Aktuelno iz kulture

Iranske vlasti zabranile ekipi filma Mohameda Rasulofa da prisustvuje festivalu u Kanu

Komentari

Autor: Euronews culture, Tanjug

01/05/2024

-

17:51

Iranske vlasti zabranile ekipi filma Mohameda Rasulofa da prisustvuje festivalu u Kanu
Iranske vlasti zabranile ekipi filma Mohameda Rasulofa da prisustvuje festivalu u Kanu - Copyright Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Članovima filmske ekipe iranskog reditelja Mohameda Rasulofa, čiji je film izabran za takmičarski program Kanskog festivala, zabranjeno je da napuste zemlju, prenosi Euronews Culture.

"Producenti novog Rasulofovog filma 'Semenke svete smokve' saslušani su nakon što je film izabran za takmičarski program ovogodišnjeg Kanskog festivala. Nakon saslušanja, članovima filmske ekipe zabranjeno je napuštanje zemlje", navodi se u saopštenju. 

Advokat Babak Paknia potvrdio je ovu informaciju u objavi na društvenoj mreži Iks. 

On je napisao da je iranska filmska ekipa posle višesatnog ispitivanja bila pod pritiskom da ubedi reditelja Rasulofa da ukloni film sa projekcije u Kanu.

Paknia je dodao da je trenutno nejasno da li će Rasulofu biti dozvoljeno da napusti Iran kako bi učestvovao na festivalu, pošto je pod zabranom putovanja od 2017. godine.

profimedia

 

Rasulof, koji je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu 2020. za film protiv smrtne kazne "Nema zla", priveden je u julu 2022. zbog komentara u kojima se osuđuje vladino gušenje protesta širom zemlje zbog smrti aktivistkinje Mahse Amini u iranskom pritvoru, u septembru 2022. godine. 

Reditelj je 2023. godine privremeno pušten na slobodu zbog zdravstvenih problema, a kasnije pomilovan i osuđen na godinu dana teškog rada, kao i na dvogodišnju zabranu napuštanja Irana pod optužbom za "propagandu protiv režima".

On je prošle godine pozvan da bude deo žirija Kanskog filmskog festivala u sekciji Poseban pogled, ali nije mogao da dođe zbog nametnutih ograničenja kretanja.

Napominje se da zaplet filma "Semenke svete smokve", kao i glumci, ostaju tajna. Za sada nije poznato koliko je ljudi iz ekipe koja je napravila film ispitano.

Prethodno je Kan kritikovao represiju Islamske Republike nad filmskim stvaraocima, a festival je zatvaranje iranskog reditelja Saida Rustajia nazvao "ozbiljnim kršenjem slobode govora" 2023. godine.

Kanski filmski festival, 77. po redu, biće otvoren 14. maja i trajaće do 25. maja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura