Tehnologija

Google ušao u "novu eru": Šta tehnološkom gigantu donosi Gemini, novi alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji

Komentari

Autor: Euronews

07/12/2023

-

21:00

Google ušao u "novu eru": Šta tehnološkom gigantu donosi Gemini, novi alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji
Gemini - Copyright AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Google je napravio veliki iskorak na polju veštačke inteligencije predstavivši projekat "Gemini", model treniran da se ponaša poput ljudi, koji bi trebalo da dodatno zaoštri debatu o potencijalnim opasnostima savremenih tehnologija.

Njegovo objavljivanje biće izvođeno u fazama, pa će manje sofisticirane verzije po imenu "Nano" i "Pro" odmah biti inkorporirane u četbot Bard i Google-ov Pixel 8 Pro smartfon, a kompanija obećava da će uz njih Bard biti intuitivniji i da će bolje obavljati zadatke koji uključuju planiranje.

Na Pixel 8 Pro Gemini će moći da brzo sumira snimke koje je taj uređaj napravio i daje automatske odgovore na WhatsApp-u, a kasnije i drugim servisima za slanje poruka.

Najveća prednost ovog modela veštačke inteligencije trebalo bi da bude dostupna tek naredne godine, kada Google lansira "Ultra" model i "Bard Advanced". 

AP/Matt Rourke

 

Veštačka inteligencija će, za početak, raditi samo na engleskom jeziku širom sveta, ali čelnici Google-a tvrde da će kasnije funkcionisati i na drugim jezicima.

Na osnovu demonstriranja sposobnosti "Gemini" tehnologije pred novinarima, "Bard Advanced" mogao bi imati sposobnost obavljanja više zadataka u isto vreme, na primer, da istovremeno prepoznaje i razumeva prezentaciju koja uključuje tekst, fotografije i video.

Krajnji cilj je da bude inkorporiran u Google-ov dominantni pretraživač interneta, ali još nisu postavljeni rokovi za tu tranziciju.

Naročit napredak ostvaren na polju rešavanja matematičkih problema

"Ovo je značajna prekretnica u razvoju Veštačke inteligencije i početak nove ere za nas u Google-u", kaže Demis Hasabis, izvršni direktor Google DeepMind odeljenja koje radi na veštačkoj inteligenciji.

Tanjug AP/Jeff Chiu, File

 

Google je otkupio DeepMind pre više od jedne decenije i sjedinio tu organizaciju sa svojim "Brain" odeljenjem koji sada zajednički rade na razvoju Gemini.

Alat je naročito prilagođen rešavanju zadataka iz matematike i fizike, što optimisti kada je reč o veštačkoj inteligenciji tumače kao pozitivan iskorak. 

Međutim, kritičari AI brinu da bi tehnologija na kraju mogla da dovede do gubitka miliona radnih mesta, a možda i destruktivnijih posledica, kao što je pokretanje razvoja nuklearnog naoružanja.

"Pristupamo ovom radu hrabro i odgovorno. To znači da smo ambiciozni u svojim istraživanjima i postizanju ciljeva koji bi mogli da budu korisni za društvo i ljude, dok radimo na bezbednosti i sarađujemo sa vladama i stručnjacima za rizike", napisao je u svom blogu Sundar Pičai, izvršni direktor Google-a.

Dolazak "Gemini" tehnologije verovatno će zaoštriti trku na tržištu alata zasnovanih na generativnoj veštačkoj inteligenciji koje buja u poslednjih godinu dana.

Na talasu generativne AI

OpenAI je lansirao svoj napredni alat GPT-4 u martu ove godine i od tada neprestano nadograđuje njegove sposobnosti. Ostali rivali su Anthropic, kao i njegov partner Microsoft, koji ima ekskluzivno pravo na OpenAI tehnologiju u zamenu za milijarde dolara koje je uložio u taj startap.

Alijansa je zasad bila itekako isplativa za Microsoft, čija je vrednost na berzi skočila za više od 50 procenata, prvenstveno zbog uverenja investitora da će AI postati "rudnik zlata" za tehnološku industriju.

Kompanija Alphabet, pod čijim je kišobranom i Google, trenutno koristi iste trendove, pa je i njena vrednost na tržištu skočila za oko 500 milijardi dolara odnosno za oko 45 posto. 

Tanjug/AP/Peter Morgan

 

Ipak, podrška koju je OpenAI dobio od Microsofta, kao i njihov agresivniji pristup komercijalizovanju svojih proizvoda, uticao je na zabrinutost da su se kompanije udaljile od ideje o neprofitnom doprinosu čovečanstvu.

One su dodatno pojačane prošlog meseca kada je OpenAI naprasno otpustio izvršnog direktora Sema Altmana, zbog neslaganja o još neobelodanjenim temama. Nakon osude koja je pretila da će uništiti kompaniju i masovnog prelaska inženjera u Microsoft, Altman je vraćen na njegovo mesto, a promenjen je dobar deo članova upravnog odbora.

Kada Gemini postane dostupan za javnost, OpenAI možda će morati iznova da dokazuje svoju poziciju. Naime, u saopštenju koje je Google objavio u sredu, stoji da je najnaprednija verzija te tehnologije, između ostalog, bila uspešnija od GPT-4 u rešavanju testova sa više ponuđenih odgovora, kao i matematičkim zadacima na nivou osnovne škole, ali priznaju da imaju problema sa tim da modele veštačke inteligencije obuče da rezonuju na višem nivou.

Neki informatičari vide ograničenja u pogledu toga koliko se može uraditi sa velikim jezičkim modelima, koji funkcionišu tako što neprestano predviđaju sledeću reč u rečenici i skloni su greškama poznatim kao "halucinacije".

"Napravili smo veliki napredak u takozvanoj faktičnosti sa Gemini-jem. To je u tom pogledu naš najbolji model, ali i dalje bih rekao da imamo nerešene probleme istraživanja", kaže potpredsednik Odeljenja za proizvode u Google DeepMind Eli Kolins.

Komentari (0)

Magazin