Fokus

Boing se može suočiti sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog dve nesreće ''737 Maks''

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

09:06

Boing se može suočiti sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog dve nesreće ''737 Maks''
Boing se može suočiti sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog dve nesreće ''737 Maks'' - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde (DOJ) saopštilo je da razmatra da li da krivično goni kompaniju Boing zbog dve smrtonosne nesreće aviona ''737 Maks''.

DOJ tvrdi da je Boing prekršio uslove sporazuma sklopljenog 2021, koji je štitio firmu od krivičnih prijava povezanih sa incidentima, što kompanije negira.

U nesrećama u Indoneziji 2018. i Etiopiji 2019. godine poginulo je ukupno 346 ljudi, prenosi BBC.

Proizvođač aviona nije uspeo da ''dizajnira, implementira i primeni program usklađenosti i etike kako bi sprečio i otkrio kršenja američkih zakona o prevari tokom svojih operacija“, saopštio je DOJ.

Prema sporazumu, Boing je platio nagodbu od 2,5 milijardi dolara, dok su se tužioci složili da zatraže od suda da odustane od krivične optužbe nakon perioda od tri godine.

DOJ je saopštio da Boing ima rok do 13. juna da odgovori na optužbe, što će potom biti uzeto u obzir prilikom odlučivanja o narednim koracima.

Rodbina nastradalih zatražila je krivičnu akciju protiv kompanije.

''Ovo je pozitivan prvi korak, koji su porodice dugo čekale. Ali moramo da vidimo dalju akciju od strane DOJ-a da se Boing pozove na odgovornost“, rekao je advokat porodica žrtava Pol Dži Kasel u izjavi.

Boing je nastavio da se suočava sa intenzivnim ispitivanjem bezbednosti svog aviona nakon što su nekorišćena vrata ispala sa novog ''737 Maks-a'' ubrzo nakon poletanja u januaru, ostavljajući rupu na boku aviona.

Za samo dva dana desile su se tri havarije na avionima kompanije "Boing", a u isto vreme se pojavilo svedočenje uzbunjivača Santjaga Paredesa, inspektora kvaliteta iz firme dobavljača delova, o stotinama ignorisanih defekata. Više o tome možete pročitati OVDE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet