Evropa

Britanski parlament blokiraće TikTok na internoj mreži

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

23:10

Britanski parlament blokiraće TikTok na internoj mreži
Britanski parlament blokiraće TikTok na internoj mreži - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Britanski parlament blokiraće aplikaciju TikTok na svim uređajima na svojoj internoj mreži, nakon što su slične zabrane uvedene i za vladine uređaje, i na taj način će postati poslednja u nizu institucija na Zapadu koja je zabranila tu aplikaciju, preneo je danas Rojters.

"Nakon vladine odluke da zabrani TikTok za vladine uređaje, komisije i Donjeg doma i lordova odlučile su da će TikTok biti blokiran za sve parlamentarne uređaje i širu parlamentarnu mrežu", saopštio je portparol parlamenta.

On je dodao da je sajber bezbednost glavni prioritet parlamenta.

Aplikacija TikTok našla se pod sve većim restrikcijama, zbog, kako se navodi, straha da bi podaci korisnika te aplikacije, koja je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance, mogli završiti u rukama kinske vlade i tako ugroziti zapadne bezbednosne interese.

Ministar odbrane Velike Britanije Tom Tugenhat ranije je zatražio od Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) da ispita kinesku aplikaciju TikTok nakon što su vlade širom sveta počele da zabranjuju njegovu upotrebu na službenim telefonima.

Nakon serije istraga oabaveštajnih agencija evropskih, ali i svetskih zemalja, mnoge vlade su već preduzele akcije kada je u pitanju zabrana korišćenja TikToka.

Tako je, pre nekoliko dana, Savet za nacionalnu bezbednost Belgije odlučio je da zabrani ministrima, članovima kabineta i saveznim zvaničnicima da koriste ovu kinesku aplikaciju na svojim profesionalnim uređajima.

Naredbe kojima se zabranjuje korišćenje TikToka nedavno su takođe izdale i EU, SAD, Danska i Kanada, a stručnjaci strahuju da bi osetljive informacije mogle biti izložene kada se aplikacija preuzme, posebno na državnim uređajima.

Indija i Pakistan među prvima su zabranile ovu aplikaciju još 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa