Fokus

Zaposleni u saveznim agencijama SAD moraju da obrišu TikTok sa svojih uređaja, Peking protiv "pogrešnih poteza"

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

10:34

Zaposleni u saveznim agencijama SAD moraju da obrišu TikTok sa svojih uređaja, Peking protiv "pogrešnih poteza"
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće saopštila je da sve federalne agencije moraju da obrišu kinesku aplikaciju TikTok sa svojih uređaja u roku od 30 dana.

Bela kuća već neko vreme na svojim uređajima ne dozvoljava prisustvo aplikacije TikTok, vlasništvo kineske kompanije BajtDens (ByteDance), prenosi AP.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je na današnjoj konferenciji za medije reagovala na ovu zabranu, rekavši da se Kina "oštro protivi ovim pogrešnim potezima", prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, SAD zloupotrebljavaju moć države i koriste je protiv stranih kompanija.

Vlada SAD je "suviše zategla koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebljava državnu moć da bi potisnula kompanije drugih zemalja", rekla je Mao na brifingu, preneo je AP.

Koliko nesigurne u sebe mogu biti SAD, najveća svetska supersila, da se u tolikoj meri plaše omiljene aplikacije mladih?", zapitao je on.  

U Kini su već duže vreme blokirane stane platforme društvenih medija i aplikacije za razmenu poruka, uključujući Jutjub, Tviter, Fejsbuk i Instagram.

Kanada je juče zabranila kinesku aplikaciju TikTok na službenim telefonima državnih službenika, a ova mera stupa na snagu danas, preneo je Rojters.

Diplomatska služba Evropske unije zabranila je 24. februara svom osoblju da koristi kinesku aplikaciju TikTok na službenim telefonima, kao i na privatnim telefonima koji imaju instalirane aplikacije vezane za posao, prenela je britanska agencija.

Prema agenciji AP, Indija je još 2020. godine iz bezbednosnih razloga zabranila TikTok i druge kineske aplikacije kao što su Vičet i Veibo i ta zabrana je još na snazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet