Fokus

Predstavnički dom Kongresa ovlastio predsednika SAD da zabrani TikTok

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

18:36

Predstavnički dom Kongresa ovlastio predsednika SAD da zabrani TikTok
Predstavnički dom Kongresa ovlastio predsednika SAD da zabrani TikTok - Copyright Tanjug/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma, glasanjem je danas usvojio predlog zakona koji bi predsedniku Džozefu Bajednu dao ovlašćenje da u SAD zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

Komitet je glasa 24 prema 16 za odobrenje mere kojom se Bajdenovoj administraciji daju ovlašćenja da zabrani aplikaciju TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije BajtDens i koristi je više od 100 miliona Amerikanaca, kao i druge aplikacije za koje se veruje da predstavljaju bezbednosne rizike, prenosi Rojters.

Demokratski predstavnici u Komitetu protivili su se ovom zakonu, čiji je glavni pokrovitelj bio predsednik komiteta republikanac Majkl Mekol.

Mekol je posle glasanja izjavio da misli da će ''zakon o TikToku biti predstavljen prilično brzo", kao i da će se o njemu glasati u punom obimu u Predstavničkom domu kasnije ovog meseca.

Rojters navodi da je najviši predstavnik demokrata u Komitetu Gregori Miks rekao da se oštro protivi zakonu, jer bi on ''oštetio našu odanost širom sveta, doveo više kompanija u kinesku sferu, uništio radna mesta u Sjedinjenim Državama i potkopao ključne američke vrednosti slobode govora i slobodnog preduzetništva''.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet