Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU SAD šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vredan milijardu dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

15/05/2024

-

08:08

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU SAD šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vredan milijardu dolara
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU SAD šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vredan milijardu dolara - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 222 dana. Izraelska vojska (IDF) granatirala je kuće kod izbegličkog kampa Nuseirat pri čemu je poginulo najmanje 36 osoba. IDF takođe nastavlja da vrši pritisak na Rafu, a prema poslednjim informacijama izraelski tenkovi probili su se dublje u istočni deo tog grada na jugu Gaze. S druge strane, portparolka agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA) Luiz Voteridž saopštila da je Rafa izgleda kao "grad duhova" nakon što je iz njega izbeglo oko 450.000 Palestinaca. "Crveni krst" najavljuje uspostavljanje hitne poljske bolnice u tom gradu. Istovremeno, katarski premijer je saopštio da su zbog situacije na jugu palestinske enklave pregovori o prekidu vatre u pat poziciji, dok SAD veruju da Izrael ima dovoljno vojnika na jugu Gaze za ofanzivu u Rafi.

Ključni događaji: 

  • Izraelski tenkovi ušli dublje u istočni deo Rafe
  • UNRWA: Procenjuje se da je skoro 450.000 ljudi prisilno raseljeno iz Rafe
  • Al-Tani: Pregovori o primirju u Gazi u zastoju zbog izaelskog napada na Rafu
  • Crveni krst uspostavlja hitnu poljsku bolnicu u Rafi
  • Gaza: Broj ubijenih u izraelskom napadu na kamp Nuseirat porastao na 36
  • Srbija uputila 900 tona humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.05 Vlasti u Gazi: Više od 35.230 Palestinaca ubijeno od 7. oktobra

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 35.233 Palestinca ubijeno, a 79.141 povređen u izraelskoj ofanzivi od 7. oktobra na tu enklavu, prenosi Rojters.

21.59 Žan-Pjer: Bajdenova administracija radi na izvlačenju američkih lekara iz Gaze

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je angažovana na izvlačenju američkih lekara iz Pojasa Gaze, izjavila je danas sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Grupa američkih lekara iz Palestinsko-američkog medicinskog udruženja je potvrdila ove nedelje za Vašington Post da su blokirani u Gazi nakon što je Izrael zatvorio granični prelaz Rafa, prenosi Rojters.

20.30 Blinken: Izraelu potreban jasan i konkretan plan za budućnost Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da je Izraelu potreban jasan i konkretan plan za budućnost Gaze, gde se suočava sa potencijalnim vakuumom vlasti koji bi mogao da bude popunjen haosom, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

 

"Ograničena operacija Izraela u Rafi imala je 'negativan uticaj' baš u trenutku kada je preduzimao korake za poboljšanje humanitarnih uslova u Gazi", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Kijevu.

18.50 Izraelska vojska naredila nove evakuacije u severnom delu Pojasa Gaze

Izraelska vojska naredila je hitnu evakuaciju četvrti Šeik Zaid i El Manšeja, u blizini Beit Lahije u severnoj Gazi jer, kako tvrdi, palestinski borci iz njih ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju.

"Hamas i druge terorističke organizacije sprovode terorističke aktivnosti i lansiraju rakete sa ovih područja na izraelske gradove", saopštio je portparol IDF-a u objavi na Iksu.

Palestinskim civilima je rečeno da se presele u skloništa zapadno od grada Gaze.

17.28 Kamioni sa trgovačkom robom stigli u Rafu

Konvoj od 52 kamiona sa komercijalnom robom stigao je u utorak uveče iz Izraela, preko prelaza Kerem Šalom u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, potvrdili su danas turskim medijima palestinski bezbednosni izvori.

To je prvi put od 7. maja, kada je izraelska vojska preuzela kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa na granici sa Egiptom, da su kamioni ušli u ovaj grad, prenosi agencija Anadolija. Izvori su naveli da su kamioni, koji su bili natovareni robom za privatni sektor stigli do naselja Tel al-Sultan zapadno od Rafe.

13.24 Borelj: EU poziva Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafi

Evropska unija poziva Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafi, istakao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Ova operacija dodatno ometa distribuciju humanitarne pomoći u Gazi i dovodi do većeg internog raseljavanja, izloženosti gladi i ljudskoj patnji, istakao je Borelj, navedeno je u saopštenju EU.

Više od milion civila nalazi se u skloništu u Rafi i okolini i rečeno im je da se evakuišu u područja koja se, prema UN, ne mogu smatrati bezbednim. Iako EU priznaje pravo Izraela da se brani, Izrael to mora učiniti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i pružiti sigurnost civilima, naglasio je on.

EU poziva Izrael da se uzdrži od daljeg zaoštravanja ionako strašne humanitarne situacije u Gazi i da ponovo otvori granični prelaz Rafa. Ukoliko bi Izrael nastavio svoju vojnu operaciju u Rafi, to bi neizbežno predstavljalo veliki pritisak na odnose EU sa Izraelom, istakao je on.

Borelj je kazao da, prema međunarodnom humanitarnom pravu, Izrael mora da dozvoli i omogući nesmetan prolaz humanitarne pomoći za civile. Međunarodni sud pravde je to jasno naveo u svojim nalozima od 26. januara i 28. marta. S tim u vezi, Evropska unija, takođe, osuđuje napad Hamasa na prelaz Kerem Šalom koji je dodatno ometao isporuku humanitarne pomoći, rekao je Borelj.

"Pozivamo sve strane da udvostruče svoje napore za postizanje momentalnog prekida vatre i bezuslovnog oslobađanja svih talaca koje drži Hamas", istakao je Borelj u saopštenju.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

13.05 Izrael odbacio odluku GS UN o palestinskoj kandidaturi za članstvo u UN

Izraelska vlada je danas jednoglasno odbacila prošlonedeljnu rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se unapređuje palestinski status u tom telu tvrdeći da ta odluka neće imati uticaja na sporne teritorije. Izraelski zvaničnici su istakli da taj potez UN neće poslužiti kao osnova za bilo kakve buduće pregovore i da ne pomaže u postizanju mirnog rešenja, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

''Nećemo nagraditi užasan masakr 7. oktobra, koji podržava 80 odsto Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali. Nećemo im dozvoliti da stvore terorističku državu iz koje će moći da nas napadaju još jače'', poručio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

12.55 Erdogan: Izraelu će na kraju meta biti Anadolija, podržaćemo Hamas

Izraelu će na kraju meta biti Anadolija sa svojim zabludama o obećanoj zemlji, izjavio je danas turski premijer Redžep Tajip Erdogan i dodao da će Turska podržati Hamas, koji se bori za nezavisnost Palestine i brani prvu liniju Anadolije.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Erdogan je rekao u turskom parlamentu da čak i ako čovečanstvo ostavi Izrael na miru, Turska to nikada neće učiniti i da će ih naterati da plate za svoje zločine, prenela je agencija Anadolija. "Svet mora da vidi stvarnost i ne može više da ćuti o genocidu u Gazi", istakao je turski premijer. On je naglasio da kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija Izrael izaziva svet.

10.15 Jedan od Hezbolahovih komandanata ubijen u napadu IDF na jugu Libana

Jedan od komandanata terorističke grupa Hezbolah Husein Ibrahim Maki ubijen je u utorak uveče u napadu izraelske bespilotne letelice na jugu Libana, saopštila je danas izraelska vojska. Maki je, prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), bio je komandant u takozvanoj jedinici Južnog fronta Hezbolaha, preneo je Tajms of Izrael. Prethodno je komandovao Hezbolahovom obalskom divizijom. Prema navodima IDF i libanskim medijima, Maki je bio meta dok se vozio u blizini Tira. Hitna pomoć je saopštila da su u napadu ranjene još dve osobe.

09.55 UN pokrenule istragu o ubijenom humanitarnom radniku u Pojasu Gaze

Ujedinjene nacije su pokrenule istragu o napadu na vozilo UN koji je dogodio u ponedeljak u gradu Rafa u južnoj Gazi, u kome je ubijen član međunarodnog osoblja, saopštio je danas potparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. Ubijeni radnik, penzionisani oficir indijske vojske Vajibhav Anil Kale, radio je pri UN odeljenju za bezbednost i zajedno sa kolegom bio je na putu ka Evropskoj bolnici u Rafi kada se napad dogodio.

Kaleov kolega je takođe povređen u napadu, prenosi Rojters. U izjavi u ponedeljak posle Kaleove smrti, Gutereš je ponovio "apel za hitan humanitarni prekid vatre i za oslobađanje svih taoca", rekavši da sukob u Gazi ugrožava ''ne samo za civile, već i humanitarne radnike".

09.25 Palestinci obeležavaju 76. godišnjicu Nakbe,prisilnog raseljavanja 750.000 ljudi

Hiljade Palestinaca širom sveta danas obeležava 76. godišnjicu Nakbe, kada je skoro 750.000 Palestinaca prisilno raseljeno sa svoje teritorije, tokom procesa uspostavljanja izraelske države 1948. godine. Palestinska agencija WAFA objavila je da su jevrejske paramilitarne snage između 1947. i 1949. okupirale 78 odsto istorijske Palestine, uništile oko 530 gradova i sela i počinile skoro 70 masakara u kojima je ubijeno 15.000 Palestinaca.

Tanjug AP/Mahmoud illean

 

''Nakba'' je arapska reč za katastrofu, a ova godišnjica obeležava se usred izraelskog rata u Pojasu Gaze, gde je u izraelskim napadima ubijeno više od 35.000, a povređeno 79.000 ljudi, prema podacima vlasti u enklavi. Fatima Husein, Palestinka koja je preživela Nakbu, rekla je ranije za agenciju da je trenutna kriza raseljavanja u Gazi gora nego u prethodnim konfliktima.

''Tada, 1948. godine, nosila sam svog nećaka, a mene su danas nosili sin i unuci. Tada sam pobegla peške, a sada autobusom sa vrlo malo odeće'', rekla je Husein za palestinsku agenciju.

08.10 Bajden šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vredan milijardu dolara

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika. To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog meseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

AP Photo/Evan Vucci

 

Usled zabrinutosti za civilne žrtve u Gazi, Bajdenova administracija je saopštila da je pauzirala transfer kako bi sprečila Izrael da koristi tu municiju u svojoj ofanzivi u prepunom gradu Rafi na jugu Gaze. Novi paket uključuje oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke, rekli su saradnici u Kongresu, prenosi AP.

Oni su rekli da pošiljka nije deo dugo odlaganog paketa pomoći u inostranstvu koji je Kongres usvojio, a predsednik Bajden potpisao prošlog meseca. Nije poznato da li je pošiljka poslednja tranša postojeće prodaje oružja ili nešto novo, a ne zna se ni kada će se naći u Izraelu.

07.30 Održan studentski protest protiv rata u Gazi na Univerzitetu Sapienca u Rimu

Stotine studenata održalo je protest protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze isped Univerziteta Sapienca u Rimu zahtevajući od te institucije i italijanske vlade da prekinu saradnju sa Izraelom. Studenti su na protestu u utorak nosili tradicionalne crno-bele kefije i mahali palestinskim zastavama, dok su uzvikivali ''Sloboda Palestini'', prenosi Ađencia nova.

profimedia

 

Pojedini demonstranti nosili su transparente sa likovima premijerke Đorđe Meloni i ministra infrastrukture Matea Salvinija, koji su praćeni tekstom ''Saučesnici genocida'', dok su drugi prikazivali Meloni i njenog izraelskog kolegu Benjamina Netanijahua kako se rukuju prekriveni krvlju.

profimedia

 

06.55 Palestinci vozači kamiona u strahu od nasilnih izraelskih doseljenika

Nakon što su izraelski doseljenici razbili kamione sa humanitarnom pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, palestinski vozači kamiona kažu da su u strahu i plaše se za bezbednost konvoja humanitarne pomoći.

06.41 Srbija uputila 900 tona humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je Srbija uputila 900 tona humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu u Gazi, u iznosu od tri miliona evra. Detaljnije možete pročitati OVDE.

06.37 Crveni krst uspostavlja hitnu poljsku bolnicu u Rafi

Humanitarna organizacija "Crveni krst" najavila je uspostavljanje hitne poljske bolnice u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze zbog "ogromne potražnje" za medicinskim uslugama od kad je Izrael pokrenuo vojnu operaciju na taj grad prošle nedelje.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

 

06.25 Al-Tani: Pregovori o primirju u Gazi u zastoju zbog izaelskog napada na Rafu

Pregovori o miru u Pojasu Gaze su dospeli u ćorsokak zbog izraelskih operacija u gradu Rafa, saopštio je katarski premijer šejk Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani na ekonomskom forumu u Dohi. Istakao je da su razgovori u zastoju zbog događaja u Rafi uprkos pomaku koji je primetio poslednjih nedelja, prenosi "Reuters".

06.19 Gaza: Broj ubijenih u izraelskom napadu na kamp Nuseirat porastao na 36

Broj ubijenih Palestinaca u udaru borbenih aviona izraelske vojske na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze porastao je na 36, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti.

06.14 UNRWA: Procenjuje se da je skoro 450.000 ljudi prisilno raseljeno iz Rafe

Procenjuje se da je skoro 450.000 ljudi prisilno raseljeno iz grada Rafa na jugu Pojasa Gaze od 6. maja zbog operacija izraelske vojske, saopštila je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

"Ljudi se suočavaju sa stalnom iscrpljenošću, glađu i strahom. Nigde nije sigurno. Trenutni prekid vatre je jedina nada", navedeno je u objavi UNRWA na mreži "X".

06.00 Izraelski tenkovi ušli dublje u istočni deo Rafe

Tenkovi izraelske vojske probili su se dublje u istočni deo grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, javlja Rojters pozivajući se na stanovnike tog grada.

profimedia

 

"Tenkovi su napredovali zapadno od puta Salahudin ka naseljima Al Brazil i Al Džnejna.Oni su na ulicama u naseljenom području i dolazi do sukoba", rekao je jedan od stanovnika.

Komentari (0)

Svet