Planeta

Dva lovca možda umrla u SAD od prionske bolesti nakon što su jeli zaraženo meso

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

10:36

Dva lovca možda umrla u SAD od prionske bolesti nakon što su jeli zaraženo meso
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dva lovca iz SAD možda su umrla od prionske neurološke bolesti nakon što su jeli zaraženo meso jelena, izjavili su medicinski stručnjaci sa Univerziteta Teksas u San Antoniju.

Oni su u studiji, koja je objavljena ranije ovoga meseca u časopisu "Neurology", sugerisali da su se lovci zarazili konzumiranjem mesa od jelena koji su bili zaraženi hroničnom degenerativnom neurološkom bolešću za koju nije dokazano da se prenosi sa životinja na ljude.

Navodi se da su oba lovca konzumirala meso iste populacije jelena pre nego što su dobili simptome Krojcfeld-Jakobove bolesti i umrli ubrzo nakon toga, preneo je CBS.

U studiji se navodi da je prvi lovac (72) preminuo 2022. godine, a da je kasnije umro i njegov prijatelj koji je jeo meso jelena iz iste populacije.

Prionske bolesti, uključujući Krojcfeld-Jakobovu, mogu imati duge periode inkubacije, ali brzo napreduju kada simptomi počnu da se pojavljuju i uvek su fatalne.

Krojcfeld-Jakobova bolest je neurodegenerativni poremećaj čiji su simptomi slični kao u slučaju demencije, iako se kod pacijenata sa Krojcfeld-Jakobovom bolešću stanje pogoršava mnogo brže.

Hronična degenerativna neurološka bolest prijavljena je kod jelena i losova u 32 države SAD i u četiri kanadske provincije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet