Fokus

Protest u Google-u zbog rata Gazi otkrio licemerje velikih kompanija: Sloboda govora je iluzija, neposlušne čeka otkaz

Komentari

Autor: USA Today/Independent/Washington Post

26/04/2024

-

14:40

Protest u Google-u zbog rata Gazi otkrio licemerje velikih kompanija: Sloboda govora je iluzija, neposlušne čeka otkaz
Tanjug/AP/Terry Chea - Copyright Tanjug/AP/Terry Chea

veličina teksta

Aa Aa

Godinama, kao deo progresivne radne kulture koja ceni slobodu govora i mišljenja i otvorenu debatu, Google je podsticao zaposlene da celog sebe posvete poslu.

Na internim oglasnim tablama, ali i na ulicama, oni su agitovali za promene širom sveta i unutar sopstvene kompanije.

Zaposleni u kompaniji Google održali su svojevremeno protestnu šetnju kako bi upozorili na to kako se kompanija ponašala prema rukovodiocima optuženim za seksualno zlostavljanje, vršili pritisak na Google da ne obnovi ugovor sa Pentagonom, borila se protiv planova za izgradnju cenzurisanog pretraživača za Kinu, lobirala da Google ne licitira za ugovor o radu sa carinom i graničnom zaštitom SAD i pridružio se  aktivistima akcionarima u podsticanju kompanije da poveća raznovrsnost svoje radne snage, piše USA Today.

Ali kada su zaposleni održali "sedeće proteste" u kancelarijama kompanije u Njujorku i Sanvilu u Kaliforniji prošle nedelje, u znak neslaganja sa ugovorom vrednim 1,2 milijarde dolara da se izraelskoj vladi obezbedi isporuka računarskih usluga u cloudu i usluge veštačke inteligencije, kompanija je pozvala policiju. A onda ih je otpustila.

"Ometajuće aktivnosti"

Google je otpustio više zaposlenih koji su protestovali protiv ovog ugovora, potvrdila je kompanija Independentu u utorak. Kompanija je odbila da kaže koliko je zaposlenih otpušteno, ali je Washington post objavio da je taj broj oko 20.

Uz 28 zaposlenih koji su prošle nedelje izgubili posao nakon organizovanja demonstracija, ukupan broj otpuštenih dostigao je skoro 50.

"Naša istraga o ovim događajima je sada završena i prekinuli smo radni odnos sa zaposlenima za koje je utvrđeno da su bili direktno uključeni u ometajuće aktivnosti", rekao je portparol kompanije Google za Independent.

Zaposleni su tvrdili da Izrael koristi usluge kompanije da nanese štetu Palestincima. Google je demantovao te tvrdnje.

"Ovo je posao, a ne mesto da se deluje na način koji ometa kolege ili ih čini nesigurnim, nije mesto da se koristi kompanija kao lična platforma ili da se bori oko problematičnih pitanja ili debatuje o politici", napisao je izvršni direktor Sundar Pičaj u internom memorandumu objavljenom na lokalnoj mreži.

U Sanvilu, osoblje je ušlo u kancelariju šefa Google Clouda Tomasa Kurijana, kako je saopštila grupa No Tech For Apartheid koja je organizovala proteste.

"Mali broj zaposlenih demonstranata ušao je i ometao nekoliko naših lokacija. Fizičko ometanje rada drugih zaposlenih i sprečavanje njihovog pristupa našim objektima je jasno kršenje naših smernica i potpuno neprihvatljivo ponašanje", rekao je portparol Googla komentarišući ovaj događaj, prenosi Independent.

Sundar Pičaj upozorio je zaposlene da, iako se debate i diskusije podstiču, postoje ograničenja i da kancelarija nije mesto za "borbu oko problematičnih pitanja ili debata o politici".

"Imamo kulturu živahne, otvorene diskusije koja nam omogućava da kreiramo neverovatne proizvode i pretvorimo sjajne ideje u akciju... Ali na kraju krajeva, mi smo kompanija i naša politika i očekivanja su jasni: ovo je posao", rekao je on.

Rat u Gazi podelio ljude kao nikad do sada

S obzirom da se tenzije oko rata u Gazi prelivaju na radna mesta i na univerzitetske kampuse širom Amerike, poslodavci sve više izbegavaju pitanja koja izazivaju podele – i očekuju da njihovi zaposleni učine isto.

"Rat Izraela i Hamasa deli zaposlene na način na koji mislim da nikada ranije nije, čak ni kada je bila reč o policijskoj brutalnosti, na primer", rekao je Dejvid Primo, profesor političkih nauka i poslovne administracije na Univerzitetu Ročester u Njujorku. 

Sa velikim brojem mlađih radnika i kupcima koji gravitiraju brendovima koji su u skladu sa njihovim vrednostima, preduzeća su poslednjih godina počela da zauzimaju javne pozicije o društvenim pitanjima, uključujući imigraciju, prava homoseksualaca, kontrolu oružja i rasnu pravdu nakon ubistva Džordža Flojda 2020. godine.

To je bio nagli pomak u odnosu na prošlost kada su jedina pitanja koja su preduzeća yanimala bila ona koja su direktno uticala na njihov krajnji rezultat, kao što su trgovina i porezi.

Tanjug/AP/Mikala Compton/Austin American-Statesman

 

S druge strane nabujao je i aktivizam zaposlenih. Zaposleni u Salesforce.com lobirali su kod generalnog direktora Marka Beniofa da otkaže ugovore kompanije sa američkom agencijom za carinu i zaštitu granica. Zaposleni u Microsoftu zahtevali su da se odbaci vojni ugovor od 480 miliona dolara za slušalice sa proširenom realnošću. Zaposleni u Amazonu izašli su da protestuju zbog nedostatka napretka kompanije u pogledu ciljeva klimatskih promena.

