Fokus

U Palestini obeležena Velika subota - bez proslava zbog žrtava u Gazi

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

23:02

U Palestini obeležena Velika subota - bez proslava zbog žrtava u Gazi
U Palestini obeležena Velika subota - bez proslava zbog žrtava u Gazi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrišćanske crkve u Palestini koje Uskrs slave po Julijanskom kalendaru obeležile su danas Veliku subotu, ali su proslave izostale usled konflikta u Pojasu Gaze.

U Jerusalimu, patrijarh jerusalimski i cele Palestine i Jordana Teofil III predvodio je svečanu službu u hramu Groba Gospodnjeg.

Službi je prisustvovao veliki broj episkopa, sveštenika i vernika koji su uspeli da dođu do crkve uprkos izraelskim ograničenjima u okolini Starog grada, prenosi WAFA.

Nakon izlaska iz hrama Groba Gospodnjeg, Blagodatni oganj je prenet u razne gradove i mesta širom Palestine i stigao je do Ramale, Vitlejema, Jerihona, doline Jordana, Nablusa i Dženina.

U Ramali je sveti plamen stigao u crkvu Preobraženja Gospodnjeg za grčku pravoslavnu zajednicu, gde je primljen uz molitve u odsustvu prazničnih prizora.

Premijer Palestinske samouprave Mohamed Mustafa, zajedno sa nekoliko velikodostojnika i crkvenih pokrovitelja u gradu, prisustvovao je događaju, pored sveštenika i hrišćanskih verskih ličnosti.

U Gazi, gde je izraelska blokada sprečila dolazak svetog plamena iz okupiranog Jerusalima, održana je svečana služba u pravoslavnoj crkvi Svetog Porfirija, uz učešće raseljenih lica koja su se sklonila u hram, prenosi WAFA.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet