Evropa

Oleg Deripaska: Ne treba vršiti pritisak na zapadne firme da prodaju imovinu u Rusiji, to je štetno za ekonomiju

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

23:43

Oleg Deripaska: Ne treba vršiti pritisak na zapadne firme da prodaju imovinu u Rusiji, to je štetno za ekonomiju
Oleg Deripaska - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski milijarder Oleg Deripaska izjavio je da zapadni investitori ne bi trebalo da budu pod pritiskom da prodaju svoju imovinu u Rusiji jer bi, kako je naveo, takva praksa bila nepoštena i štetna za rusku i globalnu ekonomiju.

"Važno je da nekoliko zapadnih investitora koji još rade u Rusiji ostanu vlasnici svojih preduzeća i da mogu da prežive ova teška vremena", rekao je Deripaska, objavio je ruski Forbs. 

Od kada je Rusija počela invaziju Ukrajinu 2022. godine, mnoge zapadne kompanije su napustile Rusiju, a nad delom njihove imovine ruska država je preuzela upravljanje, preneo je Rojters.

Neki zapadni investitori koji su ostali u Rusiji kažu da se nalaze pod pritiskom da prodaju imovinu, da su im ponuđene niske cene za kupovinu i da im preti eksproprijacija imovine.

Britanska agencija navodi da su u Rusiji neki biznismeni postali milijarderi sticanjem imovine zapadnih kompanija u Rusiji po izuzetno niskim cenama.

Velika Britanija je uvela sankcije Deripaski zbog njegovih navodnih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Deripaska je pokrenuo pravni spor protiv tih sankcija za koje kaže da se baziraju na lažnim informacijama i krše osnovne principe prava i pravde. 

Deripaska, koji je studirao fiziku na univerzitetu u Moskvi, počeo je da se bavi trgovinom metalima od raspada Sovjetskog Saveza, a Forbs njegovo bogatstvo procenjuje na 2,8 milijardi dolara.  

 Deripaska je 2022. godine pozvao na mir u Ukrajini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa