Fokus

Kina otvorila granice posle gotovo trogodišnje izolacije: "Žurim da vidim ženu posle više godina"

Komentari

Autor: AP

08/01/2023

-

18:19

Kina otvorila granice posle gotovo trogodišnje izolacije: "Žurim da vidim ženu posle više godina"
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Posle skoro tri godine striktne kontrole na granicama kao i unutar zemlje, putnici koji dolaze u Kinu iz inostranstva više ne moraju da prolaze kroz skupe i dugotrajne karantine, iako se virus velikom brzinom i dalje širi Kinom.

Od marta 2020. svi koji su dolazili u Kinu bili su primorani da se podvrgnu izolaciji u centralizovanim državnim ustanovama. Putnici koji prelaze između Hong Konga i kontinentalne Kine i dalje moraju da pokažu negativan test na kovid 19 urađen u poslednjih 48 sati.

Ipak, to nije sprečilo stanovnika Hong Konga Čeunga Senga Buna da bude među prvima u redu nakon nedelje ponovnog otvaranja graničnih prelaza kako bi otišao u zemlju nakon godina razdvojenosti od svoje supruge u kontinentalnoj Kini, 

„Žurim da joj se vratim“, rekao je Čeung za AP, noseći težak kofer, dok se spremao da pređe stanicu Lok Ma Čau, koja se stalno punila nestrpljivim putnicima.

Tanjug/AP/Andy Wong

 

Hong Kong je teško pogođen virusom, a njegovi kopneni i morski granični punktovi sa kopnom su uglavnom zatvoreni skoro tri godine. Uprkos riziku od novih infekcija, očekuje se da će ponovno otvaranje  omogućiti da desetine hiljada ljudi koji su ranije rezervisali karte uspeti da putuje i tako pruži preko potreban podsticaj turističkom i maloprodajnom sektoru Hong Konga.

Šangaj je najavio da će ponovo početi da izdaje redovne pasoše Kinezima za putovanja u inostranstvo i porodične posete, kao i da obnavlja i produžava vize za strance. Ta ograničenja su imala posebno razarajući efekat na poslovne ljude iz inostranstva i studente u ključnom azijskom finansijskom centru.

Kina se sada suočava sa porastom broja slučajeva i hospitalizacija u velikim gradovima pred početak svog najvažnijeg praznika, Lunarne Nove godine.  Vlasti kažu da očekuju da će se broj domaćih putovanja železnicom i avionima udvostručiti u odnosu na isti period prošle godine, čime će se ukupni brojevi približiti onima iz perioda praznika 2019. pre nego što je pandemija zaustavila putovanja.

U međuvremenu, sve više stranih vlada nameće zahteve za testiranje putnika iz Kine, a poslednje su to učinile Nemačka, Švedska i Portugal. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je u subotu građane da izbegavaju „nepotrebna“ putovanja u Kinu, ukazujući na porast slučajeva koronavirusa i „preopterećen“ zdravstveni sistem Kine.

Tanjug/AP/Andy Wong

 

Nemački zakon takođe dozvoljava proveru na licu mesta po dolasku. Nemačka će, kao i druge evropske nacije, testirati čak i otpadne vode iz aviona na moguće nove varijante virusa. Mere stupaju na snagu u ponedeljak u ponoć i trebalo bi da traju do 7. aprila. 

Očigledno zabrinuta za svoju reputaciju, Kina kaže da zahtevi za testiranje nisu naučno zasnovani i da postoji mogućnost uvođenja protivmera. Kineske zdravstvene vlasti objavljuju dnevni broj novih infekcija, teških slučajeva i smrtnih slučajeva, ali ti brojevi uključuju samo zvanično potvrđene slučajeve i koriste veoma usku definiciju smrtnih slučajeva povezanih sa kovid19.

Tanjug/AP/Andy Wong

 

Nacionalna zdravstvena komisija je u nedelju prijavila 7.072 nova potvrđena slučaja lokalnog prenosa i dva nova smrtna slučaja, čak i kada su pojedine provincije prijavljivale čak milion slučajeva dnevno. 

Vlasti kažu da, pošto je vlada ukinula obavezno testiranje i dozvolila ljudima sa blagim simptomima da se testiraju i oporave kod kuće, više ne može da pruži potpunu sliku širenja pandemije.

Portparol vlade insistira da je situacija pod kontrolom i odbacuje optužbe Svetske zdravstvene organizacije i drugih da nisu transparentni u vezi sa širenjem virusa što bi moglo dovesti do pojave novih varijanti.

Komentari (0)

Svet