Fokus

TikTok pod velikim pritiskom u SAD: Kako je prvi čovek kompanije odgovarao na žestoke kritike u Kongresu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

16:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici američkog Kongresa na današnjoj sednici optužili su izvršnog direktora TikToka Šu Ci Čeva da ta aplikacija čini dostupnim štetan sadržaj i nanosi ''emiconalnu uznemirenost'' mladim korisnicima.

Ova aplikacija nalazi se pod pritiskom Kongresa i Bajdenove administracije, a sve zbog tvrdnji da se korisnički podaci američkih državljana prosleđuju vladi u Pekingu. Poznato je da su Evropska komisija i vlade nekih drugih zapadnih zemalja zabranili korišćenje TikToka na uređajima svojih službenika. Uoči dolaska u SAD, Šu je već pokušao da lobira među kongresmenima, i u prethodnim nedeljama se sastajao i za članovima ovog Odbora, ali i sa drugima, kako bi pokušao da ublaži njihove zabrinutosti.

Mešutim, Republikanska poslanica Keti Mekmoris Rodžers rekla je na početku saslušanja u Kongresu da u roku od nekoliko minuta od otvaranja novog naloga na TikToku, algoritam aplikacije promoviše sadržaj sa samopovređivanjem, poremećajima u ishrani, kao i da podstiče opasne ''izazove'' koji mogu ugroziti živote dece, prenosi Rojters.

Demokratski poslanik iz Nju Džersija Frank Palone naveo je da sadržaj koji je dostupan deci na TikToku pogoršava ''emocionalni stres'' kod dece, dok je poslanik Republikanaca Bob Lata naveo da se jedna desetogodišnja devojčica ugušila kada je pokušala da izvede takozvani ''izazov zatamljenja'' koji je videla na video snimku na aplikaciji.

Poslanici su pitali Čeva da li kineska vlada može da pristupi korisničkim podacima Amerikanaca, kao i o tome kako sprečava da štetni sadržaji dođu do mladih korisnika.

Izvršni direktor TikToka naveo je da iako je ''ogromna većina'' korisnika TikToka starija od 18 godina, ta kompanija je uvela mere zaštite mladih ljudi koji korsite aplikaciju.

Dodao je da je sadržaj poput potencijalno opasnih izazova zabranjen na TikToku. Kako navodi Rojters, TikTok je nedavno uveo više alata koji omogućavaju roditeljsku kontrolu nad sadržajem, a ranije ovog meseca je iz kompanije saopšteno da je započet rad na funkciji koja bi omogućila roditeljima da blokiraju tinejdžerima da im aplikacija prikazuje klipove koji sadrže određene reči ili heštegove.

Agencija podseća da je do saslušanja direktora pred Kongresom došlo nakon što se Bajdenova administracija suočila sa sve većim pritiskom poslanika da zabrani tu aplikaciju iz razloga nacionalne bezbednosti.

profimedia

 

Uoči svedočenja, američki Kongres je objavio govor prvog čoveka TikToka, kojim će on pokušati da razuveri američke političare i da ih ubedi u to da kompanija nije delila nikakve podatke sa kineskom vladom.

Neke od osnovnih teza iz njegovog govora su da se bezbednost korisnika, a posebno tinejdžera, glavni prioritet platforme, zatim da nema neovlašćenog korišćenja podataka američkih korisnika, da će TikTok "ostati platforma za slobodno izražavanje", i da će u kompaniji "biti transparentni i dati pristup nezavisnim posmatračima".

Nema mnogo onih koji su u SAD spremni trenutno da stanu na stranu TikToka, ali jedan od njih je predstavnik Džamal Bouman iz Njujorka, koji je rekao da se plaši kako je platforma "napadnuta zbog ksenofobične antikineske retorike".

Bouman se juče obratio ispred Kongresa, i zapitao se "zašto je TikTok veća pretnja od drugih kompanija koje vode društvene mreže, poput Fejsbuka, Instagrama, Jutjuba i Tvitera".

Do sada je, međutim, već poznato i utvrđeno da je kompanija koja je vlasnik TikToka, "Bajtdens", koristila platformu da bi špijunirala i nadzirala novinare koji pišu o ovoj društvenoj mreži. Takođe, poznat je i izveštaj koji je zapravo bio okidač za ovu istragu u Kongresu, a u kom se navodi da je "TikTok alat za dečije predatore".

Prvi čovek TikToka se, pred posetu, obratio direktno i korisnicima u SAD, tražeći od njih da napišu u komentarima šta najviše vole kod te društvene mreže. Naveo je i da bi, u slučaju zabrane TikToka, oko 150 miliona korisnika u SAD ostalo uskraćeno.

Vol strit džornal izvestio je da vlasti SAD razmatraju da zabrane TikTok ukoliko "Bajt dens" ne proda aplikaciju.

Peking: Prisilna prodaja bi ozbiljno oštetila investitore

Reagovala je i kineska vlada koja je saopštila da će se usprotiviti mogućim američkim planovima da primoraju kineskog vlasnika TikTok-a da proda tu aplikaciju zbog navodnih bezbednosnih rizika i upozorila da bi takav potez narušio poverenje investitora u SAD.

"Ukoliko su vesti tačne, Kina će se tome odlučno suprotstaviti“, rekla je portparolka kineskog Ministarstva trgovine Šu Jueting.

Prisilna prodaja Tik Tok-a bi ozbiljno oštetila investitore iz više zemalja, uključujući Kinu, ukazala je Šu.

Vlade širom sveta zabrinute su da bi vlasnik TikTok-a, kineska kompanija "Bajt dens", mogla da preda kineskoj vladi istoriju pregleda ili druge podatke o korisnicima ili da promoviše svoju propagandu i navodne dezinformacije.

Parlamenti SAD, Velike Britanije i Novog Zelanda zabranili su korišćenje TikTok-a na službenim telefonima vlade.

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija iz razloga, kako je navela, bezbednosti i privatnosti. Norveški parlament zabranio je danas TikTok i aplikaciju za razmenu poruka Telegram na uređajima sa pristupom sistemima skupštine, a zabrana stupa odmah na snagu, saopštila je norveška novinska agencija NTB.

Može li da dođe do promene poslovne politike TikTok-a?

Filip Milošević iz Šer fondacije je za Euronews Srbija rekao da je malo verovatno da će Amerikanci ostati bez jedne od najpopularnijih društvenih mreža jer 15 miliona Amerikanaca koristi TikTok.

"Mislim da oni baš ne bi bili srećni da ostanu bez te društvene mreže, mada prema nekim istraživanjima više od 40 odsto Amerikanaca podržava zabranu TikTok-a. To su verovatno oni koji ga ne koriste pa nisu već navučeni na tu društvenu mrežu", rekao je on.

Euronews

Kako je dodao, biznis modeli društvenih mreža su zasnovani na  žetvi ogromnih količina naših podataka i onda monetizaciji tih podataka.

"Ovde se ništa ne razlikuje osim naravno što je kompanija iz Kine. U američkom Kongresu su danas rekli da su iz Pekinga, dok se direktor danas pravdao da su iz Singapura, ali mislim da to ne pravi mnogo razliku. Definitivno se ovde radi o politici ni o čemu drugom", istakao je Milošević.

Upitan može li posle svega da dođe do promene poslovne politike TikTika, rekao je da ovo može da bude dobro u kontekstu pritiska na velike kompanije koje obrađuju naše podatke.

"Ali da li će se nešto konkretno promeniti - ne dok se regulativa ne dovede na taj nivo da te kompanije budu primorane da potpuno promene svoje biznis modele Državne institucije sa pravom mogu da zabrane korišćenje jedne takve aplikacije na svojim telefonima, bez obzira da li je kineska ili američka, jer su to službeni telefoni i na njima postoje različiti podaci koji su poverljivi", rekao je MIlošević. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet