euronews

18/03/2023

-

22:12

Suspenzije, zabrane, i "snažne preporuke": Sve duži red zemalja u kojima aplikacija TikTok dolazi na crnu listu
Suspenzije, zabrane, i "snažne preporuke": Sve duži red zemalja u kojima aplikacija TikTok dolazi na crnu listu - Copyright Tanjug/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Belgija se pridružila listi zemalja koje su izdale naredbe o zabrani korišćenja TikTok-a na uređajima koje je izdala vlada jer raste zabrinutost zbog privatnosti i bezbednosti aplikacije. Naredbe kojima se zabranjuje korišćenje TikToka nedavno su takođe izdale i EU, SAD, Danska i Kanada, a stručnjaci strahuju da bi osetljive informacije mogle biti izložene kada se aplikacija preuzme, posebno na državnim uređajima.

Platforma za deljenje videa, koja je u vlasništvu kineske kompanije Bitedance, dugo je tvrdila da ne deli podatke korisnika sa kineskom vladom i da se vodi nezavisno.

TikTok osporava optužbe da prikuplja više korisničkih podataka od drugih kompanija društvenih medija i nazvao je zabrane "osnovnim dezinformacijama", rekavši da je o tome odlučeno bez "promišljanja ili dokaza".

Ali mnoge zemlje su i dalje oprezne u pogledu platforme i njenih veza sa Kinom. Zapadne tehnološke kompanije, uključujući Airbnb, Yahoo i LinkedIn, takođe su napuštale Kinu ili su smanjivale tamošnje operacije zbog strogog zakona o privatnosti u Pekingu, koji precizira kako kompanije mogu da prikupljaju i čuvaju podatke.

Među poslednjim zemljama koje su pribegle zabrani je i Belgija. 

Aplikacija za deljenje videa  biće privremeno zabranjena za uređaje u vlasništvu belgijske vlade, ili koje plaća belgijska savezna vlada najmanje šest meseci, navodi se u objavi na veb stranici belgijskog premijera.

Odgovarajući na belgijsko saopštenje, TikTok je rekao da je „razočaran ovom suspenzijom, koja je zasnovana na osnovnim dezinformacijama o našoj kompaniji“, dodajući da su „spremno bili na raspolaganju da se sastanu sa zvaničnicima kako bi se pozabavili bilo kakvim problemima i ispravili zapise o pogrešnim shvatanjima“.

Delimičnu ili potpunu zabranu aplikacije primenile su i neke druge zemalje i regioni, piše Euronews.

Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU, tri najviša tela EU, uveli su zabranu TikTok-a na uređajima za osoblje, kao razlog navodeći brige za sajber bezbednost.

Zabrana Evropskog parlamenta, objavljena u utorak, stupa na snagu 20. marta. Takođe je „snažno preporučeno“ da članovi parlamenta i osoblje uklone aplikaciju i sa svojih ličnih uređaja.

I dansko ministarstvo odbrane je 6. marta objavilo da će „zabraniti upotrebu aplikacije na službenim jedinicama“ kao meru sajber bezbednosti.

U saopštenju, ministarstvo je navelo da je Centar za sajber bezbednost te skandinavske zemlje - koji je deo danske spoljne obaveštajne službe - procenio da postoji rizik od špijunaže.

Ministarstvo je saopštilo da su „u ministarstvu odbrane postojali značajni bezbednosni razlozi u kombinaciji sa veoma ograničenom potrebom za korišćenje aplikacije u vezi sa poslom“ i da je potrebno da zaposleni "deinstaliraju TikTok na servisnim telefonima i drugim zvaničnim uređajima što je pre moguće ako su ga prethodno instalirali".

TikTok zabranjen i u SAD i Kanadi

Takođe ovog meseca, SAD su saopštile da vladine agencije imaju 30 dana da izbrišu TikTok sa federalnih uređaja i sistema zbog zabrinutosti za bezbednost podataka. Zabrana se odnosi samo na vladine uređaje, iako se neki američki zakonodavci zalažu za potpunu zabranu.

Više od polovine od 50 američkih država takođe je zabranilo aplikaciju na državnim uređajima.

I FBI i Federalna komisija za komunikacije upozorili su da bi BiteDance mogao da deli podatke korisnika TikTok-a sa kineskom autoritarnom vladom.

Takođe postoji zabrinutost zbog sadržaja TikTok-a i da li šteti mentalnom zdravlju tinejdžera. Istraživači iz neprofitnog Centra za suzbijanje digitalne mržnje rekli su u izveštaju u decembru da je sadržaj o poremećajima u ishrani na platformi prikupio 13,2 milijarde pregleda.

Otprilike dve trećine američkih tinejdžera koristi TikTok, prema Pev Research Center-u.

Nakon američkog saopštenja, Kanada je takođe objavila da uređaji koje je izdala vlada ne smeju da koriste TikTok, rekavši da to predstavlja „neprihvatljiv“ rizik za privatnost i bezbednost.

Zaposlenima će takođe biti onemogućeno preuzimanje aplikacije u budućnosti.

Indija i Pakistan među prvima zabranile aplikaciju

Indija je još 2020. zabranila TikTok ali i desetine drugih kineskih aplikacija, uključujući aplikaciju za razmenu poruka VeChat, zbog zabrinutosti za privatnost i bezbednost. Zabrana je usledila ubrzo nakon što je u sukobu indijskih i kineskih trupa na spornoj granici Himalaja poginulo 20 indijskih vojnika, a na desetine povređeno.

Kompanije su dobile priliku da odgovore na pitanja o privatnosti i bezbednosnim zahtevima, ali je zabrana postala trajna u januaru 2021.

Pakistanske vlasti su privremeno zabranile TikTok najmanje četiri puta od oktobra 2020, navodeći zabrinutost da aplikacija promoviše nemoralan sadržaj.

Nakon što je FBI upozorio da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost i Tajvan je u decembru 2022. zabranio TikTok u javnom sektoru.

Državnim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete i desktop računare, nije dozvoljeno da koriste softver kineske proizvodnje, koji uključuje aplikacije kao što su TikTok, njegov kineski ekvivalent Douiin, ili Ksiaohongshu, kineska aplikacija za životni stil.

Talibansko rukovodstvo Avganistana zabranilo je TikTok i igru PUBG 2022. godine na osnovu zaštite mladih od "zavaravanja".

Britanski ministar tražio proveru bezbednosti TikToka

Nakon što su vlade širom sveta počele da zabranjuju upotrebu TikToka na službenim telefonima, ministar odbrane Velike Britanije Tom Tugenhat zatražio je od Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) da ispita ovu kinesku aplikaciju.

Tugenhat je ranije rekao za Skaj njuz da je "apsolutno neophodno" da "diplomatski procesi u Velikoj Britaniji budu slobodni i bezbedni".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet