Biznis vesti

Moćnici se izvinjavali roditeljima mrtve dece u američkom Senatu: Burno saslušanje direktora najvećih društvenih mreža

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2024

-

16:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Petoro izvršnih direktora kompanija koje stoje iza najvećih društvenim mreža na svetu saslušano je juče pred američkim Senatom o pitanju bezbednosti dece i negativnom uticaju njihovih mreža na mlade. 

Kroz četvoročasovno "rešetanje" teškim pitanjima i suočavanje sa roditeljima dece koja su se ubila zbog maltretiranja i iznude prošla je impresivna liste aktera na kojoj su Mark Zakerberg, vlasnik i izvršni direktor kompanije Meta, Žouzi Ču, izvršni direktor kompanije TikTok, Linda Jakarino iz kompanije X (bivšeg Tvitera), kao i čelnici Snepa i Diskorda.

Dok je Zakerberg ulazio u salu tišinu je prekinulo šuštanje fotografija dece koja su se ubila ili pretrpela psihološke traume nakon što su postale žrtve predatora na Fejsbuku i na Instagramu.

Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

 

Roditelji su podigli ove fotografije u vazduh kako bi ih prvi čovek kompanije Meta video, a na saslušanju je prikazan i video koji je nazvan potresnim. Na tom snimku su roditelji i žrtve govorili o iskustvima seksualnog zlostavljanja na društvenim mrežama i nizale su se izjave zaštićenih žrtava o tome da su bili seksualno iskorišćavani na različitim platformama. 

Statistika Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu pokazuje vrtoglav rast tzv. finansijskih iznuda, u kojoj predator od maloletnika, nakon što dobija seksualno eksplicitne fotografije, zahteva novac. Isti centar je saopštio da je u prošloj godini primio čak 4.700 izveštaja o sadržaju koji je generisan veštačkom inteligencijom, a koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece. 

Ipak, čini se da je najteže bilo Marku Zakerbergu. U jednom trenutku je republikanski senator Džoš Hauli od njega tražio i pozvao ga da se direktno izvini porodicama, na šta je on, čini se nevoljno i oklevajući, pristao. 

"Žao mi je zbog svega kroz šta ste svi prošli. Niko ne treba da prolazi kroz stvari koje su pretrpele vaše porodice. Zbog toga toliko ulažemo i nastavićemo da predvodimo napore u industriji kako bismo bili sigurni da niko ne mora da prolazi kroz stvari koje su vaše porodice morale da trpe", rekao je Zakerberg.

Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

 

Inače, direktor Mete suočio se i sa pitanjima u Senatu i sa konstatacijama da ima "krv na svojim rukama" i da njegov proizvod ubija ljude. To su mu juče poručivali senatori. 

Okupljenima se obratio i izvršni direktor kompanije Snep, Evan Spigel. On je ustao i izvinjavao se onim roditeljima čija su deca ilegalnim putem preko njegove platforme nabavljala drogu. Inače, on se od kraja prošle godine suočava sa tužbom više od 60 roditelja, više od 60 tinejdžera koji su upravo na takav način nabavljali drogu. 

Obratila se i Linda Jakarino iz kompanije X, Ilona Maska. Ta kompanija i ta društvena mreža se žestoko kritikuju nakon što Elon Musk značajno ublažio politiku moderiranja. Ovaj put je ona rekla da se slaže sa predlogom zakona koji bi trebalo da kompanije koje su vlasnice društvenih medija učini odgovornim za materijalno seksualno zlostavljanje koje se na tim mrežama pojavljuje. 

Senatori predlažu zakon koji brine i kompanije i aktiviste

Dok je više senatora pokušavalo da progura zakone o regulaciji bezbednosti dece na internetu, dobar deo pitanja na saslušanju se vrteo oko toga da li će svaki izvršni direktor podržati bilo koji predloženi zakon.

Od svih tih nacrta zakona, čini se da Zakon o bezbednosti dece na mreži (KOSA) ima najveći zamah, piše portal Tek Kranč. 

Njega predlažu demokratski senator Ričard Blumental i republikanska senatorka Marša Blekburn i zahtevao bi da društvene platforme preduzmu dalje korake za zaštitu dece. Iako je nacrt revidiran, kritičari su zabrinuti zbog njegovog potencijalnog uticaja na onlajn privatnost i pristup informacijama. Na primer, zakon daje pravo pojedinačnim državnim tužiocima da odrede koji internet sadržaj je prikladan za decu. Blekburn je već nagovestio da bi zakon mogao da se koristi za sprečavanje dece da pristupe informacijama o transrodnim osobama.

Zagovornici privatnosti takođe pominju mogućnost ugrožavanja tzv "end-to-end" enkripcije, kao i nadgledanja i cenzurisanja internet aktivnosti odraslih.

Senator Blumental pitao je svih pet izvršnih direktora da li bi podržali njegov zakon. Spigel i Jakarino su izrazili svoju podršku, dok su se izvršni direktori Mete, Diskorda i TikTok-a kolebali.

„Postoje delovi za koje mislimo da su odlični“, rekao je izvršni direktor Diskorda Džejson Sitron, ali upozorio na potencijalni problem ugrožavanja privatnosti.

Žaozi Ču je takođe odbio da obeća podršku nacrtu zakona u svom trenutnom obliku.

„Uz neke promene, možemo to podržati. Svesni smo da su neke grupe izrazile zabrinutost“, rekao je Ču, nakon što je bio pritisnut od strane senatora.

Blumental ga je odsekao usred rečenice i rekao da će njegov odgovor shvatiti kao "ne".

Nisu samo velike korporacije zabrinute za potencijalne efekte predloženog zakona već i razne aktivističke organizacije.

"Desetine grupa za ljudska prava, građanske slobode, LGBTQ+ i grupe za rasnu pravdu protive se nepromišljenom zakonu koji je predložen na današnjem saslušanju. Stotine roditelja transrodne dece su posebno pozvale zakonodavce da razmotre alternative", rekao je za Tek Kranč direktor organizacije Borbe za budućnost (Fight for the Future) Evan Grir.

Poteglo se i bizarno pitanje članstva u Komunističkoj partiji Kine

Iako je glavni fokus trebalo da bude na zaštiti dece od ovakvih pojava, senatori su iskoristili i priliku da ove moćne čelnike kompanija pitaju i o drugim političkim stvarima. Iskoristili su priliku dok su svi ovi ljudi u Senatu govorili pod zakletvom, pa je tako izvršni direktor TikToka, Žouzi Ču morao da odgovara na pitanja u vezi sa kineskom vladom. On kaže da njegova kompanija nije nikada davala podatke američkih korisnika kineskoj vladi, niti je to ikada od njega traženo. 

Bilo je uslovno rečeno i zabavnih momenata kada je jedan senator pitao Čua da li je ikada bio član komunističke partije Kine. On je odgovorio da nije i da je Singapurac. Na dodatno pitanje da li je ikada bio povezan sa komunističkom partijom Kine dobio isti odgovor. 

"Ne, senatore, ponavljam, ja sam Singapurac", odgovorio je direktor.

Bilo je i pokušaja duhovitosti kada je senator Džon Kenedi Spigela pitao da li zna šta znači "jada, jada, jada". Izvršni direktor kompanije Snep mu je odgovorio da nikada nije čuo za taj termin. To nije ni čudo što nikada nije čuo jer je to zapravo citat iz nekada veoma popularne serije Seinfeld. Otprilike znači bla, bla, bla ili preskakanje nebitnih delova priče. A nije ni čudo što nije znao jer je u vreme kada je ova epizoda premijerno emitovana imao samo sedam godina."

Komentari (0)

Biznis