Aktuelno iz kulture

Američka rediteljka i glumica Greta Gerving predsedava žirijem na festivalu u Kanu

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2024

-

16:16

Američka rediteljka i glumica Greta Gerving predsedava žirijem na festivalu u Kanu
Barbi - Copyright Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival u Kanu saopštio je danas imena devetočlanog žirija koji će odlučivati o nagradama na svečanosti zatvaranja 25. maja.

U žiriju 77. Kana su predsednica, američka glumica i rediteljka Greta Gervig, kao i njene koleginice Lili Gledstoun i Eva Grin, kao i turska scenaristkinja Ebru Čejlan.

S njima su i libanska rediteljka Nadine Labaki, kao i kolege Huan Antonio Bajona iz Španije i Kore-Eda Hirokazu iz Japana, uz glumce Pjerfrančeska Favina iz Italije i Francuza Omara Sija.

Kako je najavljeno, žiri će odlučivati o "Zlatnoj palmi" za najbolji film između 22 ostvarenja u zvaničnoj konkurenciji, na festivalu koji će biti održan od 14. do 25. maja u Kanu.

Podsećamo, ranije je saopšteno i da je srpski reditelj Vladimir Perišić izabran za člana žirija za kategoriju Kratkog filma i La Cinef nagrada.

Za predsednicu pomenutog žirija izabrana je belgijska glumica Lubna Azabal, a njoj i Perišiću će se pridužiti i sledeće istaknute ličnosti iz sveta filma - rediteljka, scenarista i producentkinja Mari Kastij Mentjon-Šar, producent i selektor filmskih programa Paolo Moreti, kao i producentkinja i rediteljka Klaudin Nugaret.

U bogatom programu najavljenom za ovu godinu ističe se novi projekat Fransisa Forda Kopole "Megalopolis" sa Adamom Drajverom u glavnoj ulozi. Biće to veliki povratak tvorca kultnog "Kuma" u Kan, gde je dva puta osvojio "Zlatnu palmu" - za "Prisluškivanje" (1974) i "Apokalipsu danas" (1979)

Prošle nedelje još tri filma dodata su takmičarskoj selekciji "The Most Precious of Cargoes" Mišela Haznavičijusa, "Trois kilomètres jusqu’à la fin du monde" Emanuela Parva i "The Seed of the Sacred Fig" Muhamada Rasulofa, iranskog reditelja, koji je robijao zbog kritikovanja vlasti. Nije poznato da li će moći da prisustvuje ceremoniji.

Takođe je najavljeno da će Oliver Stoun predstaviti svoj najnoviji dokumentarac "Lula" o aktuelnom predsedniku Brazila i to van konkurencije.

Dobitnici "Zlatne palme" biće predstavljeni na ceremoniji zatvaranja 25. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura