Fokus

Kuomo odlučio da se povuče: Guverner Njujorka podneo ostavku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2021

-

18:21

Kuomo odlučio da se povuče: Guverner Njujorka podneo ostavku
Kuomo odlučio da se povuče: Guverner Njujorka podneo ostavku - Copyright Tanjug AP/Office of the Governor of New York via AP

veličina teksta

Aa Aa

Guverner države Njujork Endrju Kuomo podneo je ostavku nakon istrage u kojoj je utvrđeno da je seksualno uznemiravao više žena, preneo je BBC.

Kuomo je optužen da je uznemiravao nekoliko žena, uključujući i zaposlene u svom kabinetu. 

On je demantovao te optužbe, navedene u nalazima nezavisne istrage koju 3. avgusta objavila državna tužiteljka Letiša Džejms.

"Najbolji način na koji mogu da pomognem je ako odstupim i pustim vladu da radi svoj posao, i zato ću to učiniti", rekao je u utorak 63-godišnji demokrata.

On je dodao da voli Njujork i da ne bi voleo da bude beskoristan.

"Ja radim za vas i radeći pravu stvar, radim je za vas. Nisam bitan ja, već mi. Veoma sam zabrinut zbog delta virusa i vi trebalo da budete", rekao je Kuomo na konferenciji za medije.

Njegova ostavka stupa na snagu za 14 dana kada će funkciju preuzeti guvernerka Keti Hočul.

"Ja sam borac i moj instinkt je da se borim kroz ovu kontroverzu jer zaista verujem da je politički motivisana, verujem da je nepravedna, neistinita i verujem da demonizuje ponašanje koje je neodrživo za društvo", dodao je Kuomo.

Tanjug AP/Mary Altaffer

 

On se poslednjih dana suočio sa sve većim pritiskom da podnese ostavku, a njegovu smenu zatražio je i predsednik SAD Džo Bajden.

"Mislim da bi trebalo da podnese ostavku", rekao je Bajden nedavno novinarima u Beloj kući.

Kuomo je demokrata, koji je od 2011. godine bio na funkciji guvernera četvrte najmnogoljudnije američke države.

Ovo je drugi put za 13 godina da je guverner Njujorka podneo ostavku, nakon što je Eliot Spicer to učinio 2008. zbog skandala sa kol-gerlama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet