Fokus

Sud u SAD treći put odbio žalbu Bajera na presudu o kancerogenosti Monsantovog herbicida

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

10/08/2021

-

08:18

Sud u SAD treći put odbio žalbu Bajera na presudu o kancerogenosti Monsantovog herbicida
Bajer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u SAD treći put je odbacio žalbu nemačkog farmaceutskog diva Bajer na presudu kojom je njegov herbicid Roundup proglašen kancerogenim.

Sud u San Franciscu u ponedeljak je ponovno podržao presudu da je Bajer kriv za rak od kojeg su oboleli bračni par Alberta i Alva Pilliod, prenosi nemačka agencija dpa.

Sud u Kaliforniji osudio je Bajer 2019, a kompanija je trebalo da plati odštetu paru uz kazne od ukupno dve milijarde dolara. Sud je kasnije smanjio taj iznos na 86,7 miliona dolara.

"S poštovanjem se ne slažemo s odlukom suda, jer presuda nije u skladu s dokazima koji su pokazani tokom  procesa", rekao je portparol kompanije.

"Monsanto sada razmatra pravne opcije za ovaj slučaj", dodao je, referišući se na kompaniju koja proizvodi Roundup, a koju je Bajer kupio 2018. godine.

"I dalje stojimo iza toga da je Roundup siguran, a to dokazuju i četiri decenije naučnih istraživanja i procena vodećih svetskih regulatora u svetu koji su potvrdili njegovu sigurnost", naglasio je portparol kompanije.

Komentari (0)

Svet