Fokus

Kovid u fokusu tenzija Kine i SAD: FBI o "curenju virusa iz laboratorije", Peking odbija "političke manipulacije"

Komentari

Autor: Euronews, BBC, CNN, Tanjug

01/03/2023

-

16:30

Kovid u fokusu tenzija Kine i SAD: FBI o "curenju virusa iz laboratorije", Peking odbija "političke manipulacije"
Kovid u fokusu tenzija Kine i SAD: FBI o "curenju virusa iz laboratorije", Peking odbija "političke manipulacije" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Još otkako je u martu 2020. godine proglašena pandemija koronavirusa, nisu prestajale spekulacije da virus zapravo nije potekao od životinje, već da je "procurio" iz kineske laboratorije. Novi izveštaji iz SAD "oživeli" su teorije o curenju, a šef FBI Kristofer Rej izjavio je da se došlo do zaključka da je pandemija verovatno nastala kao posledica incidenta u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

"FBI već duže vreme procenjuje da je poreklo pandemije najverovatnije potencijalni laboratorijski incident", rekao je on za Foks njuz.

Zajednička istraga Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2021. godine, podsetimo, nazvala je teoriju o curenju u laboratoriji "izuzetno malo verovatnom". Međutim, istraga SZO je veoma kritikovana i njen generalni direktor od tada je pozivao na novu istragu, rekavši: "Sve hipoteze ostaju otvorene i zahtevaju dalje proučavanje".

Kako je rekao Rej, kineska vlada "učinila je sve da spreči i omete" napore SAD i drugih zemalja da saznaju nešto više o poreklu virusa, a zanimljivo je da do svega ovoga dolazi tri godine nakon početka pandemije i u trenucima pojačanih političkih tenzija na relaciji Vašington-Peking. 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning stoga je izjavila da se Kina "snažno suprotstavlja svim pokušajima političkih manipulacija pod maskom traženja porekla virusa korona".

Šta se zna o poreklu kovida?

Teorija o curenju "oživela" je pre nekoliko dana, kada je u ažuriranoj i poverljivoj studiji američkog Ministarstva energetike iz 2021. dostavljenoj Beloj kući navedeno da je virus koji je izazvao pandemiju kovida 19 najverovatnije izašao iz laboratorije, ali ne u okviru programa razvoja oružja. Nova saznanja Ministarstva, koja odstupaju od prethodnih studija o tome kako se virus pojavio, uneta su tokom ažuriranja u dokument iz kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, preneo je Vol strit džurnal.

Još 2021. godine, CNN je pisao, pozivajući se na dva izvora upoznata sa tim, da je FBI imao "umereno uverenje" u teoriju o curenju iz laboratorije. Mnogi naučnici, međutim, i dalje veruju da je teorija o koronavirusu koji je prešao sa životinje na čoveka i dalje mnogo verodostojnija. 

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Izjava direktora FBI naglasila je i podele u američkoj vladi jer veći deo obaveštajne zajednice i dalje veruje da se kovid pojavio prirodno u divljini ili da i dalje postoji premalo dokaza da bi se doneo sud. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o poreklu pandemije.

U istraživačkom radu iz 2021. godine u časopisu "Sel", naučnici su naveli da je virus kovid 19 deveti dokumentovani koronavirus koji je zarazio ljude, a svi prethodni su nastali od životinja. Dve studije, koje je prošle godine objavio časopis "Sajens", potkrepile su teoriju o životinjskom poreklu. To istraživanje je pokazalo da je pijaca morskih plodova u Vuhanu verovatno bila rani epicentar. Naučnici su zaključili da se virus verovatno "prelio" sa životinja na ljude u dva odvojena slučaja.

"Naučna literatura u suštini ne sadrži ništa osim originalnih istraživačkih članova koji podržavaju prirodno poreklo ove pandemije", rekao je Majkl Vorobi, evolucionalni biolog sa Univerziteta u Arizoni koji je opširno proučavao poreklo kovida 19.

Generalni direktor SZO Tedros Adganom Gebrejesus rekao je ovog meseca da postoje dva razloga zašto se ne odustaje od traženja porekla: jedan je naučni, drugi moralni.

"Moramo da znamo kako je ova počela kako bismo sprečili sledeću. Milioni ljudi su izgubili živote, mnogi su stradali, a ceo svet je bio talas virusa. Moralno je veoma važno da znamo kako smo izgubili svoje najmilije", rekao je on.

Kina odbacuje navode

Prema prvobitnom izveštaju obaveštajnih službi SAD za 2021, kovid 19 prvi put je cirkulisao u Vujanu u Kini najkasnije u novembru 2019, kada su tri istraživača sa Instituta za virusologiju u tom gradu, navodno uključena u istraživanje virusa, bila toliko bolesna da su potražili bolničku negu.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

Kina je negirala da je kovid 19 mogao da procuri iz njenih laboratorija, među kojima su Institut za virusologiju Vuhan, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Institut za biološke proizvode Vuhan.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je sada odbacila najnovije izveštaje iz SAD kao "pokušaje političke manipulacije".

"Tražimo da SAD poštuju nauku i činjenice i prestanu sa politizacijom pitanja porekla virusa korona," rekla je Mao Ning.

Do svega ovoga dolazi međutim u treucima pojačanih tenzija u bilateralnim odnosima koje su između SAD i Kine porasle nakon nedavne sage o špijunskim balonima, a dvopartijska komisija američkih poslanika ove nedelje je započela seriju saslušanja o "egzistencijalnoj" pretnji vladajuće kineske Komunističke partije.

Kina se na posebnoj meti kritika nalazi i otkako je prošle godine počeo rat u Ukrajini, a Peking odlučio da se u tom sukobu ne svrsta ni na jednu stranu. Međutim, sve više je navoda o tome da bi Kina mogla da Rusiji pruži pomoć u vidu vojnog naoružanja, pa je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio da Vašington u tom slučaju neće oklevati da uvede sankcije kineskim kompanijama i pojedincima. 

Na godišnjicu rata Kina je, podsetimo, objavila i mirovni plan za Ukrajinu, što se na Zapadu nije gledalo sa blagonaklonošću, a kritike je uputio i američki predsedik Džo Bajden koji je rekao da "ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata jednostavno nije racionalna".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet