Fokus

Medvedev preti Vašingtonu: Odgovor na konfiskaciju imovine biće asimetričan, ali ne i manje bolan

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2024

-

21:20

Medvedev preti Vašingtonu: Odgovor na konfiskaciju imovine biće asimetričan, ali ne i manje bolan
Medvedev preti Vašingtonu: Odgovor na konfiskaciju imovine biće asimetričan, ali ne i manje bolan - Copyright Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

veličina teksta

Aa Aa

Odgovor Rusije Vašingtonu na konfiskaciju imovine može biti samo asimetričan ali ne i manje bolan, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Telegram kanalu.

"Očigledno je da nećemo moći da damo potpuno simetričan odgovor... Razlog je jasan - nemamo značajnu količinu američke državne imovine, uključujući novac, prava i drugu imovinu“, napisao je Medvedev. 

On je sugerisao da bi Rusija mogla da zapleni imovinu privatnih lica koja se nalaze u ruskoj jurisdikciji. 

"Možemo govoriti o novcu, nekretninama, pokretnim stvarima u naturi, imovinskim pravima", naveo je Medvedev.

Dodao je da bi to mogle da budu teške odluke, jer su privatnici obično delovali kao investitori u rusku ekonomiju, kojima je garantovana nepovredivost prava privatne svojine.

"Ali desilo se neočekivano - njihova država nam je objavila hibridni rat, uključujući pravni i sudski“, napisao je Medvedev.

On je napomenuo da rusko zakonodavstvo sadrži mogući odgovor na konfiskaciju imovine. Reč je o takozvanim retorzijama, uzvratnim ograničenjima koja   vlada može da uspostavi u odnosu na imovinska i lična neimovinska prava građana i pravnih lica onih zemalja koje su uvele odgovarajuća ograničenja u odnosu na ruske fizičke i pravne subjekte.

Medvedev je predložio proširenje ovog pravila, pošto konfiskacija ruske imovine u suštini znači prestanak imovinskih prava.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su stvorile mehanizam za nezakonito prisvajanje ruskih dragocenosti, što je, kako je naveo, suprotno međunarodnom i ruskom nacionalnom pravu.

Džo Bajden potpisao je u sredu zakon kojim se američkom predsedniku daje ovlašćenje da konfiskuje rusku imovinu u SAD radi rekonstrukcije Ukrajine. Takozvani REPO zakon daje predsedniku ovlašćenje da odluči da konfiskuje rusku imovinu koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama bez odobrenja Kongresa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet