Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Predlog primirja između Izraela i Hamasa na stolu, Blinken poziva Hamas da ga prihvati

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

30/04/2024

-

07:53

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Predlog primirja između Izraela i Hamasa na stolu, Blinken poziva Hamas da ga prihvati
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Predlog primirja između Izraela i Hamasa na stolu, Blinken poziva Hamas da ga prihvati - Copyright Tanjug AP/Mohammad Jahjouh, Leo Correa, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 207 dana. U izraelskim vazdušnim udarima na grad Rafu u Pojasu Gaze poginule su 22 osobe, među kojima je šest žena i petoro dece, od koje je najmlađe imalo svega pet dana, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. Izrael krivi Hamas za veliki broj poginulih civila jer se njegovi pripadnici bore u gusto naseljenim područjima. IDF je redovno izvodio vazdušne napade na Rafu od početka rata i preti slanjem kopnenih trupa, navodeći da je Rafa poslednje veliko uporište Hamasa u toj obalskoj enklavi. Za to vreme, čeka se odgovor Hamasa na predlog primirja koje podrazumva 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje oko 40 od ukupno 130 talaca za koje se veruje da su još uvek u rukama Hamasa. 

Ključni događaji:

  • SAD: Izraelske jedinice počinile gruba kršenja ljudskih prava pre rata u Gazi
  • Blinken: Hamas brzo da prihvati izraelski predlog o primirju
  • Šef diplomatije Egipta optimista po pitanju pregovora o Gazi
  • Univerzitet Kolumbija: Studenti će biti suspendovani ako ne prekinu protest

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.58 Međunarodni sud pravde neće naložiti Nemačkoj da prekine izvoz oružja u Izrael

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) danas su odlučili da neće izdati hitan nalog Nemačkoj da prekine s izvozom oružja u Izrael, i ponovili da su duboko zabrinuti zbog stanja u Pojasu Gaze.

Iz MSP je saopšteno da trenutne okolnosti, koje je u svojoj tužbi protiv Nemačke predstavila Nikaragva, ne iziskuju izricanje hitne mere, prenosi Al Džazira.

Nikaragva je od MSP zatražila da Nemačkoj hitno zabrani izvoz oružja Izraelu, optuživši je za saučesništvo u genocidu.

19.45 Gutereš pozvao Izrael i Hamas da sklope dogovor o primirju u Gazi

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je izraelsku vladu i Hamas da postignu dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, dok pregovori o novom privremenom prekidu vatre traju u Kairu.

''Zbog naroda Gaze, zarad talaca i njihovih porodica, zarad regiona i sveta'', poručio je Gutereš na platformi X.Prema pisanju medija, pregovori sa delegacijom Hamasa započneti su u ponedeljak u Kairu.

Kako se navodi, predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

Tanjug/AP/Themba Hadebe

 

18.28 Rojters: Sežurne pozvao Netanijahua da ne napada Rafu

Izraelska ofanziva na grad Rafa, u južnoj Gazi, je loša ideja i ne bi doprinela borbi ove zemlje protiv Hamasa, poručio je danas  izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu šef francuske diplomatije Stefan Sežurne koji boravi u poseti Izraelu, rekao je francuski diplomatski izvor za Rojters.

''To je loša ideja. Previše je neizvesnosti o humanitarnim pitanjima'', ocenio je Sežurne.

16.08 Izraelske snage pucale na krijumčare droge 

Izraelske trupe (IDF) otvorile su vatru ranije danas na krijumčare droge u pograničnom području sa Egiptom i pogodile su nekoliko osumnjičenih, saopštila je izraelska vojska.

IDF tvrdi da su vojnici koji su koristili nadzorne kamere uočili određeni broj osumnjičenih na graničnoj ogradi, u regionu planine Harif, prenosi Tajms of Izrael.

Incidenti sa švercerima droge na egipatskoj granici su česti, a ponekad uključuju i razmenu vatre između švercera i izraelske vojske.

14.25 Tužioci MKS ispitivali zaposlene u bolnicama u Gazi o mogućim ratnim zločinima

Tužioci Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) ispitivali su ljude koji su radili kao medicinsko osoblje u dve najveće bolnice u Pojasu Gaze o mogućim ratnim zločinima, potvrdila su danas za Rojters dva neimenovana izvora.

Kako se navodi istražitelji MKS su salušali svedočenje ljudi koji su radili u bolnici Al Šifa, glavnoj medicinskoj ustanovi u gradu Gaza na severu palestinske enklave i medicinskog osoblja iz bolnice Naser u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

Jedan od izvora je potvrdio da bi događaji u vezi sa napadima na ove dve bolnice mogli da postanu predmet istrage MKS koji vodi krivične postupke protiv pojedinaca optuženih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, genocid i oružanu agresiju.

13.36 Francuska predstavila predloge za smanjenje tenzija između Izraela i Hezbolaha

Francuski zvaničnici izneli su danas predloge libanskim vlastima s ciljem da se ublaže tenzije između Izraela i proiranske, militantne grupe Hezbolah, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne i dodao da zvanični Pariz nastoji da posreduje između sukobljenih strana.

"Dali smo nekoliko predloga libanskoj strani. U Libanu imamo oko 20.000 Francuza za koje je rat 2006. godine bio posebno dramatičan, između ostalog i zbog toga sarađujemo sa Libanom", rekao je Sežurne uoči sastanka sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacom u Jerusalimu, prenosi "Reuters".

Sežurne je rekao da je osnova francuskog predloga da se osigura sprovođenje rezolucije UN 1701.

Hezbolah je poručio da neće ulaziti u konkretne razgovore dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze, gde je rat između Izraela i Hamasa ušao u sedmi mesec.

U proteklih šest meseci, uporedo sa ratom u Pojasu Gaze, Izrael i libanski Hezbolah svakodnevno razmenjuju vatru s obe strane granice, prenosi britanska agencija.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

 

10.35 UN: Uklanjanje neeksplodiranih bombi u Gazi moglo bi da traje 14 godina 

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da bi uklanjanje bombi i drugih vrsta municije koje nisu eksplodirale u Gazi moglo da traje 14 godina.

Prema procenama UN, tokom rata je nastalo 37,5 miliona tona ruševina širom Gaze, a većina je posuta bombama i drugim vrstama municije koje nisu eksplodirale, piše TASS.

OCHA je navela da je sklonište u Rafi pronašlo oko dva miliona ljudi, odnosno pola populacije Gaze koja ima poteškoće sa dolaženjem do osnovnih potrepština kao što su zdravstvena nega, čista voda i sanitarni objekti.

U izveštaju OCHA se dodaje saopšenje vodovodnih preduzeća iz priobalnih opština Gaze koje upozoravaju da su sistemi vodovoda i kanalizacije blizu potpunog kolapsa.

09.00 Izraelski mediji: Vojska odobrila planove za operaciju u Rafi

Načelnik štaba Izraelskih odbambenih snaga (IDF) Herzi Halevi odobrio je u ponedeljak konačne planove za vojnu operaciju u gradu Rafa i u izbegličkim kampovima u Pojasu Gaze, piše portal Ynetnews.

Ne navodeći izvor te informacije, sajt tvrdi da se izraelski tenkovi nalaze na granici Gaze i da su spremni da počnu operaciju kojom Izrael želi da iskoreni militantnu grupu Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/Fatima Shbair

 

Kako se navodi, plan za invaziju se sastoji iz više faza, a invazija može biti obustavljena ili odložena u slučaju napretka u razgovorima o taocima koje drži Hamas. Portal takođe tvrdi da će u naredna dva do tri dana biti ili postignut dogovor o taocima ili će kopnena operacija Izraela otpočeti.

07.55 Bajden: SAD, Egipat, Katar će raditi na punoj implementaciji sporazuma

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa egipatskim predsednikom Abdel Fatahom el Sisijem i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, potvrđujući da će tri zemlje "raditi na obezbeđivanju pune primene" uslova sporazuma o prekidu vatre u Gazi, ako se oko njega saglase Izrael i Hamas.

Bela kuća kaže da je Bajden obojici lidera rekao da je pitanje talaca koje drži Hamas "sada jedina prepreka trenutnom prekidu vatre i pomoći za civile u Gazi".

Lideri su razgovarali o sporazumu o taocima o kojem se trenutno pregovara, kao i o naporima da se poveća pomoć Pojasu Gaze, dodaje Bela kuća.

Delegacija Hamasa trenutno je u Kairu na razgovorima o sporazumu sa Izraelom uz posredovanje Katara i Egipta.

Euronews TV

07.27 Blinken: Hamas brzo da prihvati izraelski predlog o primirju

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Hamas da "brzo prihvati izraelski predlog o primirju" i oslobađanju izraelskih talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

Očekuje se da će se predstavnici Hamasa sastati u Kairu sa posrednicima iz Katara i Egipta kako bi dali odgovor na izraelski predlog o primirju, prenosi Rojters.

"Hamas ima pred sobom predlog Izraela koji je izuzetno velikodušan. Jedino što sada stoji između naroda Gaze i prekida vatre je Hamas i oni moraju da donesu odluku, i to brzo", rekao je Blinken na samitu Svetskog ekonomskog foruma u ​​saudijskoj prestonici Rijadu.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

07.15 SAD: Izraelske jedinice počinile gruba kršenja ljudskih prava pre rata u Gazi

Američki Stejt department saopštio je da je došao do otkrića da je pet jedinica izraelske vojske odgovorno za gruba kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se desili izvan Gaze pre nego što je u oktobru izbio sukob između Izraela i Hamasa.

"Četiri jedinice su efikasno otklonile kršenja, dok je Izrael dostavio dodatne informacije u vezi sa petom jedinicom, a SAD nastavljaju razgovore sa vladom'', rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel i dodao da ovo neće uticati na prodaju američkog oružja ovim jedinicama, prenosi Rojters.

06.55 Univerzitet Kolumbija: Studenti će biti suspendovani ako ne prekinu protest

Pregovori između uprave Univerziteta Kolumbija u Njujorku i studenata koji dve nedelje protestuju protiv rata u Gazi su propali, a institucija je postavila ultimatim demonstrantima da se raziđu u toku dana ili da se suoče sa suspenzijom.

Tanjug AP/Mark Schiefelbein

 

U obaveštenju koje je univerzitet poslao demonstrantima se navodi da će, ako se svojevoljno raziđu do 14 časova po lokalnom vremenu i potpišu obrazac kojim se obavezuju da će se pridržavati univerzitetske politike do juna 2025, moći da završe semestar. U suprotnom, navodi se u pismu, oni će biti suspendovani do završetka istrage, prenosi AP.

06.40 Kakve posledice mogu da izazovu protesti američkih studenata protiv izraelskog rata u Gazi?

Američka policija uhapsila je stotine demonstranata koji, pored prekida vatre u Pojasu Gaze, traže da se njihove škole ograde od kompanija koje su povezane sa izraelskom vojskom i da Vašington prekine sa slanjem vojne pomoći Izraelu.

Profesor sa Bard koledža u Njujorku Džim Keterer ističe za Euronews Srbija da najnoviji fizički ispad između demonstranata i protivnika demonstracija ukazuje na to da u američkom društvu dolazi do pojačanog stepena neprijateljstva zapaljive retorike. Detaljnije o svemu u posebnoj vesti.

Euronews

06.30 Šef diplomatije Egipta optimista po pitanju pregovora o Gazi

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri saopštio je da je optimističan povodom novog predloga za primirje u Gazi, dok se očekuje da pregovori sa delegacijom Hamasa u Kairu započnu.

''Nadamo se", poručio je Šukri u Rijadu na Svetskom ekonomskom forumu, dodajući da ''predlog uzima u obzir stavove obe strane", a da je cilj umerenost zahteva i Izraela i Hamasa, prenosi Tajms of Izrael. Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

 

Komentari (0)

Svet