"Kompanije sa vidljivim brendovima obraćaju pažnju na društven osvešćene borbe kakve, na primer, vode Disney, Target, Bud Light, pa čak i univerzitetski brendovi kao što su Harvard i Pen, i ne žele da budu sledeće mete, po društvenim ili političkim pitanjima“, rekao je Primo.

Najveći strah C-suite lidera

Istraživanje 600 C-suite lidera (najviše rukovodstvo firme) koje je ove nedelje objavila Chief grupa za umrežavanje žena na izvršnim funkcijama, pokazala je da je skoro 9 od 10 njih vrlo oprezno kada je u pitanju zauzimanje javnog stava o društvenim pitanjima u okruženju koje je sve više stranačko.

Kompanije su se povukle iz prakse javnih izjava o aktuelnim temama kako bi izbegle otuđivanje kupaca i investitora.

U sve polarizovanijem političkom okruženju, manje kompanija se oglasilo kada je Vrhovni sud poništio slučaj Roe protiv Vejda. Glavni brendovi su se povukli iz LGBTQ+ kampanja. Poslovni lideri su prestali da govore o ESG-u (environmental, social, governance).

"Kada smo sagledali kako se rukovodioci osećaju u vezi sa zauzimanjem – ili ne zauzimanjem – stava o društvenim pitanjima, nije bilo iznenađujuće videti njihovo oklevanje, posebno u izbornoj godini", rekla je Kerolin Čajlders, suosnivač i izvršni direktor kompanije Chief. 

Taj način razmišljanja se sve više proširuje i na aktivizam običnih ljudi, kako rastu tenzije između korporativnih interesa i radnika.

Nema zakonske zaštite za aktiviste 

"Ovo je svakako preokret u odnosu na period od pre nekoliko godina kada se činilo da zaposleni aktivisti imaju prednost“, rekao je Džeri Dejvis, profesor poslovne administracije i sociologije na Univerzitetu u Mičigenu.

Pravni stručnjaci kažu da radnici  u privatnom sektoru nisu zaštićeni garancijom o slobodi govora iz Prvog amandmana i "protesti sedenjem"  se generalno ne smatraju zaštićenim sredstvom protesta. Brojni radnici, na primer, otpušteni su zbog postova na društvenim mrežama o ratu između Izraela i Hamasa.

profimedia

 

"Zaposleni su otpuštani, često bez pravnih sredstava, zato što su kritikovali svoje kompanije na društvenim mrežama, što su se kandidovali za funkcije ili čak zato što su imali nalepnicu koja podržava političkog kandidata čijem se izboru šef protivi“,  napisala jejoš 2022. profesorka prava na Univerzitetu u Minesoti Šarlot Garden. "Sloboda govora u koju se Amerikanci zaklinju, u praksi je čista iluzija za mnoge američke radnike.“

Mešanje posla i politike može da ometa rad u kancelariji i utiče na nižu produktivnost. A ankete na radnom mestu pokazuju nekoliko "savršeno harmonočnih" trenutaka.

Više od polovine (51%) radnika koje je nedavno anketirao ResumeHelp reklo je da nikada ili retko razgovaraju o politici na poslu. Štaviše, 45% je zažalilo što je pričalo o politici na poslu, a 51% je reklo da razgovori na radnom mestu štete radnom okruženju.

"Na kraju krajeva,ovo je vaše radno mesto," rekao je Pičaj zaposlenima u Google-u. "Ovo je previše važan trenutak za nas kao kompaniju da bismo bili ometeni".

Izdaja osnivačkih vrednosti kompanije

Džulija Hobsbaum, autorka knjige "Radne pretpostavke", kaže da tvrdi stav Google-a prema demonstrantima označava prekretnicu i da će otvoriti vrata većem broju organizacija koje kažnjavaju zaposlene aktiviste.

No Tech for Apartheid, grupa koja je organizovala proteste u kompaniji Google, saopštila je da je kompanija ove nedelje otpustila 20 dodatnih radnika, uključujući i one koji su se lučajno zatekli tu i koji nisu učestvovali ili izazvali poremećaj u radu tokom prošlonedeljnih protesta.

Google je saopštio da su demonstranti prekršili politiku kompanije tako što su zauzeli kancelarijske prostorije i ometali rad. Kompanija je saopštila da je ove nedelje otpustila dodatne zaposlene nakon što je istraga identifikovala one koji su "definitivno uključeni u remetilačke aktivnosti unutar naših zgrada".

Alek Stori, jedan od otpuštenih zaposlenih, došao je da radi u Google direktno sa koledža, pre 12 godina.

"Učestvovao sam u pokušajima da Google učinim boljim mestom od prvog dana i tako je obeshrabrujuće videti kako korporativno rukovodstvo govori: Kako se usuđuješ da pokušaš da Gugl učiniš boljim", rekao je Stori. "To je zaista u suprotnosti sa mitologijom koju je Google izgradio oko sebe kada sam im se pridružio".

On kaže da su pokušaji kompanije da ućutka radnike koji se protive izraelskom ugovoru i uznemiravanje palestinskih, muslimanskih i arapskih zaposlenih izdaja osnivačkih vrednosti kompanije.

"Želimo da budemo u mogućnosti da dođemo na posao na mesto gde ne samo da nam je rečeno da celog sebe posvetimo poslu, već zapravo to i možemo da uradimo", rekao je Stori. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet