Fokus

Otkriven tajni dokument: Pripadnici Iranskih snaga bezbednosti zlostavljali i ubili tinejdžerku tokom protesta 2022.

Komentari

Autor: BBC

30/04/2024

-

15:17

Otkriven tajni dokument: Pripadnici Iranskih snaga bezbednosti zlostavljali i ubili tinejdžerku tokom protesta 2022.
Otkriven tajni dokument: Pripadnici Iranskih snaga bezbednosti zlostavljali i ubili tinejdžerku tokom protesta 2022. - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nika Šakarami je imala samo 16 godina kada je nestala tokom protesta protiv iranskog strogog pravila oblačenja za žene.

Iransku tinejdžerku seksualno su napala i ubila trojica muškaraca koji rade za iranske snage bezbednosti, kaže se u tajnom dokumentu do koga je došao BBC.

Njeno telo pronađeno je devet dana kasnije, a vlada je tvrdila da je tinejdžerka izvršila samoubstvo.

Pod oznakom "Top Secret", izveštaj do kojeg je došao BBC rezimira saslušanja o Nikinom slučaju koje je održao Korpus garde islamske revolucije (IRGC) – bezbednosne snage koje brane islamski establišment u zemlji. Dokument uključuje i imena njenih ubica i viših komandanata koji su pokušali da sakriju istinu.

Nika je bila u zadnjem delu kombija sa tri člana Tima 12 - Arašom Kalhorom, Sadegom Mondžazijem i Behruzom Sadegijem. Vođa tima, Morteza Jalil, sedeo je napred  sa vozačem.

Takođe, izveštaj sadrži uznemirujuće detalje događaja u zadnjem delu kombija u kojem su snage bezbednosti zadržale Niku. 

O nestanku i smrti Nike Šakarami se naširoko izveštavalo, a njena slika je postala sinonim za borbu žena u Iranu za veće slobode. Dok su se ulični protesti širili Iranom u jesen 2022. godine, njeno ime je uzvikivalo gomila besna zbog strogih pravila zemlje o obaveznom hidžabu.

Pokret "Žena, život, sloboda" na kojem je ubijena Nika, pokrenut je samo nekoliko dana ranije smrću 22-godišnje Mahse Amini. Ona je imrla od povreda zadobijenih u policijskom pritvoru, prema izveštaju misije UN za utvrđivanje činjenica nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab.

Pripadnici bezbednosnih snaga odgovorni za Nikinu smrt, prema saznanjima BBC-ja, nisu kažnjeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet