Aktuelno iz kulture

Bura zbog devojčica iz Irana koje su uhapšene jer se snimile kako plešu uz pesmu Selene Gomez

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2023

-

09:05

Bura zbog devojčica iz Irana koje su uhapšene jer se snimile kako plešu uz pesmu Selene Gomez
Printskrin/Twitter/@IranIntl_En, AP/Jordan Strauss - Copyright Printskrin/Twitter/@IranIntl_En, AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Pet devojaka iz Irana koje su uhapšene zbog toga što su objavile video u kom su otkrivene kose plesale uz pesmu Selene Gomez i Reme "Calm Down" uputile su javno izvinjenje vlastima, a podršku su dobile iz svih krajeva sveta.

Tinejdžerke, koje su se snimale za TikTok 8. marta u Teheranu uhapšene su 10. marta, jer prema strogim zakonima u Iranu ženama nije dozvoljeno da plešu na javnim mestima, niti da budu viđene bez hidžaba na glavi. 

"Dragi narode Irana, želimo da kažemo da smo pogrešile i da se izvinimo. Pokušale smo, ali sajt nije izbrisao naš video. Žao nam je zbog naše greške. Televizijski kanali su koristili naš video bez naše dozvole. Tražili smo od njih da ga izbrišu, ali se oni nizu obazirali", rekle su devojke u videu.

Mnogi, međutim, smatraju da je izvinjenje bilo iznuđeno, a podršku tinejdžerkama uputile su mnoge javne ličnosti, ali i druge Iranke, koje su počele i same da objavljuju svoje plesne videe. 

Američka pevačica Selena Gomez i sama je na Instagramu napisala: "Ljubav za ove mlade žene i sve žene Irana koje hrabro zahtevaju fundamentalne promene. Molim vas, znajte koliko vaša snaga inspiriše".

Njoj se pridružio i nigerijski pevač Rema, s kojim je i napravila duet "Calm Down". 

"Za sve divne žene koje se bore za bolji svet. Inspiriete me, pevam za vas i sanjam sa vama", napisao je muzičar na Tviteru.

Slučaj devojčica podseća na slične drakonske kazne iranskih vlasti usmerenih prema ženama. Najveću buru u javnosti izazvala je smrt 22-godišnje Maše Amini u septembru prošle godine, koja je bila uhapšena jer nije adekvatno nosila hidžab. Ona je preminula u pritvoru, a nakon toga došlo je do masovnih protesta širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura