Tehnologija

"Gugl" pristao na dogovor nakon što je suočen s kaznom od pet milijardi dolara: Brišu se podaci o pretraživanju

Komentari

Autor: BBC

02/04/2024

-

17:26

"Gugl" pristao na dogovor nakon što je suočen s kaznom od pet milijardi dolara: Brišu se podaci o pretraživanju
"Gugl" pristao na dogovor nakon što je suočen s kaznom od pet milijardi dolara: Brišu se podaci o pretraživanju - Copyright Tanjug/AP/Peter Morgan

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Gugl" prisala je da izbriše milijarde zapisa i podvrgne nekim ograničenjima svoje opcije praćenja korisnika, u skladu sa uslovima predloženog pravnog rešenja.

Sporazum ima za cilj da reši grupnu tužbu pokrenutu u SAD 2020. godine, u kojoj se tehnološki gigant optužuje da zadire u privatnost ljudi prikupljanjem korisničkih podataka čak i kada su pregledali sadržaj u "Incognito" režimu. U tužbi je tražena odšteta od pet milijardi dolara.

"Gugl" podržava novi dogovor, iako osporava tvrdnje iz tužbe. Ipak, već su navodno izvršili neke izmene kao odgovor na tužbu.

Brisanje podataka iz njihove baze će se primenjivati na svim prostoriima na kojima "Gugl" funkcioniše, a ne samo u Sjedinjenim Državama, gde je tužba pokrenuta.

Ograničenje na pet godina

U januaru, ubrzo nakon što su obe strane objavile planove za rešavanje slučaja, kompanija je ažurirala svoje obaveštenja kako bi bilo jasno da i dalje prati podatke korisnika čak i kada korisnici odaberu privatno pretraživanje ili koriste "Incognito" opcije.

Taj režim pruža određenu povećanu privatnost jer ne čuva aktivnost pregledanja, ali samo na računaru koji se koristi.

Istog meseca, kompanija je saopštila da počinje da isprobava funkciju koja će automatski blokirati kolačiće trećih strana (third-party cookies), koji pomažu u praćenju aktivnosti korisnika, za sve korisnike pretraživača Google Chrome.

Kompanija je pristala je da ograničenje bude na snazi pet godina, u skladu sa uslovima sporazuma o poravnanju, koji je podnet u ponedeljak na saveznom sudu u San Francisku.

profimedia

 

"Gugl" je u ponedeljak takođe pristao da izbriše "stotine milijardi" zapisa podataka o privatnom pregledanju koje je prikupio, navodi se u sudskom podnesku.

"Zadovoljstvo nam je što smo rešili ovu tužbu, za koju smo uvek verovali da je neutemeljena", rekao je portparol "Gugla" Horhe Kastaneda u saopštenju, napominjući da kompanija neće platiti nikakvu odštetu.

"Srećni smo što možemo da izbrišemo stare tehničke podatke koji nikada nisu bili povezani sa pojedincima i nikada nisu korišćeni za bilo kakav oblik personalizacije".

"Gugl" se i dalje suočava sa tužbama pojedinaca zbog kršenja privatnosti, što bi moglo da dovede i do ozbiljnih finansijskih kazni.

Advokat David Bojes iz kompanije Boyes Schiller Flekner LLP, koji je zastupao korisnike u parnici, nazvao je ovaj dogovor "istorijskim korakom u traženju poštenja i odgovornosti od dominantnih tehnoloških kompanija".

U tužbi se tvrdilo da je "Gugl" uprkos suprotnim sugestijama, pratio aktivnosti korisnika čak i kada su pregledač Google Chrome postavili na "Incognito" režim, a druge pretraživače na "privatni režim".

Sudska bitka je otkrila dokumente u kojima su zaposleni u "Guglu" opisali "Incognito" kao "efektivnu laž" i "zbunjujući nered", navodi se u sudskom podnesku od ponedeljka.

Ređaju se sudski procesi

Prošle godine, sudija Ivon Rodžers odbila je ponudu "Gugla" da se slučaj odbaci, rekavši da ne može da se složi da su korisnici pristali da dozvole "Guglu" da prikuplja informacije o njihovim aktivnostima pregledanja.

Dogovor će sada ići na odobrenje suda, piše BBC.

Nagodba dolazi u trenutku kada se velike tehnološke kompanije suočavaju sa sve većom kontrolom svojih praksi u SAD i šire. U SAD, "Gugl" i njegova matična kompanija Alphabet suočavaju se sa dva odvojena slučaja monopola koje je pokrenula savezna vlada.

Kompanija je takođe, nedavno, rešila i niz drugih sporova.

Platili su skoro 400 miliona dolara u 2022. za namirenje potraživanja koje su podnele neke američke države u vezi praćenja lokacije korisnika koji su isključili usluge lokacije na svojim uređajima.

U decembru 2023. "Gugl" je takođe pristao na nagodbu od 700 miliona dolara kako bi rešio tužbu koju je pokrenula grupa američkih država koje su optužile kompaniju da ukida konkurenciju u svojoj Play prodavnici na Android uređajima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin