Tehnologija

Zabrana TikToka na dnevnom redu u Vašingtonu, direktor FBI: "Aplikacija bi mogla da podstiče narative o podeli Amerike"

Komentari
Zabrana TikToka na dnevnom redu u Vašingtonu, direktor FBI: "Aplikacija bi mogla da podstiče narative o podeli Amerike"
Zabrana TikToka na dnevnom redu u Vašingtonu, direktor FBI: "Aplikacija bi mogla da podstiče narative o podeli Amerike" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Društvena mreža TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije "Bajt dens", suočava se sa sve većim kritikama vlada širom sveta, a samim tim je i sve izvesnije da će biti zabranjena u mnogim državama. 

Nakon što su institucije EU odlučile da zabrane korišćenje TikToka na službenim telefonima, a ovaj primer prati sve više evropskih zemalja, u SAD je veliku podršku dobio zakon koji bi "zabranio TikTok i druge inostrane tehnologije, ukoliko se smatra da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost".

Nacrt zakona koji je pre nekoliko dana upućen u američki Kongres, a koji su podržale obe partije, trebalo bi da "omogući američkoj administraciji da spreči strane zemlje da se koriste tehnološkim uslugama tako da ugroze poverljive podatke Amerikanaca", saopštio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je danas da bi TikTok "mogao da se koristi za kontrolu podataka i softvera na milionima uređaja u SAD, kao i za podsticanje narativa o podeli Amerike, dok bi čak i obaveštajne službe potencijalno propustile takvu manipulaciju".

''Nismo sigurni da bismo videli znake da se to dešava. To je alat koji je u krajnjoj liniji pod kontrolom kineske vlade i za mene predstavlja razlog za zabrinutost o nacionalnoj bezbednosti'', rekao je Rej, a prenosi Blumberg.

Predlozi da se TikTok zabrani mogli su se čuti i ranije, a manje-više uvek je razlog bio isti - američki zvaničnici pribojavaju se da bi ova aplikacija, kao i ostale koje kontroliše Kina, mogla jednog dana da bude zloupotrebljena u propagandne svrhe ili na neki drugi način od strane valde u Pekingu.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Međutim, američki "Vašington post" piše da zvaničnicima neće biti nimalo lako da zabrane aplikaciju koja u SAD ima više od 100 miliona korisnika, i da bi to čak moglo potencijalno da krši čuveni američki Prvi amandman. 

Ovaj list podseća da je, na saveznom nivou, 2020. godine blokiran pokušaj administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa da se "Epl" i "Gugl" nateraju da iz svojih prodavnica uklone "WeChat", kinesku aplikaciju za dopisivanje. Kao argument, tada je izneto da je vlada podnela "skromne" dokaze da aplikacija predstavlja bilo kakvu pretnju, a sud je bio zabrinut zbog potencijalnog kršenja ustavnih prava Amerikanaca.

Sudija koja je postupala u tom slučaju, navela je u svom obrazloženju da bi zabrana aplikacije "WeChat" koja je tada imala oko 19 miliona korisnika "u značajno većoj meri doprinela nepoštovanju slobodnog govora, nego što je to neophodno da se zaštite interesi nacionalne bezbednosti".

Promena strategije Bele kuće

Novi zakon čiji je nacrt predstavljen, prema originalnom nazivu ima simboličan akronim RESTRICT, što na englekom jeziku znači "ograničiti" ili "zabraniti". 

Njime se Odboru za trgovinu daje ovlašćenje da blokira dogovore za onu tehnologiju za koju proceni da predstavlja pretnju. Obuhvaćene su kompanije iz šest "stranih i neprijateljskih" zemalja: Kine, Rusije, Irana, Venecuele, Severne Koreje i sa Kube.

Jedan od senatora istakao je da bi ovaj zakon mogao da omogući vladi da "sveobuhvatnije" pristupi uklanjanju potencijalnih pretnji, za razliku od dosadašnjih strategija koje je američka administracija koristila.

Sve veći fokus na instrumente koje može pružiti Kongres predstavlja značajnu promenu Bele kuće u strategiji kada je u pitanju suočavanje sa TikTokom, piše američki "Njujork tajms".

Od kako je na čelu zemlje Džo Bajden, dodaje taj list, njegova administracija je sklopila dogovor po kom TikTok može da funkcioniše u SAD, dok su sa druge strane sve vreme procenjivali koliko su realne brige u vezi sa ovom aplikacijom.

Pod kineskim zakonima, kako kritičari kažu, aplikacija bi bila prinuđena da kineskim vlastima preda lične podatke koje je prikupila o milionima Amerikanaca. U Beloj kući se, zapravo, plaše da bi Peking mogao da iskoristi TikTok da korisnicima šalje političke poruke putem mobilnih telefona.

TikTok je, praktično, postao bojno polje u okviru "tehnološkog hladnog rata" između Vašingtona i Pekinga, a američki zvaničnici su u prethodnih nekoliko godina preduzeli korake kojima su blokirali pristup kineskih tehnoloških i telekomunikacionih kompanija američkim klijentima, piše "Njujork tajms".

Američki list navodi i da je, u sklopu jačanja sopstvenog sektora tehnologije, američka administracija odobrila 52 milijarde dolara za istraživanja u oblastima proizvodnje poluprovodnika, jer se većina čipova koji se koriste u SAD zapravo proizvodi u Aziji.

Zabrane u Evropi

U poslednje vreme, sve više institucija i u Evropi bavi se TikTokom i smatra kako bi ova aplikacija mogla da ima štetne posledice pos voje korisnike, ali i čitave države.

Tako je izvršna IT služba Evropske unije nedavno tražila od svih zaposlenih u Evropskoj komisiji da izbrišu TikTok sa državnih uređaja, kao i sa privatnih uređaja na kojima koriste korporativne aplikacije. Isto važi i za Evropski savet i Evropski parlament, a kao razlog za ovu instrukciju, iz EU su naveli "zabrinutost za zaštitu podataka".

Zaposlenima u Evropskoj komisije naloženo je da obrišu ovu aplikaciju što je pre moguće, a najkasnije do 15. marta. Za one koji to ne učine, neće više biti dostupne aplikacije koje su im potrebne kako bi učestvovali u radu EK.

Kako je preneo briselski Politiko, ovo je prvi slučaj da Evropska komisija zabranjuje korišćenje neke aplikacije svojim zaposlenima. 

Pored krovne institucije kakva je EU, i neke zemlje u Evropi preduzele su određene korake kako bi se zabranilo ili ograničilo korišćenje TikToka.

Tanjug/AP/Michael Dwyer

 

Češka Nacionalna agencija za sajber bezbednost i bezbednost informacija (NUKIB), je TikTok nazvala "bezbednosnom pretnjom" i upozorila da njeno korišćenje predstavlja rizik kako za državne službenike, tako i za javnost.

"Upozorenje smo izdali na osnovu kompleksne analize informacija o ovoj aplikaciji, koje smo dobili kako iz javnih izvora, tako i od naših saveznika", naveo je u saopštenju šef ove agencije, a preneo prenosi češki sajt idnes.cz.

Ovo upozorenje je, kako se kaže, obavezujuće za osobe koje obuhvata Zakon o sajber bezbednosti i one će morati da obrišu TikTok.

Sve su češći ovakvi primeri, pa je tako u Holandiji naloženo da obaveštajne službe istraže da li je, i koliko TikTok opasan, parlament u Danskoj je zatražio od poslanika i drugog osoblja da prestanu sa korišćenjem ove aplikacije, a i Vlada u Berlinu je svom osoblju naredila da prestane sa upotrebom TikToka na službenim uređajima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin