Tehnologija

Google najavio dva velika ažuriranja svoje pretrage, mnoge veb stranice imaju razlog za brigu

Komentari

Autor: 9to5google

06/03/2024

-

11:50

Google najavio dva velika ažuriranja svoje pretrage, mnoge veb stranice imaju razlog za brigu
Tanjug/AP/Richard Drew - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Google je za mart ove godine najavio dva seta ažuriranja za pretragu koja imaju za cilj da prikažu korisniji sadržaj, istovremeno označavajući više stvari kao neželjenu poštu.

Google "dorađuje" svoje osnovne sisteme rangiranja kako bi bolje utvrdio "da li su veb stranice beskorisne, imaju loše korisničko iskustvo ili su kreirane za pretraživače umesto za ljude", prenosi 9to5google.

To se često naziva sadržaj optimizovan za pretraživače (SEO), koji može biti previše dugačak, raznovrstan i možda neće preneti ništa osim što Google-ovim algoritmima izgleda dobro. Zabrinutost je da će veliki jezički modeli i AI samo pojačati ovaj problem. 

Ovo ažuriranje ima za cilj da smanji frekvenciju "niskokvalitetnog i neoriginalnog sadržaja" pojavljuje u pretrazi za oko 40 odsto, prema Google-ovim procenama, dok istovremeno šalje "više saobraćaja na korisne i visokokvalitetne sajtove".

Promene u ključnim sistemima

Google kaže da će ovo ažuriranje u martu 2024. biti "kompleksnije" od uobičajenih ažuriranja, jer pravi promene na više ključnih sistema. 

"Uvođenje može da potraje do mesec dana", saopštili su iz Google-a.

"Poboljšali smo naše osnovne sisteme rangiranja da bismo pokazali korisnije rezultate koristeći različite inovativne signale i pristupe. Više ne postoji nijedan signal ili sistem koji se koristi za ovo, a dodali smo i novu stranicu sa čestim pitanjima da bismo objasnili ovu promenu".

U međuvremenu, Google će više stvari klasifikovati kao neželjenu poštu. To se odnosi na veb lokacije koje možda imaju "odličan sadržaj", ali hostuju "sadržaj lošeg kvaliteta koji pružaju treće strane sa ciljem da se iskoristi jaka reputacija sajta za hostovanje". Ova praksa će se smatrati neželjenom poštom, a primena počinje 5. maja kako bi se sajtovima omogućilo da unesu neophodne promene.

Na primer, treća strana bi mogla da objavi ponudu zajma na pouzdanoj obrazovnoj veb lokaciji kako bi stekla prednosti rangiranja tog sajta. Takav sadržaj visoko rangiran u pretrazi može da zbuni ili zavede posetioce koji mogu da imaju znatno različita očekivanja od sadržaja na datoj veb lokaciji.

Domensko skvotovanje

Konačno, pretraga će smatrati da su "domeni sa isteklim rokom koji su kupljeni i prenamenjeni sa namerom da poboljšaju rangiranje sadržaja niskog kvaliteta u pretrazi" - nepoželjni.

Pandu Najak, potpredsednik Google-a za pretragu, ističe da je dobar primer ove zloupotrebe tzv. "spam sa nekrolozima", gde pojedinci pokušavaju da zarade konstantnim objavljivanjem lažnih umrlica, ponekad čak i na društvenim platformama kao što je YouTube. Ovo je postalo još gore sa upotrebom alata za generisanje teksta zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Google posebno cilja praksu poznatu kao "domensko skvotovanje", gde pojedinci kupuju sajtove prepoznatljivih imena da bi profitirali od njihove reputacije, često zamenjujući originalno novinarstvo sa AI generisanim člancima. Ovaj problem nije nov, ali je postao sve izraženiji sa pojavom alata za generisanje teksta.

Neki stručnjaci za SEO izražavaju oprezni optimizam u pogledu ovih promena, nadajući se da će one vratiti efikasnost Google pretrage na nivo kakav je nekada bio. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin