Fokus

U Iranu ove godine ubijeno 10 zatvorenica, zabeležen i porast broja femicida

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

18:01

U Iranu ove godine ubijeno 10 zatvorenica, zabeležen i porast broja femicida
U Iranu ove godine ubijeno 10 zatvorenica, zabeležen i porast broja femicida - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon smrti aktivistkinje Mahse Amini 2022, i femicid i nasilje nad ženama u Iranu je u porastu, a broj žena pogubljenih u iranskim zatvorima od početka ove godine dostigao je 10, piše iranska Organizacija za ljudska prava Hengav.

Prema izveštaju Hengava, danas je pogubljena 27-godišnja zatvorenica po imenu Fatemeh Abdolahi u centralnom zatvoru Nejšabur zbog ubistva s predumišljajem.

Abdolahi je uhapšena pre tri godine pod optužbom za ubistvo svog muža sa predumišljajem i a pravosudni sistem Islamske Republike Irana osudio ju je na smrt.

Na osnovu statistike registrovane u Centru za statistiku i dokumente Organizacije za ljudska prava Hengav, od početka 2024. godine u zatvorima Islamske Republike pogubljeno je najmanje 10 žena.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

U ovoj zemlji takođe je primetan porast vrste femicida poznate kao ''ubistva iz časti'', prenosi Iran Wirw.

Na osnovu statističkih podataka koje je dokumentovala Hengav, najmanje 50 slučajeva femicida je zabeleženo u različitim gradovima Irana od početka 2024. godine do aprila.

Najmanje 23 iranske žene i devojke ubili su muški članovi njihovih porodica između 20. marta i 4. maja ove godine.

Oko 20 odsto ovih slučajeva je klasifikovano kao ''ubistva iz časti“.

Ovaj tip femicida podrazumeva da ženu ubije neko od članova njene porodice, a ubistvo je podstaknutno tradicionalnim ili religioznim verovanjima da je žrtva obeščastila ili osramotila porodicu ili zajednicu.

Fatemeh, zaposlena u Odeljenju za obrazovanje za socijalne povrede u Miandoabu, nedavno je izrazila želju da okonča svoj brak.

Prema istrazi Iran Wire, njen suprug Mohamad Ali Mohamadnija, ubio je Fatemeh, a zatim sebi oduzeo život pištoljem ispred njenog radnog mesta.

Članovi porodice otkrivaju da je Fatemeh bila izložena supružničkom zlostavljanju i da je pokušala da okonča brak kada je postala finansijski nezavisna.

Aktivistkinja za ženska prava Fariba Baluh iz Londona skrenula je pažnju na ubistvo druge mlade žene, Hadis Mirabi, u Saravanu koju je usmrtio njen brat.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

 

Mirabi, koja se i ranije sukbljavala sa porodicom, takođe je bila finansijski nezavisna, a tražila je pravo nasledstva nakon očeve smrti.

Usled toga, nad njom je počinjen femicid.

Baluh naglašava da se ovakvi zločini ne odnose samo na nasledne sporove, već su simptomatični za društvo u kojem se ženska prava grubo zanemaruju, ostavljajući žene izloženim nasilju pod maskom časti.

Rodno zasnovano nasilje napreduje u Iranu pod trenutnim pravnim i društvenim strukturama u zemlji koji opstaju i nakon nacionalnih protesta ''Žena, život, sloboda'' održanih 2022. godine

Iranska vlada je nasilno ugušila ove proteste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet